Vejen til El Dorado (The Road To El Dorado)

Spanien 1519. De to unge fupmagere Miguel og Tulio har fuppet sig til Latinamerika, hvor de i byen Eldorado modtages som guder. Men de bliver til en lus mellem to negle i stridighederne mellem høvding Tannabok og medicinmanden Tzekel-Kan, statens kamp mod religionen. Heldigvis hjælper indianerpigen Chel dem. Imens er den legendariske indianerslagter Cortez og hans flåde også ved at finde Eldorado, hvilket kan vise sig at blive den største trussel af dem alle. © Scope

Produktionsår 2000
Instruktør Bibo Bergeron, Will Finn, Don Paul, David Silverman
Medvirkende Kevin Kline, Kenneth Branagh, Rosie Perez, Armand Assante
Spilletid 89 min.
Biopremiere 01.09.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kenneth Branagh

Teaterkometen Kenneth Branagh blev igennem mange år hyldet som den næste Laurence Olivier og har som filminstruktør bidt skeer med Shakespeare ved fem lejligheder indtil videre. Mest kendt er nok 'Henrik V' (1989) samt hans 4 timer lange stjernespækkede Hamlet-fortolkning, hvor han også spiller hovedrollen selv. Endelig handler low-budget-fil...

Anmeldere

Scope
Eventyrlig

Tag lidt "Manden der ville være konge", en anelse "Jaws", et par elementer fra "Aladdin", en lille brise af "Joe vs. the Vulcano" med et stænk af "Pocahontas" - så er du på "Vejen til El Dorado"

Vi er i Spanien i 1519. Der er kun 33 år til, at Columbus sejler ud i sit æg og opdager Amerika, men i 1519 er en anden stor opdagelsesrejsende på vej, nemlig Cortez (stemme af Ole Ernst) og hans lille flåde. Inde på kajen, hvor Cortez' både holder til, er de to gode venner Tulio (stemme af Kristian Boland) og Miguel (stemme af Timm Vladimir) i gang med endnu et trick for at tømme den måbende skare for pesetas. Men tricket bliver opdaget, og de to stikker af, gemmer sig i et par tønder, kun for at opdage, at de er landet på Cortez båd som blinde passagerer. Langt, langt ude på det åbne hav stikker vores to antihelte og Cortez' temmelig kvikke hest af i en lille robåd. Og lige da sulten og heden er ved at få bugt med den eventyrlystne trio, rammer de land. Til deres overraskelse er de landet på en plet, som med 100% nøjagtighed ligner skattekortet med vejen til El Dorado på, som de fik franarret et uskyldigt offer hjemme i Spanien.

Antihelte i spinat
Efter en hård tur gennem junglen finder de med en hel del held selveste El Dorado - byen af guld (og ikke et musikprogram fra 80'erne på DR), og af de legendariske Azteker-indianere modtages de som guder. Men Tulio, Miguel og hesten træder voldsomt i spinaten. Havde det ikke været for deres nye ven, den smukke Chel (stemme af Anne Oppenhagen Pagh), der hurtigt gennemskurer dem, var de sikkert endt i den sorte gryde. Byens tykke høvding Tannabok (stemme af Morten Staugaard) har problemer med medicinmanden Tzekel-Kan (stemme af Peter Zhelder), og begge udnytter de de to nye "guders" tilstedeværelse i en større sags tjeneste. Det store opgør lurer forude, og det samme gør Cortez og hans mænd, der jo blev berygtede for at slagte de sydamerikanske indianere.

Sangen om Oscar
Selvom der måske lånes lige vel meget fra "Manden, der ville være konge" (1975), så er "Vejen til El Dorado" en rigtig perle - det flotte slutresultat af de sidste ca. 80 års tegnefilmshistorie. Farverne er skarpe og lækre, ansigtsudtrykkene fantastiske, og så er der masser af god og kvik lag-på-lag humor til alle aldre. Men når man snakker store tegnefilm, snakker man også store musicalnumre. En disciplin, der i den grad blev op- og fremhævet efter Elton John og Tim Rice' glansnummer "Can You Feel the Love Tonight" fra "Løvernes Konge", der med sin iørefaldende melodi og tekst modtog Oscars og andre store priser rundt omkring i verdenen i 1995.

Nu har overtegnede aldrig været begejstret for hverken musicals på scene eller i tegnefilm, og da slet ikke i "Vejen til El Dorado". Bevares, Bamse synger sine 4-5 numre flot, men for pokker, hvor er det dog tåkrummende at lægge øre til endnu en sang og endnu en musikvideo-collage om kærlighed og fred på jord. Det ødelægger fuldkommen flowet, og så er sangene slet ikke så catchy og inkorporerede som i "Løvernes Konge". Men det er jo kun en lille anke og i øvrigt en vigtig del af filmens markedsføring og omsætning. Når alt kommer til alt, så placerer "Vejen til El Dorado" sig i den øverste tegnefilmstop og kan det samme og mere til som film fra mere etablerede tegnefilmsselskaber.

Skal der hives et par lette point hjem til børnefamilien, så smut ind og se filmen - det er sådan nogle oplevelser, der gør det værd at være barn.

Brugere

27/03-05Humoristiske replikker
Generelt en godt animeret tegnefilm fyldt med humoristiske replikker. Historien mangler dog lidt spænding for at kunne være helt på højde med andre gode tegnefilm.

06/12-03Vejen til succes
Anonym
Vejen til El dorado er total god for lattermusklerne. Den har flot animation og gode sange, men kunne savne et større højdepunkt i filmen men ellers en kanon film at bruge tid på

24/12-02Harmløs
Anonym
Godt med tempo og hurtig fortælling... og heldigvis kun få bryden-ud-i-sang-sekvenser, der iøvrigt i den engelske udgave synges af Elton John. Figurerne er skarpt karikeret, så selv et 5 årigt barn kan forstå hvem er der good og bad guys, mens humoren mere er for de 10-12 årige. Flot tegnet og animeret og også god og mådeholdig brug af computeranimering. Voksne kan kigge med, selvom de fleste nok vil synes det lige er på grænsen til spild af tid.

24/08-02Kedelig
Anonym
meget gennemsnitslig film og det dan´ske lydspor er forfærdeligt. Altså musikken! Det er med Bamse! Hvis du absolut vil se denne film så gør det for guds skyld på engelsk!

19/06-02Vejen til hvor?
Anonym
Lige over gennemsnitlig tegnefilm, med sjove momenter og udmærket tegnestil. Bliver aldrig noget stort og er meget hurtigt glemt, men mens den kører, er den okay.

Fakta

Medvirkende
Tulio (stemme) Kevin Kline
Miguel (stemme) Kenneth Branagh
Chel (stemme) Rosie Perez
Tzekel-Kan (stemme) Armand Assante
Chef (stemme) Edward James Olmos
Cortes/andre (stemme) Jim Cummings
Altivo/andre (stemme) Frank Welker
Zaragoza (stemme) Tobin Bell
Acolyte (stemme) Duncan Marjoribanks
barn #1 (stemme) Elijah Chiang
Bag kameraet
Instruktion Bibo Bergeron, Will Finn, Don Paul, David Silverman
Produktion Brooke Breton, Bonne Radford
Manuskript Ted Elliott, Terry Rossio
Klip John Carnochan, Vicki Hiatt, Dan Molina
Scenografi Christian Schellewald
Musik Elton John, John Powell, Hans Zimmer
Genrer og relationer
Undergenre Animation
Premieredatoer
Biograf 01.09.2000
Dvd 26.06.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 89 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 68.735
Selskab DreamWorks
Biodistributør United International Pictures

Se også...