The Spirit

En ung betjent bliver brutalt dræbt, men genopstår på forunderlig vis som den maskerede hævner Spirit, der er fast besluttet på at rense Central City for det kriminelle afskum, der gør byen usikker. Det er noget af en opgave Spirit har taget på sig, specielt fordi superskurken Octopus har skumle planer og vil gøre alt for at komme Spirit til livs. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Action, Adventure
Instruktør Frank Miller
Medvirkende Gabriel Macht, Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Sarah Paulson
Spilletid 103 min.
Biopremiere 01.01.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Samuel L. Jackson

Som den bibelkyndige hitman Jules i 'Pulp Fiction' (1994) brændte Samuel Leroy Jackson igennem, så selv de mest tungnemme biografgængere mærkede vibrationerne. Med sin benhårde frækhed og magnetisme er han blevet indbegrebet af sort coolness på det hvide lærred i Hollywood-regi. Han har i 1990'erne været myreflittig både i mainstream-produkti...

Anmeldere

Politiken
"Mest helstøbt virkede det første gang i Millers og Rodriguez’ film ’Sin City’, stedvis mere søgt i Zack Snyders film over Millers spartanerepos ’300’."

Berlingske
"Man skal vitterligt ikke tage filmen for mere, end den er – en flot, men lidt for uhøjtidelig actionfilm – og så må man selv overveje, hvor meget det betyder, at den ikke yder tilstrækkelig retfærdighed til Eisners forlæg."

Information
"Det kan være svært at tilgive Frank Millers udskejelser på Will Eisners bekostning, og man kan sagtens argumentere for, at The Spirit både er for lang og dårligt struktureret ... Men indimellem bliver man forført af Millers visuelt bjergtagende univers..."

Ekstra Bladet
"...det lykkes i det hele taget ikke nogen af skuespillerne (mindst af alt Gabriel Macht som The Spirit) at tilføre noget, der bare minder om liv til deres overkarikerede figurer, der her alle til hobe fremstår netop tegneserieagtige – i den negative betydning af ordet."

Cinemazone
"Det, der i sidste ende redder filmen fra at være en flad fiasko, er Millers kendskab til sin genre, referanceramme og hans fuldstændige ublu trang til at overpensle den ellers ofte selvhøjtidelige graphic noir-filmatisering med selvironi."

Brugere

17/10-09En flad fuser
En tom omgang nonsens, pakket ind i flot fotografering og med en imponerende casting af smukke kvinder.

Uheldigvis er filmens hovedperson spillet af den neutrale og kedelige Gabriel Macht. Overfor ham har vi en Samuel L. Jackson, som overspiller sin skurkerolle til grusomhed. En af hans mest elendigste roller jeg har set ham i.

Filmens historie er banal og intetsigende. Den er alt for lang. Effekterne er muligvis flotte, men alt for overdrevne flere steder.
Desuden er der for lidt action.

En klar skuffelse. Kan faktisk ikke anbefales.

01/02-09Teknisk snilde og afgrundsdybe kavalergange 3
Der er ikke mange gode grunde til at se Frank Millers The Spirit, der som sine fætre Sin City og 300 er skudt op ad en grøn skærm og senere lagt ind i et computerskabt tegneserieunivers. Men lad mig da bare i den positive ånds tjeneste begynde med dem.

(1) Filmens eksistensgrundlag, den tekniske kunnen, er det svært at sætte en finger på. (2) En vanvittigt overspillende Samuel L. Jackson som Octopus, skurk nummer et, er ret underholdende i én scene. (3) Louis Lombardi – som jeg hidtil kun har kendt som kvabsede Edgar i 24 timer – er morsom i en multirolle som klonet, gumpetung hjælper. Og (4) – som er en god grund for dem af hankøn – afgrundsdybe kavalergange hos ikke mindst Eva Mendes’ skurk nummer to, Sand Saraf.

Det er dét, der skal holde The Spirit oven vande. En tung, tung o...

31/01-09"I'm the Octopus, I got eight of everything".
SPOILERS

Ja, selv otte guns og det kan jo være fint nok. Men otte liv var ét for lidt i en storby. Men hvem ønsker også at leve evigt dér?

På en eller anden måde er The Spirit alt det som The Dark Knight burde have været, og som Batman Begins lovede, nemlig camp & cool, med oneliners og eventyr, en dario dørkarm som helt, med nyskabende billeder og scenografi uden sidestykke, kryddret med en god historie om den ensomme frelser, der søger friheden, og Marlene Dietrich får det sidste ord i Christina Aguileras nyfortolkning af The Spirits skæbnesang, Falling In Love Again.

Der er fede parodier på Indiana Jones, James Bond, Batman, Hitchcocks temaer, Vertigo, Dustin Hoffman i Marathonmanden - og Tom Cruises Valkyrie-film med klap for øjet må i hvert fald være sat for evigt til vægs...

08/01-09Pretty Goddamn Wierd Isn't It?
The Spirit er blevet sablet ned overalt, hvor den er kommet frem men efter min mening er The Spirit en herlig og selvironisk tilføjelse til superheltegenren.

Filmen er lavet af Frank Miller og mange af de visuelle godbidder som Rodriguez kastede af sig i 2005 er stadig med her, omend en anelse mere legesygt.

Filmen er mærkelig og nemt en af de film man elsker at hade. Og lad mig i samme åndedræt sige, at hvis traileren blot viste en smule af den sorte humor, der gennemsyrer filmen havde jeg heller ikke set den. Filmens campede tone (som f.eks. under The Spirits voice-over) er jo som taget ud af den gamle Batman tv-serie og jeg tror det campede udtryk samt den befriende humor kom bag på mange af dem som forventede endnu et mørkt stykke af superheltens skyggesider (hvad traileren jo ...

07/01-09Katastrofefilm
Det lød som en vældig fin idé at lade Frank Miller filmatisere Will Eisners klassiske tegneserie. Miller var jo krediteret som co-instruktør på "Sin City", og ligesom Millers eget tegneseriehit foregår "The Spirit" i et hårdkogt noir-univers. I filmen kæmper The Spirit mod sin ærkefjende, The Octopus, i en historie, der handler om stjålne oldtidsskatte, men også viser sig at have forbindelse til heltens egen mystiske uforgængelighed.

Desværre har Miller tilsyneladende ikke lært noget af at have Robert Rodriguez ved sin side på "Sin City", for "The Spirit" er endt som en gang visuel lir fuldstændig uden hjerte eller ånd.

Hvis man ser den som fan af den klassiske serie, kan man et par steder glæde sig over, at det lykkes Miller at fange Eisners visuelle stil - specielt i det første...

05/01-09Effektfulde ligegyldigheder 4
Inden jeg tog ind og så denne film havde jeg de halvdårlige anmeldelser i mente. Altså var jeg forberedt på at blive skuffet, men ville alligevel se filmen med egne øjne før jeg kunne dømme den.

Desværre må jeg erklære mig enig: Det var ikke nogen stor oplevelse. Filmen svejer mellem forskellige genrer - film noir er tydeligt i brug, mens også komedie og hårdkogt action bliver flittigt udlevet. Egentlig synes jeg filmen fungerer bedst i de passager, hvor man kun fokuserer på den Sin City'ske noir med voice-over monologer og udelader mange af dialogerne - for dialogerne er ærlig talt ikke de bedst skrevne hørt.

Det virker tilmed som om filmens debuterende solo-instruktør, Frank Miller, savner et mere perifært filmisk blik. Han synes endnu ikke at have udviklet sig til en instruktør...

04/01-09Bad Spirit!
Umiddelbart virker det som en god ide at lade Frank Miller står bag kameraet i en ny tegneserie filmatisering. Desværre kan vi blot konstatere, at Millers humoristiske forsøg på at lave en superhelte film har fejlet. Fejlene ligger både i manuskriptet og i udførelsen. Miller er altså ikke en Robert Rodriguez eller Zack Snyder, og hans solo præstation her tyder helt klart på, at han ikke kan stå på egne ben bag kameraet. The Spirit er bare ikke nogen vellykket film, selvom den måske havde gode intentioner. Der sker desværre også alt for lidt, og der spilles heller ikke godt nok, selvom Mendes er sexy i hendes rolle. Filmen rammer ikke helt bunden, og reddes heldigvis af en fantastisk flot tegneserie stil, som læner sig meget op ad Sin City. Så en flot indpakning, men alt indeni er dødt. T...

03/01-09Dead Man Walking 4
Efter Frank Millers succes med ”300” og ”Sin City”, er tegneren gået solo som instruktør med filmatiseringen af Will Eisners tegneserie, ”The Spirit”. Frank Miller fortsætter imidlertid, hvor han slap med ”Sin City” – en film, han er krediteret som medinstruktør på – med udviklingen af et nyt filmisk ”tegneserie-look”, der på forunderlig vis formåede at levendegøre den opdigtede storby Basin City. Således også i ”The Spirit”, hvor filmens dunkle ramme, Central City, beskrives med besnærende visuel detaljerigdom.

Igen i ”The Spirit” er byen omdrejningspunkt for Millers fortælling, der beretter om den maskerede helteskikkelse i titelrollen, der velsignet af sin fortid som død, fejer gaden ren for kriminelle. Han fornemmer dog, at hans notoriske ærkefjende, Octopus, som det sig hør og bø...

02/01-09En Skuffende affære!
Som fan af Will Eisners berømte tegneserie "The Spirit" var dette en af de film jeg så mest frem til i 2008. Men med de store forventninger fulgte også en stor frygt for, om filmen kunne leve op til disse. Det syntes på forhånd en umulig opgave, og jeg må da også på forhånd konkludere at det ikke er lykkedes Miller at lave den "The Spirit - Movie" som tegneserien vitterligt fortjener. Filmen har enkelte lyspunkter men disse er langt fra nok til at opveje de mange kilder til frustration som filmen indeholder.

**SPOILER ALERT**
Overordnet set handler filmen om en tidligere politibetjent ved navn Denny Colt der døde i tjeneste. Af årsager der bliver forklaret længere henne i filmen "genopstår" Denny dog kort efter sin begravelse og beslutter sig for at bruge sin nyanskaffet anonymitet ...

Fakta

Medvirkende
The Spirit Gabriel Macht
The Octopus Samuel L. Jackson
Sand Saref Eva Mendes
Ellen Sarah Paulson
Jaime Konge Sand Saref
Dolan Dan Lauria
Silken Floss Scarlett Johansson
Lorelei Rox
Plaster of Paris Paz Vega
Mahmoud Eric Balfour
Unge Denny Colt Johnny Simmons
Morgenstern Stana Katic
Bag kameraet
Instruktion Frank Miller
Produktion Deborah Del Prete, Gigi Pritzker, Michael E. Uslan
Manuskript Will Eisner, Frank Miller
Fotografi Bill Pope
Klip Gregory Nussbaum
Musik David Newman
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Superheltefilm
Nøgleord Baseret på tegneserie
Premieredatoer
Biograf 01.01.2009
Dvd 28.04.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2008
Spilletid 103 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 29.772
Selskab Lionsgate, Odd Lot Entertainment
Biodistributør Buena Vista

Se også...