Independence Day

Hele jorden er i alvorlig fare for udslettelse, da en masse fjendtligsindede rumvæsener begynder at pulverisere den ene storby efter den anden. Jagerpiloten Steven (Will Smith), Computerteknikeren David (Jeff Goldblum) og selve den amerikanske præsident (Bill Pullman) er bare nogle af de personer, der forsøger at rede menneskeheden fra destruktion. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama, Science Fiction
Instruktør Roland Emmerich
Medvirkende Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Mary McDonnell
Spilletid 144 min.
Biopremiere 11.10.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Roland Emmerich

(INSTRUKTØR)
Tyske Roland Emmerich har tordnet sit navn fast en lille håndfuld effekttunge science fiction- og katastrofefilm fra den absolut dyreste del af Hollywoods skala. De dyre produktioner til trods så har Emmerich opnået et ry som en meget økonmisk ansvarlig instruktør, der formår at skabe sine spektulære popcorn-film noget billigere end hans kolleger...

Anmeldere

Scope
Sci-fi i højeste gear

"Independence Day" er flot og underholdende, selvom der nok er nogen, der vil syntes, at den er for tyk.

Dette er filmen, alle har ventet på: "Independence Day", et gigantisk visuelt udstyrsstykke om den dag jorden pludselig er i livsfare, fordi gigantiske flyvende tallerkener hænger truende over hver eneste storby på de fem kontinenter.

Jeg vil i denne anmeldelse ikke gå nærmere ind i det visuelle, de mange speciel effects og computergrafikken, der selvfølgelig er fantastisk flot lavet. Jeg vil heller ikke beskæftige mig med skuespillet, der er, som man kunne forvente. Derimod vil jeg tage fat i to aspekter, nemlig plottets overordnede struktur og filmens underliggende patriotisme, der for mig at se, er de to springende elementer i filmen. Det er her, at mange mennesker vil sige fra, og afskrive "Independence Day" som plat, forudsigelig eller 'bare for meget'.

Plot-struktur
"Independence Day" er et skoleeksempel på noget, man sjældent ser gjort ligeså raffineret udenfor Hollywood's grænser. På mindre end et kvarter får filmen præsenteret den overordnet konflikt: 'de fremmede rumskibe, hvis skygge driver sig truende - først forbi månen, hvor sporene af menneskefødder udviskes af maskinrystelserne - og senere i de amerikanske storbyer, hvor alle nationalsymboler, fra Frihedsgudinden til Det Hvide Hus, indhyldes i sort'. Og filmen får også (stadig i løbet af et kvarter) præsenteret hovedpersonerne og deres indbyrdes relationer: præsidenten (Bill Pullman), hans kone (Mary McDonnell) og hans barn, en computertekniker (Jeff Goldblum), hans jødiske præste-far (Judd Hirsch) og hans ekskone (Margaret Colin), der er præsidentens rådgiver, en sort jagerpilot (Will Smith) og hans familie, og endelig en alkoholiseret pilot og Vietnam-veteran (Randy Quaid) og hans børn. Personer, hvis skæbner vil blive viklet sammen i løbet af filmen.

Personerne tegnes hurtigt og stereotypt, tildeles egenskaber og en fortid, relateres til små ting eller bestemte handlinger. Alt sammen små set-ups, der i løbet af filmens og personernes udvikling selvfølgelig udmønter sig i pay-offs på de helt rigtige tidspunkter. Vi kan for eksempel være rimelig sikre på, at den alkoholiserede vietnampilot nok skal op i et jagerfly og smadre rumvæsener på et eller andet tidspunkt, eller at computerteknikeren, der i starten spiller skak med sin far, senere hen indsér, hvad rumvæsenerne er ude på netop ved at sammenligne deres handlinger med et skakspil.

Sådan kunne man blive ved. Fra det helt overordnede og ned i de mindste detaljer er "Independence Day" et puslespil, der langsomt falder på plads. Og det flotte er, at alle brikker huskes, hvilket langt fra er tilfældet med lignende film. Men i og med, at plot-strukturen er så fuldstændig forudsigelig og stereotyp, er der måske mange, der enten vil kede sig eller syntes, at det bare er for tykt.

Patriotismen
Er det tilfældet, ja så vil den følelse nok blive forstærket af filmens underliggende patriotisme. Her har vi den amerikanske præsident, ung og atletisk, tidligere jagerpilot fra Golfkrigen - en handlingens mand. Hans idealisme er imidlertid falmet i det politiske og bureaukratiske cirkus, hvor det er svært, modsat under Golfkrigen, at se hvem fjenden er.

Piben får imidlertid hurtigt en anden lyd med de fremmedes invasion af Jorden, der absolut ikke er fredelig. Storbyer jævnes med jorden, og hvad der nu engang er tilbage af jordens befolkning må, med det amerikanske folk og den amerikanske præsident i spidsen, slå tilbage. Fjenden er ikke længere usynlig, men meget nærværende og meget ond. Så er det jo bare godt, at amerikanerne igen klarer ærterne, denne gang for at redde hele Jorden.

Med de mange referencer til Golfkrigen, der var en gigant succes for USAs image, og den samtidige forsoning med Vietnamkrigens veteraner, bliver filmen ét stort åndeligt løft til den amerikanske kampånd og selvforståelse. Med den rigtige handlekraftige, idealistiske og ubureaukratiske mand ved roret og et homogent, ærligt og frihedskæmpende folk ved sin side, kan USA indtage sin retmæssige position som verdens stormagt og klare de største kriser. Som en engelsk soldat siger, da han får meldingen om, at amerikanerne organiserer et samlet modangreb: 'Det var sgu på tide', eller sagt på en anden måde, medmindre amerikanerne tager initiativet, bliver der ikke gjort en skid.

Fremragende underholdning
Hvis man kan acceptere de to hovedelementer, jeg har beskrevet; den forudsigelige og stereotype plot-struktur og den underliggende super-patriotisme - måske grine lidt af dem eller bare syntes at det er fedt, så lever "Independence Day" absolut op til forventningerne. Det er sci-fi i højeste gear, næsten konstant fremdrift og i det hele taget fremragende underholdning. Men se den på et stort lærred, det gør oplevelsen meget, meget større.

Brugere

16/06-16Klichefyldt Klassiker. 53
Independence Day – Extended Version.

Nu hvor vi nærmer os filmens 20 års fødselsdag - og hvor RESURGENCE har premiere om en uge, så synes jeg det var på sin plads at gense den i den udvidede udgave. Mest for at konstatere om den bare var en guilty pleasure, og for at se om den stadig holder til et gensyn.

Siden jeg så den for første gang, til premieren (lokket af de mange ødelæggelser) har jeg kun set den et par gange – og forrige gang var for mere end 10 år siden. Egentlig havde jeg ikke store forventninger til filmen, men den udvidede version og tiden der er gået, viste noget andet.


Roland Emmerich er mester i at destruere, han har mere på samvittigheden end IS, Al-Qaeda, Stalin, Hitler og hele den vestlige verden – tilsammen! Heldigvis gør han det kun på film – hvor han dy...

21/06-07Flot Teknisk Udført
Flot teknisk udført, med mange flotte overdrevende scener. Morsom og hyggeligt affære, som man griner mange gange undervejs. Men nem at gætte slutningen.

20/08-06......
Star Wars med 'moderne' våben?

Super god film m. Will Smith, kan ses mere end en gang :)

04/04-06God film 2
Har lige set filmen, for 1½ time siden ca.

Det er en vildt god film, og fantastiske effekter når man tager i betragtning at den er 10 år gammel. Historien, syntes jeg egenligt ikke er så meget kød på. Spændende når de kommer ind i Area - 51.

Men for de gode effekter, og en spændende sci - fi film giver jeg den 5 stjerner :)

10/07-05god sci-fi film
Anonym
god sci-fi film af første klasse med will smith

24/05-05Storslået, men!
Storslået, effektdrevet men også tandløs blockbuster hvor der er lagt mest vægt på effektmageri. Det er pompøs, det er amerikansk, det er plat og ofte ufrivilligt komisk, men til tider også morsom underholdning hvis man ikke lader sig irritere af dens politiske undertoner som kan forekomme kvalmende. En af 90ernes største film målt i produktionsbudget og omsætningssucces, men næppe blandt de bedste. Emmerich har siden gjort det til hans varemærke at lave store, amerikanske katastrofefilm.

07/04-05Episk invasion
En storstilet invasions-film fra herren over blockbusters: Roland Emmerich.

Han har med flotte, men ikke synderligt originale film som Universal Soldier, Godzilla og The Patriot vist hvordan en hollywood-blockbuster skal laves

Independence Day er som den skal være, masser af action og ødelæggelser er den en af de bedste sci-fi film i 90'erne

Men med en historie som denne følger der amerikansk patroisme og tudefjæs-scener, som f.eks. hvor hunden springer over alle de eksploderende biler i slow-motion. Come on!

Hvis bare der var lagt en dæmper på det ovennævnte og der i stedet var forsket mere i rumuhyrene havde denne film være en 5-stjernet film´. Da den får de 4 skyldes det de grænsesprængende effekter og de store skuespillerpræstationer og den fandenindvoldske humor der er...

04/04-05I.D. Science Fiction (1996) ..
Dette er virkelig det perfekte eksempel på en rigtig mainstream blockbuster, simpelthen. =)

Emmerich der har forbilleder såsom Steven Spielberg og George Lucas, de visuelle mestrer, har her lavet en af den slags film man ik skal ta for alvorligt. Independence Day er mest bare super underholdning, uden dybde og lidt overfladisk med historien, men trods alt god.

Hvis man nu er vild med denne slags spændingsfilm, eller bare godt kan lide sci-fi, kan herfra klart anbefales et par lign. titler såsom: Mars Attacs, Armageddon, Deep Impact, The Fifth Element, Star Wars Episode 1 & 2. Ja, og så er Emmerich's nyeste blockbuster The Day After Tomorrow meget, meget seværdig, se den! Sí.

31/03-05god si-fi
Anonym
nemlig ja

31/03-05Superamerikanere
Anonym
Filmen var god indtil superamerikanerne slog til, så blev den kedsommelig og forudsigelig indtil det kvalmende.Fakta

Medvirkende
Kaptajn Steven "Eagle" Hiller Will Smith
Præsident Thomas J. Whitmore Bill Pullman
David Levinson Jeff Goldblum
Førstedame Marilyn Whitmore Mary McDonnell
Julius Levinson Judd Hirsch
General William Grey Robert Loggia
Russell Casse Randy Quaid
Constance Spano Margaret Colin
Albert Nimzicki James Rebhorn
Marty Gilbert Harvey Fierstein
Bag kameraet
Instruktion Roland Emmerich
Produktion Dean Devlin
Manuskript Roland Emmerich, Dean Devlin
Fotografi Karl Walter Lindenlaub
Klip David Brenner
Scenografi Oliver Scholl, Patrick Tatopoulos
Musik David Arnold
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction
Relaterede film Independence Day: Resurgence - 3 D, Independence Day: Resurgence - 2 D
Premieredatoer
Biograf 11.10.1996
Dvd 10.04.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 144 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 464.382 (#118)
Selskab 20th Century Fox, Centropolis Entertainment
Biodistributør Constantin Film

Se også...