Den Engelske patient (The English Patient)

Under 2. Verdenskrig skydes grev Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes) ned i Sahara under en ekspedition. Han er uigenkendelig af forbrændinger og har mistet hukommelsen. Sygeplejersken Hana (Juliette Binoche) plejer Laszlo i et forladt kloster i Toscana og i tilbageglimt fortælles den sørgelige historie om Laszlos æffære med Katharine (Kristin Scott Thomas), som var gift med en af ekspeditionens deltagere. En veteran fra de allierede styrker (Willem Dafoe) dukker op i klostret og vigtige detaljer om Laszlos fortid afsløres. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama
Instruktør Anthony Minghella
Medvirkende Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas
Spilletid 162 min.
Biopremiere 17.02.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Willem Dafoe

Den originale Willem Dafoe gør sig lige godt på det hvide lærred, hvad enten han spiller psykopat eller frelseren selv. Amerikaneren med det markante, knoklede fjæs debuterede med en lillebitte rolle i Michael Ciminos kæmpeflop 'Heaven's Gate' (1980) og fik sin første hovedrolle i Walter Hills 'Streets of Fire' (1984). For Oliver Stones Vietnamfi...

Anmeldere

Scope
Krig og kærlighed

Anthony Minghella står foran sit brede gennembrud med "The English Patient" - en stor smuk film om kærlighed og krig. Filmen er allerede tildelt Golden Globe 1996 for Bedste Film, og har netop modtaget 12 (tolv) Oscarnomineringer.

Nogle film er lange fordi instruktøren ikke kan få fingeren ud og afslutte sin beretning, mens legen er god og luften stadig sitrer af intensitet. Andre film, heriblandt "The English Patient", er lange fordi de tager sig tid til at fortælle deres historie, kæle for detaljerne og hypnotisere sit publikum.

Katastrofal kærlighed
En flyver bevæger sig som en lille skygge over ørkenarealets tæppe af abstrakte mønstrer. To maskiner nærmer sig, angriber, og den kvindelige passagers hoved skydes af. Piloten holder febrilsk fast i den sønderskudte krop, mister kontrollen og flyveren styrter ned. Herfra udspiller sig den tragiske kærlighedsberetning om grev Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes) og Katharine (Kristin Scott Thomas).
Efter ulykken bringes Almasy, forbrændt til ukendelighed og med hukommelsestab, til Toscana hvor en sygeplejerske Hana (Juliette Binoche) tager sig af ham i et forladt kloster. Langsomt som Almasys hukommelse vender tilbage, fortæller han Hana, som selv skal opleve kærligheden, historien om Katharine. Hun var gift med en af Almasys "kollegaer", i en ekspedition som kortlagde Sahara, i årene efter 1937, og affæren fandt sted i dybeste hemmelighed. Tilbageblikkene er smukt og naturligt kædet ind i nutiden - 1944. Almasy er sengeliggende p.gr.a. forbrændingerne, og erindringerne dukker langsomt op, da han får kræfter til at læse i Herodots rejsebeskrivelser, en bog, som har fulgt ham i alle årene. Bogen falder på gulvet, og omkring den spredes kort, billeder og smånotater. Det er en undersøgelse værd, og kameraet forsvinder ind i disse opbevarede skatte, og afslører for os, at kærlighedsaffæren havde katastrofale følger, ikke kun for Almasy og Katharine, men for vigtige politiske beslutninger draget i årene inden 1944.

Sanselige scener
"The English Patient" er en smertelig oplevelse. Historien i sig selv kan få selv den hårdeste negl til at knække, men det er alt fra knivskarpe, håbløst smukke billeder fra både Sahara og Toscana, flot spil i alle roller og et dæmpet, men medrivende soundtrack, der skaber en velafbalanceret helhed.
Under opholdet i klostret får Almasy og Hana selskab af en mineekspert fra Røde Kors, som de forlod tidligere på ruten. Han er inder og hedder Kip (Naveen Andrews). Hana forelsker sig for alvor i ham da han tager hende med til en lille toscansk kirke og hejser hende op i tårnet, udstyret med en slags lyskaster. Her oplyses århundrede gamle vægmalerier, og Hanas søgende øjne lyser om kap med de spruttende gnister. Hendes umiddelbare reaktion, da hun igen står på gulvet, er at kaste sig om Kips hals og takke ham, som havde han reddet hendes liv.

"The English Patient" er gennemvædet af denne kærlighed til kunst, og selvom det måske er svært at tillægge det dybere mening, virker det ikke umotiveret. Vægmalerierne i kirken, de malede dansende hule- eller grottemalerier, citater fra "historiens fader" - Herodot, og Almasys uendelige viden om jazz, som ubesværet bliver en del af filmens lydside. Det er både godt for øjne og ører og skaber en mærkbar sanselighed. Selvfølgelig læser Almasy Herodots beskrivelser af lande og deres geografi, Almasy er jo selv kortlægger, men det er ikke tyk og trættende symbolik. Tværtimod får den omtalte bog en særdeles vigtig betydning, som viderebringer af den ultimative kærlighedserklæring. "The English Patient" er et stort flot kærlighedsdrama, som på intet tidspunkt forråder sine kære med patetiske replikker eller sukkersøde scener.

Brugere

03/11-05- Tåreperser? Jovist, men en god én! -
Minghellas film om en vansiret gentleman, der fortæller sin historie fra sygesengen, er en forførende og tragisk fortælling om ulykkelig kærlighed.

Temaet er måske nok fortærsket, men Minghella har alligevel skabt en seværdig film med store følelser og godt drama. Filmen genopliver det klassiske drama som vi husker det fra ”Borte Med Blæsten”, og det gøres elegant og med en fornem æstetisk sans, hvilket bl.a. kommer til udtryk i filmens udsøgte billedside.

Armbevægelserne er i perioder dog lige lovlig store, og filmen kan da også virke tung og sneglende sine steder, men som den skrider frem, fænger den gribende historie mere og mere, og en flot afslutning råder bod på de træge scener, som filmen nu engang har.

“The English Patient” lever ikke helt op til de mange oscars, den i s...

20/12-03Køb den!
Anonym
Finder du videoen/dvd´en, så KØB den! Den er værd at have stående hjemme på hylden!

En fantastisk historie, fremragende skuespil, alt i alt har man ikke fulgt ordenligt med, hvis man til slut i filmen, nærmer betegent da Katharines, lygte går ud, og hun ligger tilbage i mørket og venter på sin elskede, hvis man da ikke bare har en anelse gråd at kunne give slip på, er det efter min mening en skam.. Både må og skal ses!

04/09-03den umulige drøm 43
Anonym
Lortefilm

04/09-03Fejende flot
Anonym
Smuk, smuk film, som man skal være endog *meget* hård i filten for ikke at få en enkelt tåre i øjenkrogen af... den virker hver gang.

10/06-03Skønhed
Anonym
En fabelagtig smuk film der er langt oppe på min personlige top 10. Et skuespil, et plot, og en helhed der bare holder ... igen og igen. Har oprindeligt set den i bio og siden to gange på tv. Absolut anbefalelses værdig.

27/03-03Utrolig god film
Anonym
Den er utrolig godt lavet og med virkelige gode skuespillerer. Nogle utrolige gode kærligheds scener, det er en må bare se film. og som der står bag på DVDén muligvis den bedste du vil få at se i dit liv( okay nok overdrevet lidt)
det er jo ikke for ingen ting at den var nomineret for hvad var det 12 oscars. ( Bare for dårligt at Kristin Scott thomas, for sin rolle som Kathrine Clifton, og Ralpf Fiennes, Count Almäsy.

22/08-02Typisk Oscarvinder, Men God!
Anonym
Godt kærlighedsdrama som foregår under anden verdenskrig. Solidt håndværk, flot fotograferet (bare synd den ikke er optaget i 70 mm, som en rigtig storfilm bør være) og en spændende historie. Lidt forvirrende i starten, men når man først kommer ind i den, er den god. Filmen har vundet 9 Oscars, blandt andet for bedste film. Heri er Jeg måske ikke helt enig, filmen er da på mange måder flot, virkelig godt fortalt og yderst velspillet, men den er mig en lidt for typisk vinder.

Fakta

Medvirkende
Almásy Ralph Fiennes
Hana Juliette Binoche
Caravaggio Willem Dafoe
Katharine Clifton Kristin Scott Thomas
Kip Naveen Andrews
Geoffrey Clifton Colin Firth
Madox Julian Wadham
Major Muller Jürgen Prochnow
Fenelon-Barnes Clive Merrison
Bag kameraet
Instruktion Anthony Minghella
Produktion Saul Zaentz
Manuskript Anthony Minghella
Fotografi John Seale
Klip Pat Jackson, Walter Murch
Scenografi Stuart Craig
Musik Gabriel Yared
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 17.02.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 162 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 280.946
Selskab Miramax Films, J&M Entertainment
Biodistributør Constantin Film
Priser Oscar 1997, Bedste film
Oscar 1997, Bedste instruktør
Oscar 1997, Bedste kvindelige birolle
Berlin 1997, Bedste kvindelige skuespiller
Golden Globes 1997, Bedste drama

Se også...