Milk

Den 40-årige Harvey Milk forlader New York til fordel for San Fransico. Han går ind i politik og viser sig snart som en modig politiker, der kæmper for samfundets svageste og minoriteters rettigheder. I 1977 bliver han den første erklærede homoseksuelle, der vælges til et offentligt embede i USA. Et forsøg på at skabe en alliance med den konservative Dan White indleder den tragedie, der afslutter hans korte karriere. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør Gus Van Sant
Medvirkende Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, James Franco
Spilletid 128 min.
Biopremiere 30.01.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sean Penn

Trods mange filmroller var Sean Penn i 1980’erne mest kendt som det aggressive brushoved, der var gift med Madonna. Han var dog et hit som stenet tjalder i ungdomsfilmen ”Øl, fis og rockmusik” (1983). I 90’erne har han for alvor markeret sig som skuespiller i "Dead Man Walking" (1995) og Woody Allens ”Dur & Mol”...

Anmeldere

Politiken
"...Gus van Sant sætter den foreløbige krone på sit værk."

Berlingske
"Men solidt håndværk er den, og Sean Penns bevægende indsats gør den værd at se."

Jyllands-Posten
"...historien om et menneske, der genopstår på lærredet - uafviseligt nærværende og bevægende - både i sin målrettede idealisme og sit indre kaos."

Information
"Penn er en formidabel skuespiller, som næsten forvandler sig for hver rolle, og når han er bedst, formår han at bygge sine roller op indefra, psykologisk og følelsesmæssigt..."

Ekstra Bladet
"Sean Penn er (igen) fuldstændig fænomenal som Harvey Milk og og har til fulde fortjent sin Oscar-nominering."

B.T.

Cinemazone
"Sean Penn er intet mindre end Oscar-værdig i rollen som den enigmatiske Harvey Milk..."

Brugere

19/06-09Rørende mod slutningen
Milk er en film, der ikke laver de store krumspring eller udfordrer filmmediet, men det skal den heller ikke være. Fokus bliver på sikker vis holdt på den vigtige historie, og der er minimalt med forstyrrende elementer.

Sean Penn spiller mindst ligeså godt som han gjorde det i bl.a. Mystic River og hans mimik som Harvey Penn er en næsten fuldstændig gengivelse. Brilliant!

Historien er god og vigtig, men så heller ikke mere end det. Det er svært at omforme en virkelig fortælling og gøre den mere spændende end den rent faktisk måtte være. Det er jo ret beset først da Harvey bliver dræbt, at filmen finder et dramatisk højdepunkt. Resten er mest af alt et studie i menneskelig adfærd og fordomme. Men ikke noget vi ikke har hørt eller set før.

Ved første syn rører filmen, men på ufor...

17/02-09Temmelig straight
På søndag uddeles årets Oscars, og der er stor sandsynlighed for, at Sean Penn bliver kaldt op på scenen som Bedste Skuespiller for sit portræt af Harvey Milk. Et navn, som næppe siger mange danskere noget, men som dækker over en helteskikkelse i kampen for homoseksuelles rettigheder i USA. Milk var den første offentligt kendte bøsse, som blev valgt til et politisk embede, da han i 1977 kom ind i San Franciscos byråd. Året efter blev han skudt af en gal mand, der også dræbte byens borgmester.

"Milk" er en biopic i klassisk stil, der følger hovedpersonen, fra han i starten af 70'erne brød med sit liv som skabsbøsse i New York, anlagde hippie-skæg og flyttede til San Franciscos bøssekvarter. Det er historien om en mand, som fandt en sag og blev en naturlig leder i sit miljø. Og det er ...

10/02-09Pink græsrødder
Harvey Milk var San Francisco-bøssen, der skiftede trompetbukserne ud med et jakkesæt og skabte en græsrodsbevægelse for ligeret for bøsser, og som blev slået ihjel for det.

Gus Van Sant fanger stemningen, tidsånden, farverne, lyden og energien i 70ernes San Francisco, hvor de homoseksuelle forsøger at skabe et fristed midt i de sociale omvæltninger.

Harvey Milk (spillet af den ellers superheteroseksuelle og maskuline skuespiller Sean Penn) er en aldrende skabsbøsse i New York, der springer ud og starter et nyt, frit liv i San Francisco, da han finder kærligheden i den unge, åbne Scott (James Franco). Men der er slanger—politifolk der tæsker og arresterer bøsser uden beviser—i paradis, og Harvey begynder at organisere de homoseksuelle, så de bliver en uundgåelig økonomisk faktor ...

06/02-09Filmnørden anmelder Milk
Det er svært at forholde sig nogenlunde objektivt til en film, man synes er meget vigtig. Alligevel forsøger Filmnørden her, at gøre sit for at holde tungen lige i munden og anmelde Milk for den film den er og ikke for dens betydningsfulde, samfundskritiske budskab.

Milk er historien om Harvey Milk, der i 70'erne blev den første folkevalgte, homoseksuelle politiker i USA, inden han i '78 blev skudt og dræbt, af en af sine politiske modstandere. (Bemærk hvor hurtigt historien kan opsummeres…)

Der er enormt mange positive ting ved Milk, hvoraf en af de mest åbenlyse er Sean Penn. Udover at det er enormt svært for en skuespiller, at skulle genskabe en person, der er eller var virkelig, så er det endnu sværere, at skulle spille bøsse, uden at over- eller underdrive. Da visse bøsser har...

06/02-09Traditionel film om utraditionelt tema
Så sent som i november sidste år stemte et befolkningsflertal i Californien for at forbyde ægteskab blandt homoseksuelle; op imod hver fjerde europæer er imod homo-ægteskaber og alene herhjemme er såkaldte hate-crimes imod bøsser intet særsyn. Tematisk har Milk, der udspiller i 1970’ernes San Francisco, med andre ord stadig sin aktualitet i behold.

I kampen mod magthavernes diskrimination har de amerikanske filmstudier spyttet utallige film ud om de sortes kamp for frihed og rettigheder, mens homoseksuelles kamp meget sjældent har været et tema for film. Om end dødssyge Tom Hanks havde sin sag for i Philadelphia, og makkerparret Ledger/Gyllenhaal i følelsesmæssig forstand kæmpede deres kamp i Brokeback Mountain.

I Milk hiver den evigt interessante instruktør Gus van Sant, der selv...

04/02-09God film - men dokumentar filmen langt bedre
Der er ingen tvivl om, at Sean Penn spiller forrygende godt i filmen Milk. Og der er heller ingen tvivl om, det er en vigtig historie at fortælle.

Men da jeg efterfølgende så dokumentarfilmen på DR2 d. 3. februar 2009 om Harvey Milk (The Times of Harvey Milk), så følte jeg mig ærlig talt lidt snydt af Gus Van Sant.

Biograffilmen bidrager slet ikke med noget nyt i forhold til dokumentaren og jeg kan anbefale alle at droppe biograffilmen og så få en meget mere nærværende oplevelse i dokumentarfilmen

04/02-09Vigtigere end den er god
Relevant film, men for lang og egentlig ikke særligt spændende. Fremragende nøgtern og objektiv instruktion og glimrende skuespil over hele linien.

Fakta

Medvirkende
Harvey Milk Sean Penn
Cleve Jones Emile Hirsch
Dan White Josh Brolin
Scott Smith James Franco
Jack Lira Diego Luna
Anne Kronenberg Alison Pill
Danny Nicoletta Lucas Grabeel
Borgmester George Moscone Victor Garber
State Senator John Briggs Denis O'Hare
Dick Pabich Joseph Cross
Bag kameraet
Instruktion Gus Van Sant
Produktion Bruce Cohen, Dan Jinks, Michael London
Manuskript Dustin Lance Black
Fotografi Harris Savides
Klip Elliot Graham
Scenografi Bill Groom
Musik Danny Elfman
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm, Politisk drama
Nøgleord Aktivist, Politik
Premieredatoer
Biograf 30.01.2009
Dvd 02.06.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2008
Spilletid 128 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 39.197
Selskab Focus Features, Jinks/Cohen Company, Groundswell Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Oscar 2009, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 2009, Bedste original manuskript

Se også...


W.
2008
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Amazing Grace
2006
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Waking the Dead
2000
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Il Divo
2008
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Big Fish
2003
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk