101 dalmatinere i levende live (101 Dalmatians)

De to dalmatinere Pongo og Perle får et kuld på 15 hvalpe. Alt tegner lyst og lykkeligt indtil Cruella de Vil dukker op og forsøger at købe dem. Da det ikke kan lade sig gøre, bliver Cruella rasende og sætter de to forbrydere Jesper og Harry til at bortføre hvalpene. I følge planen skal de føres til Cruellas landsted, hvor hun i forvejen har indespærret 84 dalmatinerhvalpe, som skal laves til en pels. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Familiefilm, Komedie
Instruktør Stephen Herek
Medvirkende Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson, Joan Plowright
Spilletid 103 min.
Biopremiere 14.03.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Joely Richardson

Joely Kim Richardson havde sin første store filmrolle i Greenaways "Drowning By Numbers" (1987). Siden har hun optrådt i spiondramaet "I ørnens kløer" (1992), den romantiske komedie "Jeg ta'r hvad som helst" (1994) og det episke drama "The Patriot" (2000). Hun var Jeff Daniels’ hjertenskær i ”101 dalmatinere” (1996), hvilket ind...

Anmeldere

Scope
Pletter og huller

Mere end tredive år efter at Walt Disneys elskede klassiker "101 Dalmatinere" havde premiere, kommer nu en live-action-udgave af kriminalhistorien med alle de søde plettede hvalpe. Filmens falden-på-halen-komik vidner om at John Hughes, manden bag "Alene Hjemme"-filmene både har produceret og skrevet manuskriptet.

Måneders intensiv foromtale, plettede rubrikker i landets aviser og en grum, grum Glenn Close i en ekstravagant pels på avissøjler og husmure. Sådan er vi blevet gjort opmærksom på live-action-udgaven af Walt Disneys elskede krimi-tegnefilm "101 Dalmatinere". Og selvfølgelig har forventningerne været store, for her er tale om den søde historie om Robert og Anita, der føres sammen af hver deres dalmatiner og henholdsvis gifter sig og får et kuld hvalpe. Nyheden er selvfølgelig at hundene er rigtige levende hunde.

Desværre indfries forventningerne ikke, og jeg vil til enhver tid mene, at tegnefilmen fra 1961 er både bedre og langt mere charmerende.
Jo, hundene er søde, og især de to voksenhunde Pongo og Perle har deres øjeblikke med lige netop den menneskelige mimik og opførsel, som vi mennesker elsker at se overført på dyr. Der er ingen tvivl om, at disse hunde er trænet af virkeligt dygtige folk, men det forhindrer ikke handlingen i at halte gevaldigt. Efter en sød start, hvor Robert og Anita i bogstaveligeste forstand bindes sammen af hundesnorene, og vi er vidner til denne parallelle kærlighedshistorie med eget lille klimaks i og udenfor kirken, bliver filmen næsten øjeblikkeligt træg og ekstremt farceagtig.

Glenn Close gør en overvældende entré som Anitas chef - modedesigneren Cruella De Vil, og da hun hører om Pongo og Perles hvalpe, får hun pletter - og ikke som tidligere striber - på hjernen.
Glenn Close er god, næsten for god i rollen som kompromisløs hvalpedræber, og hendes ondskab bliver en for voldsom kontrast til den rimeligt realistiske kærlighedshistorie. Med tofarvet hår, make-up til op over begge ører, og stiliseret udstråling, er hun perfekt som Cruella fra tegnefilmen, men hvad er meningen med at lave live-action som ligner tegnefilm?

De 101 dalmatinerhvalpe er kære hver og én men bliver offer for de store forventninger. "Kan de ikke mere?", tænker man, efter at de for 117. gang løber afsted i samlet flok. Nej, de kan ikke mere, og det kan man heller ikke forlange af dalmatiner-hvalpe.

Hvalpescenerne er ensformige og lange og skaber kedelige huller i filmens handlingsforløb. "101 Dalmatinere" starter lovende, men filmen formår ikke at lodde de to selvstændige historier - mødet mellem menneske- og hundepar og selve gyseren med Cruella og hvalpene - sammen. Derfor afslutter filmen sig selv efter en halv time, og den næste time bliver aldrig vedkommende.

Brugere

02/06-02Skønhedspletter
Anonym
Langsommelig og lettere kedelig, men ganske pæn Disney produceret "live"-udgave af deres egen klassiske tegnefilm. Visse historier egner sig måske bedst til netop det tegnede medie. Børn vil sikkert kunne lide den. Cruella må være filmhistoriens ledeste skurk, lave frakker af hundehvalpe, hvor ond har man lov til at være.

Fakta

Medvirkende
Cruella De Vil Glenn Close
Roger Jeff Daniels
Anita Joely Richardson
barnepige Joan Plowright
Jasper Hugh Laurie
Horace Mark Williams
Skinner John Shrapnel
Alonzo, De Vil's Butler Tim McInnerny
Frederick Hugh Fraser
Herbert Zohren Weiss
Bag kameraet
Instruktion Stephen Herek
Produktion John Hughes
Manuskript John Hughes
Fotografi Adrian Biddle
Klip Larry Bock, Trudy Ship
Scenografi Assheton Gorton
Musik Michael Kamen
Genrer og relationer
Genre Familiefilm, Komedie
Undergenre Dyrefilm
Nøgleord Hund
Premieredatoer
Biograf 14.03.1997
Dvd 03.10.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 103 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 269.814
Selskab Walt Disney Pictures, Great Oaks Entertainment
Biodistributør Buena Vista

Se også...