Emma

Emma (Gwyneth Paltrow) henslæber sit liv i starten af 1800-tallet med at leje Kirsten-Giftekniv for byens ugifte sjæle. Veninden Harriet (Toni Colette) står især for skud. Skønt hun har forelsket sig i en landmand, mener Emma, hun skal stile højere. Uden held forsøger hun at matche Harriet med unge mænd med stand og formue i behold. Emma indser først, at hun leger godt og grundigt kispus med alle impliceredes følelser, da hun selv bliver ramt af Amors pil. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama
Instruktør Douglas McGrath
Medvirkende Gwyneth Paltrow, James Cosmo, Greta Scacchi, Alan Cumming
Spilletid 121 min.
Biopremiere 08.11.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gwyneth Paltrow

Efter en række perifere roller fik Gwyneth Paltrow vind i sejlene med hovedroller i periodedramaerne 'Emma' (1996) og især 'Shakespeare in Love' (1998). Bag Paltrows porcelænsfine ydre gemmer sig et lysende nærvær, som ofte ikke er til at stå for, og hun indkasserede en ganske fortjent Oscar for sidstnævnte rolle. Siden har Paltrow etableret sig ...

Anmeldere

Scope
Kirsten-Giftekniv uden gift

Nydelig men tandløs filmatisering af Jane Austen's "Emma"

Under et espalier af æbletræer, med fuldmodne æbler forstås, slentrer to unge kvinder yndefuldt i deres florlette empirekjoler. Nysseligt ser det ud og nysseligt er det. Elegant og kvikt knald-konverseres der om indkomne ægteskabstilbud. De unge kvinder er Emma og Harriet. Emma er byens Kirsten-Giftekniv par exellance - Harriet er den, det går ud over. Endnu en Jane Austen filmatisering har fundet vej til de danske lærreder. "Emma" er med sin træfsikre blanding af 1800-tals engelsk landidyl og kurtiseringer blandt det bedre borgerskab, en oase for enhver pladder-romantiker.

Emma bor alene med sin far. Da der er sørget for familiens økonomiske rammer, må tiden bortødsles med andre gøremål. Det betyder for Emma's vedkommende at lægge ægteskabsplaner for alle byens ugifte unge. Selv har hun ingen planer om at blive gift. Hun stortrives med at lægge planer for andres lykke. Høj af troen på sin egen ufejlbarlighed kaster hun sig ud i at finde den perfekte partner til den lidt grove og naive Harriet, der spilles overbevisende og rammende af Toni Colette, som nogen måske husker som Muriel i "Muriels Wedding".

Selvom Harriet er småforelsket i landmanden Robert Martin, har Emma andre planer for Harriets lykke. Hun bør sigte højere. Sognepræsten Mr.Elton er et bedre bud. I al sin iver efter at føre de to sammen, overser Emma at Mr. Elton har kastet sin kærlighed på hende selv. Gang på gang kaster Emma sig ud i hasarderet spil med andres følelser, indtil hun selv rammes af Amors pil og fatter legens alvor.

Modet mangler
Gwyneth Paltrow spiller den selvtilfredse Emma med elegance og intelligens. Paltrow fremstiller Emma så yndefuldt og stolt, at hendes helt igennem magtbegærlige emsighed mister sit djævelske ansigt. Filmen mangler modet til at sætte Emma's heltinde status bare det mindste over styr. Der glattes for meget ud. Emma besøger de fattige og de syge med bugnende madkurve så smukt arrangerede, at de snildt kunne gøre sig i et reklamekatalog for "Mad og Vin's"-gaveservice. I dette gavmilde lys tages brodden af Emma's ellers noget overlegne forhold til de lavere klasser.

Kun én gang afløses glatheden af dybde, da Emma træder gammel-jomfruen Miss Bates over tæerne ved at gøre grin med hendes manglende situationsfornemmelse. Her viser filmen, at komedien også kan vise tænder. Det blir dog ved det ene forsøg.

1800-tals romantik
Filmen har svært ved ikke at lade sig beruse af 1800-tallets æstetiske kulisse, men det er ingen undskyldning for at hylde personlige og sociale magtkampe ind i blød fløjl og skinnende silke. De fleste Jane Austen filmatiseringer falder for fristelsen. Bøgerne er skrevet i en lystig tone med elegance og lethed, men underneden lurer der en stikkende ironi og en afslørende sarkasme, heller ikke filmatiseringen af "Emma" har tilstrækkeligt blik for. Tilbage bliver nydelige skuespilspræstationer, pæne kostumer og en kvik dialog.

"Emma" er, i instruktøren Douglas McGrath's hænder, blevet til en letbenet romantisk komedie. Den hverken svier eller kradser. Den er kæk uden at være fræk. Florlet og flygtig som en skolepigeflirt, der ikke gør noget indtryk på sigt.

Brugere

20/07-03Den holder!
Anonym
Gwyneth Paltrow er herlig i denne film, som den lidt arrogante Emma! Filmen er sjov og underholdende og kan ses mere end en gang!

Fakta

Medvirkende
Emma Woodhouse Gwyneth Paltrow
Mr. Weston James Cosmo
Mrs. Weston Greta Scacchi
Rev. Elton Alan Cumming
Mr. Woodhouse Denys Hawthorne
Miss Bates Sophie Thompson
Mr. Knightley Jeremy Northam
Harriet Smith Toni Collette
Mrs. Goddard Kathleen Byron
Mr. Martin Edward Woodall
Bag kameraet
Instruktion Douglas McGrath
Produktion Patrick Cassavetti, Steven Haft
Manuskript Douglas McGrath
Fotografi Ian Wilson
Klip Lesley Walker
Scenografi Michael Howells
Musik Rachel Portman
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 08.11.1996
Dvd 09.05.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 36.802
Selskab Miramax Films
Biodistributør All Right Film

Se også...