3 Monkeys (Üç maymun)

Alle familier har hemmeligheder, og nogen gør alt for at glemme deres. Faren Eyüp har arbejdet som chauffør for en politiker, der faldt i søvn bag rattet i sin bil og kørte et menneske ned. Chaufføren indvilligede i at påtage sig skyld og straf mod en pæn sum penge. Chaufførens kone hentede pengene og blev samtidig forført af politikeren. Kan familien tie hemmeligheden ihjel og fortsætte med at være en familie? © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama, Familiefilm
Instruktør Nuri Bilge Ceylan
Medvirkende Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Rifat Sungar, Ercan Kesal
Spilletid 109 min.
Biopremiere 13.03.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...der sker noget i Nuri Bilge Ceylans film, og det, der sker, er så interessant og billedskønt mørkt, at han helt fortjent modtog instruktørprisen på Cannes-festivalen i 2008."

Berlingske
"Tempoet i »3 Monkeys« er pinefuldt afdæmpet, men det gør faktisk blot den tyrkiske film overraskende stemningsfuld og medrivende."

Jyllands-Posten
"Nuri Bilge Ceylan vandt fuldt fortjent instruktørprisen på sidste års Cannes-festival, for med ”Three Monkeys” beviser han sit værd som en billedskaber med store kunstneriske ambitioner og dyb psykologisk indsigt."

Information
"Utvivlsomt har denne film et subtilt spil gående om temaer som skyld og ondskab, ansvar og fortrængning. Og utvilsomt vil der blive skrevet lærde afhandlinger om hvordan disse motiver afspejler sig i filmens form. Men film er til for at blive oplevet, og for mig var oplevelsen af 3 Monkeys mere frustrerende end forløsende."

Ekstra Bladet
"Har man mod på en anderledes og smuk filmoplevelse, hvor man som tilskuer forventes selv at gøre en del af arbejdet, er '3 Monkeys' klart en anbefaling værd."

Cinemazone
"...er meget langsommere, end vi er vant til, der er scener, der virker overflødige og der er megen tavshed og meget foregår mellem linierne i den sparsomme dialog."

Brugere

16/03 16:45Kan du se, hvad de ser?
Det er et spørgsmål, man må stille sig selv efter at have set Nuri Bilge Ceylans ”3 Monkeys”: Er man som seer i stand til at udrede, hvad der foregår inde bag pandelapperne på de svedende, tyrkiske familiemedlemmer, der hver især stirrer, som dagen er lang og varm?

Ceylan lader sit kamera dvæle, og det er normalt noget af det, han er bedst til. I mesterværkerne ”Uzak”, ”Climates” og ”Vintersøvn” skiller han sine karakterer fra hinanden og samler dem på ny for øjnene af os, men han gør det så omhyggeligt, at det næsten ikke kan ses. Det kan bare mærkes. Som en mangeårig aldringsproces kogt ind til to, tre eller fire kraftige timer af intens filmkunst. Alle tre værker er hardcore-karakterstudier og i mine øjne nogle af de bedste, man kan opdrive af den slags. Filmelskere: Take note!

...

Fakta

Medvirkende
Eyüp Yavuz Bingol
Hacer Hatice Aslan
Ismail Rifat Sungar
Servet Ercan Kesal
Bayram Cafer Köse
Gürkan Ayd
Barnet #305;n
Bag kameraet
Instruktion Nuri Bilge Ceylan
Produktion Zeynep Özbatur
Manuskript Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal
Fotografi Gökhan Tiryaki
Klip Nuri Bilge Ceylan, Ayhan Ergürsel, Bora Göksingöl
Genrer og relationer
Genre Drama, Familiefilm
Premieredatoer
Biograf 13.03.2009
Dvd 21.07.2009
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien, Tyrkiet
Sprog Tyrkisk
Produktionsår 2008
Spilletid 109 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 1.213
Selskab Pyramide Productions, Zeynofilm
Biodistributør Sunrise Film
Priser Cannes 2008, Bedste instruktion

Se også...