Victor & Pigerne (Lluvia en los zapatos)

Den arbejdsløse skuespiller Victor er stadig håbløst forelsket i sin eks-kæreste, som skal giftes. Da han møder to mystiske skraldemænd, giver de ham en unik chance for at vinde hende tilbage: Pludselig befinder han sig igen på den aften, hvor parforholdet gik skævt. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Komedie
Instruktør María Ripoll
Medvirkende Lena Headey, Douglas Henshall, Penélope Cruz, Gustavo Salmerón
Spilletid 95 min.
Biopremiere 30.06.1999
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lena Headey

Engelske Lena Headey kom frem i lyset som den unge udgave af Jeremy Irons’ kone i "Waterland" (1992). Efterfølgende gjorde hun sig gældende i et par periodefilm som "Resten af dagen" (1993) og "Junglebogen" (1994). Den kønne brunette har mindre roller i Antonia Birds krimidrama ”Face” (1997) og Virginia Woolf-filmatiseringen...

Anmeldere

Scope
Helt ærligt

Kærlighed handler om ærlighed. Og for at være helt ærlig, så mangler denne film både kærlighed og ærlighed. Men den har et par gode pointer.

Det er lidt kompliceret. Som kærlighed for det meste er. Victor (Douglas Henshall) har været sin kæreste Sylvia (Lena Headey) utro, men han har været ærlig nok til at fortælle hende om det. Konsekvensen er, at hun går fra ham, møder Dave (Mark Strong) i et fitnesscenter, og nu skal giftes med ham, hvilket Victor desperat modsætter sig. Victor er parat til at tage sit eget liv, og møder af uransagelige grunde et par spanske skraldemænd, der på magisk vis får skruet tiden tilbage, så Victor kan rette op på den værste fejltagelse han nogensinde har begået. Ny tid, ny chance. Victor afbryder sin affære og retter opmærksomheden mod Sylvia, kun for at opdage, at skæbnen ikke lader sig styre. Nu er rollerne byttet om, og det er hendes tur til at begå sit livs fejltagelse.

Two wrongs don't make a right
Filmens idé er fin nok, kærlighed er bestemt ikke en naturkraft, der er til at styre, men filmens udførelse er det blevet så som så med. Vi ønsker alle at skrue tiden tilbage og gøre situationen om. Sige noget andet, gøre noget andet. De to magiske skraldemænd skurrer uvirkeligt i filmens univers, der ellers ikke lægger op til overnaturligheder som sådan et par tidsbanditter. Endvidere er det meget hurtigt temmelig tydeligt, at vi skal udsættes for hele Victors historie igen, blot med Sylvia som hovedrolle. Det gør filmen ret forudsigelig, for ikke at sige dens slutning, for meningen er jo, at hovedpersonerne skal lære af deres fejltagelser. At se den samme fejltagelse blive begået to gange gør bestemt ikke filmens historie bedre.

Marlon fucking Brando
Victor er prototypen på en ung, arbejdsløs, selvmedlidende og selvoptaget skuespiller, der opfører sig som ovennævnte. Så meget, at man får lyst til at banke lidt fornuft ind i hovedet på ham. Men han nægter at lytte, hvilket hans ven Freddy påpeger skarpsindigt, selvom resten af hans råd er lige så hjernelamme som ham selv. Douglas Henshall spiller overbevisende, men som mange af de andre roller i filmen kunne den godt være mindre stereotyp. Her er der ikke plads til mere end en grov skitse. Enkle scener mellem Victor og Sylvia viser en gnist mellem dem, takket være hendes store, mørke øjne og lidende ansigtsmimik, men Victors møde med Louise (Penélope Cruz) afslører bestemt ikke den store kærlighed. Snarere blot to tilfældige mennesker, der kysser lidt og skændes lidt, men som ikke har fundet den eneste ene i hinanden. Filmen samler dog alle tråde sammen til sidst, så der ikke er nogle løse ender.

Alligevel mangler der noget. En ny chance for Victor og Sylvia afslører uoverenstemmelser mellem selve handlingen og historiens muligheder og deres karakterer. Sylvia og Dave lader til at gå godt i spænd, og intet taler for, at hun kunne begå Victors fejltagelser på samme måde som ham. Hun er trods alt et andet menneske. Derfor kan det undre, at hun sidder tilbage som taberen i kærlighedens spil, mens Victor skal giftes med Louise. Især fordi Victors udvikling i filmen virker ufærdig. Han siger, at han har forandret sig, men er han virkelig blevet så voksen og moden? Det er her, filmen ikke er ærlig overfor sig selv og sin historie. I øvrigt er Sylvia bedre tjent uden ham, for hun er tilsyneladende lysår foran ham i sin personlige udvikling.

Filmen savner kongruens mellem personer og handling, men den stiller et par interessante spørgsmål. Hvis vi kunne skrue tiden tilbage, ville det kunne ændre noget? Kærlighed kan jo ikke kontrolleres. Hvorfor være ærlig, hvis man ved, at det vil såre den, man elsker? Er ærligheden det vigtigste i et forhold? Og filmens pointe: spiller skæbnen en rolle? Er skæbnen i virkeligheden kærlighed? Og endelig, hvorfor skal det være så forbandet svært?


Fakta

Medvirkende
Sylvia Weld Lena Headey
Victor Bukowski Douglas Henshall
Louise Penélope Cruz
Rafael Gustavo Salmerón
Dave Sumners Mark Strong
Don Miguel Eusebio Lázaro
Alison Hayes Charlotte Coleman
Freddy Neil Stuke
Diane Elizabeth McGovern
Carol Heather Weeks
Bag kameraet
Instruktion María Ripoll
Produktion Juan Gordon
Manuskript Rafa Russo
Fotografi Javier G. Salmones
Klip Nacho Ruiz Capillas
Scenografi Grant Hicks
Musik Bernardo Fúster, Ángel Illarramendi, Luis Mendo
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 30.06.1999
Øvrige oplysninger
Land Canada, Frankrig, Spanien, England
Produktionsår 1998
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 195
Selskab Handmade Films
Biodistributør Angel Films

Se også...