De Største Helte

Karsten er på udgang fra fængslet, da han får at vide, at han har en tolv-årig datter. Da den første vantro har lagt sig tager han sammen med sin ven Peter ud for at møde hende. De finder ud af, at hun har problemer med sin stedfar, og tager hende med til Sverige, på flugt fra politiet og stedfaderen. Det bliver en rejse, hvor de tre kommer tættere på hinanden og oplever mere dramatik end de havde drømt om fra starten. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama
Instruktør Thomas Vinterberg
Medvirkende Thomas Bo Larsen, Ulrich Thomsen, Mia Maria Back, Bjarne Henriksen
Spilletid 90 min.
Biopremiere 08.11.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ulrich Thomsen

Ulrich Thomsen er født på Fyn og var dansk films mest fremadstormende mumler i slutningen af 1990'erne. Han fik sit afgørende gennembrud med Vinterbergs dogmehit 'Festen' (1998), men havde allerede gjort opmærksom på sig selv i samme instruktørs tv-drama 'Slaget på tasken' (1993) og debutspillefilm 'De største helte' (1996). Thomsen havde en ...

Anmeldere

Scope
Opløftende!

Danske Thomas Vinterbergs spillefilmdebut er imødeset med store forventninger. Med god grund og lykkeligt udfald - "De største helte" er ikke mindre end et lille mesterværk.

Hvad gør man, når man er på weekend fra sin fængselscelle, man har de mest gemene tømmermænd, og der pludselig står et éngangsknald fra fortiden og siger, man er far til hendes tolv-årige datter Louise? Hvad gør man, når det første møde med Louise får vækket éns faderfølelse, og den stedfar, man skal sende hende tilbage i favnen på, er et rigtig dumt svin?

Pokker heller...
Karsten gør dét, at han lader fængsel være fængsel, tager sin gode, skizofrene ven Peter i den ene hånd, Louise i den anden - og så stikker de tre ellers af til Sverige. De har en vag idé om, at de vil se en elg og i øvrigt prøve at finde Eva og Pernille, Peter og Karstens måske-kærester, der er taget op på en ødegård. Men lige i hælene på vores trekløver er både politiet og den gale stedfar, så eventyret kommer ikke til at forløbe uden dramatik.

Et eventyr er nemlig, hvad Louise, Karsten og Peters Sverigestur bliver til. De er tre vingeskudte eksistenser, der ikke desto mindre har en enestående styrke: De handler af kærlighed, uden bagtanker. De griber en chance, de næppe har, og derfor kommer de til at betyde noget for hinanden. Som kun de største helte tager de kampen op uden på forhånd at vide, om de kan vinde.

Tro på materialet
Dette materiale skaber Vinterberg en smuk og stærk film af. Det skinner igennem, at han har en grundlæggende tro på sin historie, som han for øvrigt har skrevet i samarbejde med Bo hr. Hansen. Når Louise indleder filmen med at fortælle, at hun var sin fars prinsesse, kan man mærke, at Karsten virkelig mente det, og at Louise véd, han mente det. Sammen med den smukke og stemningsfulde billedside, er denne ramme om filmen udtryk for varmen og kærligheden, der netop er så karakteristisk for "De største helte".

Det lykkes for filmen at tage sit emne alvorligt uden overhovedet at blive stiv og kedelig. Med sikker hånd formår Vinterberg at veksle mellem rørende billeder, en skæv, underfundig dialog og originale sekvenser med et strøg af det fantastiske. Et meget fint og levende samspil mellem realisme, humor og poesi er derfor et af filmens største aktiver.

Flotte præstationer
Der er grund til også at rose skuespillet: Thomas Bo Larsen, der spiller Karsten, føjer en mere følsom facet til den utilpassede, fandenivoldske type, han før har arbejdet med i eksempelvis "De skrigende halse" og "Ondt blod". Ulrich Thomsen er god som den mildest talt underlige Peter, og Mia Maria Bach er et fund til den snusfornuftige, kloge og usikre Louises rolle. I den største af birollerne yder Bjarne Henriksen en meget skarp præstation, der efterlader det svære spørgsmål, om stedfaderens hjerte er af spiddende istapper eller dryppende blod.

Det er utroligt opløftende at se en dansk film, der gør ethvert forbehold til skamme. "De største helte" er velspillet, morsom og bevægende. Det er ganske enkelt rigtig godt gået - og desuden et velkomment eksempel på, at dansk filmkunst ikke behøver være nogen undskyldning for sig selv, men sagtens kan markere sig blandt de bedste af de bedste.

Brugere

29/12-08

29/04-05Meningsfuld underholdning
Dette er en af de mest hysterisk underholdende film jeg har set! - ...Men på samme tid er den også hjertelig og meningsfuld...

Skuespillet er som sendt fra himlen. Og man keder sig ikke et eneste sek!

Fantastisk formidabel!

28/09-03Helt igennem livsbekræftende
Anonym
Kanonfilm - en hitter for familien med teenagebørn og andre, der endnu ikke er så heldige at have børn. Også for dem, der kan li' at lade tankerne strejfe hen i en tilstand, som man var engang. I øjeblikke genkender man sig selv i "de to største heltes" barnligeheder, der på samme tid er så voksen et skuespil at man føler sig overbevist at priser til denne film af Vinterberg ikke rækker. NEJ...Se den og giv dig selv en pris: SE DEN!

Fakta

Medvirkende
Karsten Thomas Bo Larsen
Peter Ulrich Thomsen
Louise Mia Maria Back
Allan Bjarne Henriksen
Lisbeth Paprika Steen
Pernille Trine Dyrholm
Eva Hella Joof
Apotekerekspedient Eva Röse
Jagtbutiksekspedient Jonas Karlsson
Hotelreceptionist Jytte Grathwohl
Bag kameraet
Instruktion Thomas Vinterberg
Produktion Birgitte Hald, Peter Aalbæk Jensen
Manuskript Thomas Vinterberg, Bo Hr. Hansen
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Jesper W. Nielsen, Valdis Oskarsdottír
Scenografi Françoise Nicolet
Musik Nikolaj Egelund
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 08.11.1996
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1996
Spilletid 90 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 61.168
Selskab Nimbus Film
Biodistributør Warner & Metronome Film
Priser Robert 1997, Årets mandlige hovedrolle
Robert 1997, Årets mandlige birolle

Se også...


Festen
1998
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Submarino
2010
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Portland
1996
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brødre
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Dear Wendy
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk