Wag the Dog - når halen logrer med hunden (Wag the Dog)

Hvad gør præsidentens stab, når han 11 dage før et valg bliver anklaget for at have forgrebet sig på en 14-årig pigespejder? De opfinder en endnu bedre historie: USA går i krig med Albanien! © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama
Instruktør Barry Levinson
Medvirkende Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Denis Leary
Spilletid 97 min.
Biopremiere 09.04.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert De Niro

Robert De Niro voksede op i New Yorks Little Italy og debuterede i en alder af 10 år som løven i en opsætning af "Troldmanden fra Oz". Efter at have kæmpet med småroller siden midten af tresserne fik han et mindre gennembrud i Martin Scorseses "Gaden uden nåde" (1973). Året efter fulgte "The Godfather II", og resten er historie, som man siger. ...

Anmeldere

Scope
Verden vil bedrages

En amerikansk præsident bliver beskyldt for at have pillet ved en ung pige, der absolut ikke er hans hustru - heldigvis for præsidenten opstår der samtidigt en alvorlig krise i forholdet mellem USA og en fremmed magt, hvilket afleder pressen og befolkningens opmærksomhed fra sex-skandalen.

... Lyder dette bekendt? Nej, det er faktisk ikke et lynreferat af "Monica-gate" og "Golf-krisen del II", omend det ellers er en nærliggende antagelse. Det er heller ikke synopsen til den næste Oliver Stone-film (selvom man vel aldrig kan være sikker). Det er derimod plottet i Barry Levinsons nye komedie "Wag The Dog" - en film der var sat i produktion før Clinton var tæt på at starte en ny Golf-krig (virkeligheden overgår ofte fiktionen, måske fordi fiktion er nødt til at virke en smule plausibel).

Men "Wag The Dog" handler altså slet ikke om Clinton - den handler i stedet om manden bag præsidenten, Conrad Brean (Robert De Niro), den grå skygge, der hidkaldes når lokummet for alvor brænder - og i betragtning af at der kun er 11 dage til præsidentvalget, og at den unge kvinde som præsidenten anklages for at have pillet ved, er en 14-årig pigespejder, kan man vist roligt sige at der er brug for seriøs krisehåndtering. Brean vælger at aflede pressens opmærksomhed ved at give dem en endnu bedre historie: USA er ved at gå i krig med Albanien!

Men nu skal man jo ikke undervurdere den amerikanske offentlighed (HA!) - man kan ikke bare fortælle at USA er på randen af en ny krig, folket vil have billeder! Derfor allierer Brean sig med den egomaniske Hollywood-producer Stanley Motts (Dustin Hoffman), en mester ud i fabrikation af virkelighedstro illusioner. Sammen samler de et team af eksperter (bl.a. Denis Leary og countrylegenden Willie Nelson), der skal sælge "The Crisis In Albania" til offentligheden.

Hvordan Brean og Motts tackler de mange hindringer de møder undervejs, skal opleves i biografen - uanset hvor kynisk man er, bliver man overrasket et par gange undervejs!

Perfekt timing

"Wag The Dog" er en rigtig sjov film, det ville den også være selvom Clinton ikke havde forsøgt at overgå den i virkelighedens verden. Men det gør jo ikke filmen mindre morsom, at man kan drage så oplagte paraleller mellem Golf-krisen og Albanien-krisen. I filmen bliver det flere gange antydet at vores opfattelse af historiens gang er groft manipuleret (blev John F. Kennedy i virkeligheden kørt ned af en spritbilist? Hvordan ved vi at Golf-krigen overhovedet fandt sted, etc.), og set i lyset af Monica-gate virker det slet ikke så usandsynligt at der skulle være noget om snakken!

Giganterne leger

En af de store plusser ved "Wag The Dog" er, ikke overraskende, stjernerne Robert De Niro og Dustin Hoffman - de nyder tydeligvis at lege sammen - især Hoffman elsker åbenlyst at spille en superkrukket Hollywood-producer (gad vide hvor mange af hans tidligere producere, der kan genkende sig selv i hans rolle). De øvrige skuespillerpræstationer står lidt i skyggen af disse to giganter, men bl.a. Woody Harrelson har en god rolle som krigshelt.

Den glade kyniker

Hvis man tror på det gode i mennesket, hellere vil fortælle den barske sandhed end stikke en lille løgn, og mener at det gode altid vil sejre til sidst - så vil man sandsynligvis blive frygtelig deprimeret af "Wag The Dog". Hvis man derimod er en inkarneret kyniker vil man forlade biografen med et stort smil på læben og for eftertiden sidde og småklukke hver gang man ser katastrofebilleder i TV-avisen.

Brugere

23/10-07Fremragende!
*MULIG SPOILER I ANMELDELSEN*

Hoffman, De Niro, Heche... behøver man virkelig at sige mere...?

Jeg havde kæmpemæssige forventninger, da jeg fandt ud af at TV2 ville sende Wag the Dog. Én af de (desværre)mange fantastiske filmoplevelser, som jeg ikke havde oplevet før. Jeg havde hørt meget om den, og de som har set den, har da også alle anbefalet mig at se den. Så der var ikke rigtig andet at gøre, end at smide sig i sofaen, og nyde en film.

Filmen levede da også op til mine forventninger. Det er en nærmest manipulerende oplevelse, med formidabelt skuespil, et fantastisk manuskript, og flot instruktion! Historien er på samme tid svær at tro på, men også hamrende sandsynlig. Det skulle i hvert fald ikke undre mig, at den slags svindleri:

I filmen faker den amerikanske regering ...

17/09-04bedøvende ligeglad med politik
Anonym
men filmen er en af de morsomste film, jeg nogensinde har set. Satire og hyseterisk morsom dialog i forrygende tempo, der får en til at tænke på gamle marx-brothers, his girl friday og lign. film...
glem alt om politik og budskab og nyd specielt dustin Hoffmann i hans mest underholdende rolle til dato..

02/01-03Tankevækkende, Men Kedeligt
Anonym
Den amerikanske befolkning skal føres bag lyset, med en masse fabrikeret løgne i medierne, for at aflede opmærksomheden for den sexskandale der har ramt det hvide hus lige op til valget.

Satirisk drama om mediemanipulation. Tankevækkende og faktisk lidt skræmmende, men det hele bliver bare for meget. Selv om filmen er pakket ind som en satirisk mediepolitisk komedie, så bliver det hele kørt for langt ud og ender med at blive kedeligt.

Robert De Niro er anonym og Hoffman er glat som en ål i hver deres rolle, og det er ærgerligt at to ellers ofte fantastiske skuespillere ikke byder ind med mere.

Fakta

Medvirkende
Stanley Motss Dustin Hoffman
Conrad 'Connie' Brean Robert De Niro
Winifred Ames Anne Heche
Fad King Denis Leary
Johnny Dean Willie Nelson
Liz Butsky Andrea Martin
Tracy Lime Kirsten Dunst
Mr. Chuck Young William H. Macy
John Levy John Michael Higgins
Grace Suzie Plakson
Bag kameraet
Instruktion Barry Levinson
Produktion Robert De Niro, Barry Levinson, Jane Rosenthal
Manuskript Hilary Henkin, David Mamet
Fotografi Robert Richardson
Klip Stu Linder
Scenografi Wynn Thomas
Musik Mark Knopfler
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Mediesatire, Politisk satire
Nøgleord Politik, Spindoctor, Svindler
Premieredatoer
Biograf 09.04.1998
Dvd 11.04.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 97 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 25.941
Selskab New Line Cinema
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Berlin 1998, Juryens Grand Prix

Se også...