Profeten (Un prophète)

Anmeldere

Politiken
"...en sublimt spændende film, men også en velmenende samfundskommentar og en poetisk skildring af en verden uden poesi."

Berlingske
"...med hjælp fra sin indimellem nærmest metafysiske billedside og en uforglemmelig skuespilpræstation af Tahar Rahim som Malik, fortjener Audiards film både at blive set af et stort publikum og alle de priser, den har vundet."

Information
"Profeten skiller sig blandt andet ud ved sine nærgående, men tilpas underfortalte portrætter og interessen for dynamikken mellem de mange forskellige økonomiske og etniske grupperinger i den nutidige forbryderfauna."

B.T.
"Man skal lede længe efter en mere indsigtsfuld og rørende bedre-liv-efter-fængsel-film."

Cinemazone
"gennemført velkonstrueret, om end man naturligvis skal tage højde for den overmåde generøse spilletid."

Brugere

06/04-10Der kan stadig laves Cool Film!
Filmen hedder Un Prophéte og er instrueret af Jacques Audiard. Filmen handler om den 19 årige El Djebena, der kommer i fængsel og skal for at afsone 6 år. Han er opvokset på et børnehjem og har derfor ingen egentlig tilknytning til andre muslimer. Han forsøger så vidt muligt at passe sig selv, men det går hurtigt op for ham, at det ikke er muligt at leve i fængslet uden beskyttelse fra en af de to store bander - Muslimerne eller Korsikanerne.

Der går ikke længe før valget bliver truffet af andre og han ender, trods sit muslimske navn og udsende hos Korsikanerne og den notoriske bandeleder César, der styrer hele fængslet inklusiv fangevogterne.

El Djebena lærer hurtigt at begå sig i fængslet, og han opbygger venskaber med mennesker i de forskellige bander, der lærer ham både faglige...

21/03-10Fransk fængsels-Godfather
Denne franske fængselsmafia-film har vundet hæder og priser over hele verden, og det er fortjent. Den rutinerede krimi-instruktør Jacques Audiard har nemlig skabt en virkelig medrivende fortælling om en forældreløs araberknægt, der kommer i fængsel som en forvirret teenager - men seks år senere kommer ud i friheden som mafiaboss.

Hovedpersonen udvikling og opstigning er i sig selv interessant, men filmens største styrke er dens spændende portræt af fængselsmiljøet, som føles enormt autentisk. Ikke mindst i skildringen af de forskellige grupperinger blandt fangerne. Hovedpersonen starter nemlig som ensom og sårbar, men bliver rekrutteret af de korsikanske mafiosi, der ser ham som et brugbart aktiv. Blandt andet i forhold til fængslets anden stærke gruppe, de arabiske mafiosi.

"Pro...

12/03-10Virkelighedstro, rå og rystende
Dette er ikke en feel-good film, men en film der dissekerer magt, vold og succes i den kriminelle underverden. Filmen trækker tematiske spor fra store klassikere og udstiller mennesket i blødende nærbilleder og med en autentisk brutalitet - her i et usselt, anarkisk og korrupt fransk fængsel. Machiavelli og Shakespeare står og klapper i kulissen. Her ser man, at det for hovedrollen er umuligt at melde sig ud af magtrelationer. At frygtelige magtdemonstrationer virker efter hensigten og at det er bedre at være frygtet end elsket for enhver magthaver med hang til vold. Her udstilles det personlige drama og balancerne mellem troskab og kongemord - mellem vanvid og loyalitet. Og tilskueren trækkes med derud i de ubekvemme følelser af et velfungerende, uforudsigeligt plot. At være succesfuld ...


Fakta

Medvirkende
Malik El Djebena Tahar Rahim
César Luciani Niels Arestrup
Ryad Adel Bencherif
Reyeb Hichem Yacoubi
Jordi Reda Kateb
Vettori Jean-Philippe Ricci
Prof Gilles Cohen
Pilicci Antoine Basler
Djamila Leïla Bekhti
Sampierro Pierre Leccia
Bag kameraet
Instruktion Jacques Audiard
Produktion Martine Cassinelli
Manuskript Jacques Audiard, Thomas Bidegain
Fotografi Stéphane Fontaine
Klip Juliette Welfling
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi
Undergenre Fængselsdrama
Nøgleord Fængsel
Premieredatoer
Biograf 25.02.2010
Dvd 21.09.2010
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien
Sprog Fransk
Produktionsår 2009
Spilletid 155 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 9.076
Selskab Why Not Productions
Biodistributør Walt Disney Studios Motion Pictures/Sony Pictures Releasing
Priser Cannes 2009, Juryens grand prix

Se også...