Malena (Malèna)

Scenen er en lille landsby på Sicilien i starten af 2. Verdenskrig. Her bor den smukke Malèna alene mens hendes mand er ved fronten i Afrika. Melèna har mange beundrere blandt de lokale mænd. Mest ihærdig er Amoroso Renato, der konstant følger hende rundt i byen. Da hun modtager besked om at hendes mand er død tager tingene en ny drejning. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Giuseppe Tornatore
Medvirkende Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico, Matilde Piana
Spilletid 92 min.
Biopremiere 10.05.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Giuseppe Tornatore

(INSTRUKTØR)
Den sicilianskfødte forfatter og instruktør Giuseppe Tornatore slog internationalt igennem med sin anden spillefilm "Mine Aftener i Paradis" (1988), der alt efter temperament er hjertegribende nostalgi eller ubærlig sentimentalitet. Den fremragende psykologiske kammerthriller "Mord efter bogen" (1994), hvor Gérard Depardieu spiller forfatteren On...

Anmeldere

Politiken
"Med hovedet fuldt af Malena, masturberer Renato, så han ville have haft brug for 20 førerhunde, hvis den gamle overtro om sammenhængen mellem onani og blindhed havde haft noget på sig."

Berlingske
"Drengens pubertetskvaler - med ufrivillige erektioner på åben gade og natlig onani på en meget knirkende seng - er skildret med forløsende humor. Det centrale ikonografiske element i filmen er dog Malènas skønhed, der som en lynafleder tiltrækker den lille italienske bys værste energier."

Jyllands-Posten
"`Malèna´ er et mærkelig tvetydig værk, på en gang fascinerende og frastødende, tydeligt en stor instruktørs præstation, men en film, som gennemsyres af en misantropi, der dog samtidig slås hen, et værk, der fortæller en historie fuld af gru og ondskab.."

Information
"Lummer-liderligt bras. Med Maléna når italieneren Giuseppe Tornatore bunden."

Ekstra Bladet
"Det er f.eks. kikset, at vi gang på gang ser drengen i gang med knirkende masturbation - de fleste fanger nemt en antydning og tænker sig til resten. Jeg kan også godt undvære drengens 'romantiske' Hollywood-inspirerede drømme, som så kunstigt er indlagt i filmen, ligesom de afsluttende patetiske kommentar fra en aldrende Renato er overflødig."

B.T.
"Som helhed mangler filmen et eller andet. Måske de voldsomme kontraster mellem uskyldig og barnlig forelskelse versus Malenas livskarriere i perioden."

Bogart
"Tornatores film er simpelthen for tyndbenet i handlingen. Der sker ikke meget mere end, at drengen Renato forelsker sig Malèna, mens hun hutler sig igennem krigen med lidt kærlighed hist og her."

FilmReactor
"Italiens mest kendte nulevende filminstruktør har helt åbenlyst erkendt sit talent - og dermed også sine ret store begrænsninger. En nostalgisk rammefortælling som afsæt for et romantiseret barndomsbillede, der er smurt ind i en tyktflydende nostalgisk sovs."

Cinemazone
"Alt i alt er filmen brygget på udpræget god smag, men i sidste ende er det for lidt, og dramaet forbliver smagsløst . Havde han dog bare haft noget mere at fortælle!"

Brugere

16/12-08Midt I En Krigstid, Gennem En Drengs Øjne
Den italienske filminstruktør Giuseppe Tornatore laver ofte for svulstige, for emotionelt ladede film, men i Malena rammer han den helt rette tone - en dejlig og sensuel kærlighedshistorie, pakket flot ind i erindringens gyldne skær. Filmen er original, men refererer samtidig på alle leder og kanter til filmhistoriens største værker.

I Mervin Le Roys Waterloo Bridge tror Myra (Vivien Leigh) at hendes mand er omkommet i krigen, og i nød og fortvivlelse kaster hun sig ud i prostitution. Det viser sig, at manden alligvel kommer hjem fra krigen i live, klar til at genoptage deres forhold. Hun elsker ham, men hun kan ikke tilgive sig selv sit fald, og i filmhistoriens måske smukkeste og mest tragiske selverkendelse kaster hun sig ud foran trafikken på Waterloo Bridge. Tornatore giver os må...

11/08-05Skønhed fortæres
DR2 er ved at blive en af de bedste filmkanaler i vort lille land. I mandags viste de denne italienske sexede og humoristiske, om end ikke altid muntre film, der satte Monica Bellucci på filmstjernekortet som en af tidens mest sexede europæiske kvinder.

Filmen handler netop også om hende som sexobjekt, og hvordan det sexede og tiltrækkende udseende, der tiltrækker beboerne i en lille by under 2. verdenskrig, i sidste ende gør, at beboerne ødelægger hende. På sin vis er der tale om en lidt let og lys ”Dogville”, men mange ting i ”Malena” gør filmen en hel del lettere at sluge end Triers mørke fortællestil. Historien om ”Malena” fortælles igennem den 12-årige beundrers øjne, så filmen er i lige så høj grad en fortælling om, hvordan han bliver moden igennem sin seksuelle fascination af ...

05/01-05- Troskyldigt forelsket -
Skønt, betagende og humoristisk italiensk drama.

I de tidlige sicilianske 40’ere møder vi landsbyens skønhed Malèna (Bellucci), som der kastes lange blikke efter blandt de mange mænd, efter at Malènas mand er rekrutteret til krigen. Den purunge Renato (Sulfaro) er ingen undtagelse, og som tiden skrider frem, og Renato bliver ældre, følger vi hans besættende forelskelse i den evigt smukke men også uopnåelige Malèna.

En helt igennem hjertevarm og uskyldig fortælling fra Tornatore, der selv er vokset op på Sicilien, og sandsynligvis derfor formår at give os en meget uforfalsket og ægte beretning fra hans hjemstavn. Filmen kender sit miljø og giver et fascinerende tidsbillede.

Historien er vedkommende og fortælles glødende, som gør det svært ikke at se sig selv i unge Renatos sko. D...

16/12-03God, men ikke noget nyt.
Anonym
Tornatore har atter engang skruet en smukt udseende gang nostalgi sammen, men har har desværre ikke meget nyt at tilføje. Hvis man ikke har set Mine aftener i Paradis, så vil det ikke genere én, og hvis man har set den, ja, så må man lige lade filmen køre lidt, komme ind i universet, og så har man snart glemt det... forhåbentlig.
Filmen er vellavet, har et fantastisk soundtrack, og er flere gange både morsom, rørende, og gribende (den klimatiske scene fik mig næste til at rejse mig op af stolen af bare arrigskab og bedrøvelse)... desværre har den også en svagt lummer bismag, som stammer fra Tornatores lyst til at objektivisere og betragte den smukke Bellucci, og samtidig tage afstand og parodiere byens beboere som gør præcis det samme.
Ud over dette (som også mere et problem jeg fik i ...

Fakta

Medvirkende
Malena Scordia Monica Bellucci
Renato Amoroso Giuseppe Sulfaro
Renatos far Luciano Federico
Renatos mor Matilde Piana
Professor Bonsignore Pietro Notarianni
Nino Scordia Gaetano Aronica
Advokat Centorbi Gilberto Idonea
Politimand Angelo Pellegrino
Mantenuta del Barone Gabriella Di Luzio
Dott. Cusimano Pippo Provvidenti
Bag kameraet
Instruktion Giuseppe Tornatore
Produktion Carlo Bernasconi, Harvey Weinstein
Manuskript Giuseppe Tornatore
Fotografi Lajos Koltai
Klip Massimo Quaglia
Scenografi Francesco Frigeri
Musik Ennio Morricone
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 10.05.2001
Dvd 17.12.2001
Øvrige oplysninger
Land USA, Italien
Produktionsår 2000
Spilletid 92 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 11.796
Selskab Miramax Films, Pacifica Film
Biodistributør United International Pictures

Se også...