Klinkevals

Christianshavn, 1886. Tiderne er hårde, ikke mindst for Juliane Jensen (Mette Lisby), hvis mand har været indlagt på Skt. Hans i tre år. Da han bliver udskrevet, håber hele familien på, at alt skal blive godt igen. Men det er svært at begynde forfra igen, for Juliane er en kvinde, der stiller krav. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Hans Kristensen
Medvirkende Mette Lisby, Pelle Koppel, Lars Simonsen, Bodil Jørgensen
Spilletid 95 min.
Biopremiere 29.10.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lars Simonsen

Efter kun fire måneder på et dramakursus debuterede Lars Simonsen med et brag som den kejtede Erik i Bille Augusts "Tro, håb og kærlighed" (1984). Siden har den følsomme unge mand med hundeøjnene kunnet ses i den fade folkekomedie "Når engle elsker" (1985), "Pelle Erobreren" (1987) og Nils Malmros' færøske storfilm "Barbara" (1997). I ”...

Anmeldere

Scope
Klinkevalsen danser ikke helt i takt

Det måtte jo komme - filmatiseringen af succesforfatteren Jane Aamunds bøger. Den første af slagsen hedder "Klinkevals", baseret på bogen om Aamunds stærke og selvstændige farmor. Filmen træder dog ikke valsen helt så sikkert som bogen.

"Klinkevals" er hvad man kunne kalde dette års store, danske film. Den er brygget over en kendt og elsket succesroman, pakket med kendte skuespillere og er en del af tilbuddet i Biografklub Danmark. Derfor er det ærgerligt, at den ikke når de højder, der er lagt i kakkelovnen til.

Det er historien om den smukke, viljestærke og fattige Juliane Jensen (Mette Lisby) på 1880'ernes Christianshavn. Hun kæmper for at forsørge sine to børn, mens manden Simon (Lars Simonsen) er indlagt på Skt. Hans sindssygehospital. Juliane vil så gerne have det som sine søstre, Josefine (Bodil Jørgensen) og Frederikke (Sanne Grangaard), der begge er gift med succesfulde håndværkere (Kristian Halken og Thomas Eje), og da Simon bliver udskrevet, ser det ud til at kunne lykkes. Samtidig efterstræbes Juliane af den unge socialist Otto (Pelle Koppel), og inden længe må Juliane vælge mellem sin syge mand og Otto.

Stand Up i korset

Valget af Mette Lisby til den altdominerende hovedrolle er interessant, idet vi kun kender hende som stand-up komiker og tv-vært. Men her har instruktør Hans Kristensen set rigtigt, for Mette Lisby kan spille skuespil. Hun er rap i replikken og har selv de karaktertræk og den stærke personlighed, som Juliane har. Det skinner igennem, og Juliane fremstår som en meget egenrådig og stærk person, som ikke viger tilbage for at styre andres liv for at få, hvad hun vil have. Som modspil til Mette Lisby ses Lars Simonsen som hendes syge mand. Og ingen kan, som Lars Simonsen, være lidende. Vi så det i "Tro, håb og kærlighed" ('84) og senest i "Barbara" ('97). Og hans dvælende hundeøjne er næsten ikke tørre i denne film. Det er også ham, der sidder inde med filmen mest ufrivilligt komiske replik: "Juliane, du er så levende, og jeg har næsten været død!"
Til at hamle op med Juliane ser vi Otto, spillet at Pelle Koppel. Han er ikke dårlig som det nærmeste, dansk film kan komme på en latinlover og en ildsjæl, der kan hamle op med Juliane. Alle rollerne i filmen står meget skarpt tegnet, og ingen falder igennem, bortset fra Sebastians lidt for sukkersøde filmmusik.

Underligt uafsluttet

Problemet med "Klinkevals" er blot, at den vil genfortælle hele Jane Aamunds bog, med det resultat, at der, ud over historien om stærke Juliane og hendes kærlighed her i livet, begyndes på en masse små historier og udenomsfortællinger, som ikke afrundes og fortælles færdigt. Det gør, at når filmen slutter, sidder man og venter på en rulletekst, der siger "fortsættelse følger", for den kan da ikke slutte her. Det endelige indtryk af "Klinkevals" bliver derfor en anelse ujævnt, som om den ikke kan følge de takter, den selv har lagt op til. Derfor bliver det kun til tre øjne til "Klinkevals".

Brugere

20/12-05Hverdagsfilm
"Klinkevals" har absolut sine fordele og enkelte gange spændende scener. Men den har ligeså mange mislykkede scener og ulæmper. En ægte og typisk hverdagsfilm.

05/02-04GOD FILM !!!
Anonym
God historie, og de spiller godt

17/08-02Lisby spiller stærkt
Anonym
Jane Aamunds bestseller roman (om hendes egen bedstemor), her som middelmådigt drama med overraskende stærk præstation af debutanten Lisby i hovedrollen. Nydeligt lavet og pænt fortalt, uden at man nogensinde sådan rigtigt keder sig.

Fakta

Medvirkende
Juliane Jensen Mette Lisby
Otto Jensen Pelle Koppel
Simon Berggren Lars Simonsen
Josephine Bodil Jørgensen
Linder Kristian Halken
Rikke Sanne Grangaard
Helbig Thomas Eje
Slagter Bengtson Allan Svensson
Madam Birk Anne Louise Hassing
Trykkeriejer Knudsen Peter Schrøder
Syngepige, Varieté Ellen Hillingsø
Wilhelm Hansen Krister Henriksson
Syngepige Birgitte Raaberg
Madam Olsen Birthe Neumann
Bag kameraet
Instruktion Hans Kristensen
Produktion Per Holst
Manuskript Jens Dahl, Kim Leona, John Stefan Olsen
Fotografi Tony Forsberg
Klip Ghita Beckendorff
Scenografi Viggo Bentzon
Musik Sebastian
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodefilm
Premieredatoer
Biograf 29.10.1999
Dvd 09.05.2006
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1999
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 373.768 (#192)
Selskab Per Holst Filmproduktion
Biodistributør Nordisk Film

Se også...


Juliane
2000
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Barbara
1997
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Per
1975
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Flugten
1973
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Blind makker
1976
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk