The Devil's Own - En fjende iblandt os (The Devil's Own)

IRA-terroristen Frankie Maguire søger tilflugt i New York. Mens han venter på, at bølgerne lægger sig hjemme i Belfast, bor han i et kælderværelse hos Tom O'Meara og hans familie. De kender ikke noget til hans IRA-tilknytning, men da Frankie en dag bliver opsøgt af nogle voldsmænd, bliver O'Meara-familien indblandet. Tom, der også er politimand, sætter sig for at anholde Frankie, og de to tidligere venner bliver nu modstandere. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Thriller
Instruktør Alan J. Pakula
Medvirkende Harrison Ford, Brad Pitt, Margaret Colin, Rubén Blades
Spilletid 120 min.
Biopremiere 18.04.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Harrison Ford

Harrison Ford mestrer både de menneskelige dybder og de patriarkalske actionhelte - en hård blød mand, og er måske derfor en af Amerikas mest afholdte filmstjerner. Han er mildt sagt ikke en alsidig skuespiller, men har gennem årtier formået at leve højt på en gammeldags maskulin udstråling. Han slog igennem som rumpiloten Han Solo i en film v...

Anmeldere

Scope
Ford vs. Pitt

Alan J. Pakulas nye film synes at have et godt potentiale. Desværre taber den en del på gulvet og ender derfor som kvalificeret mellemvare

IRA. Terroraktioner. Våbenhandel. Ikke ligefrem hverdagskost for en gennemsnitsdansker. Heller ikke for Tom O'Meara (Harrison Ford), der ellers er en erfaren politimand i New York. Han er af irsk oprindelse, men konflikten i hans hjemland synes ham temmelig fjern og uforståelig. For Frankie Maguire (Brad Pitt) har den til gengæld været blodig alvor, lige siden han som otte-årig så sin far blive skudt ned for øjnene af sig.

Ny familie
Efter et voldsomt sammenstød med ordensmagten i Belfast flygter Frankie til New York, hvor han flytter ind hos familien O'Meara, der er uvidende om hans virkelige identitet. Frankie falder godt til hos sin nye familie, men er samtidig ved at afvikle en større våbenhandel for IRA. I længden er det dog uundgåeligt, at O'Meara-familien bliver draget ind i konflikten, og da han får kendskab til Frankies fortid, må han, både som pligtopfyldende politimand og som bekymret stedfar, tage affære.

Det fine ved "The Devil's Own" er, at den forsøger at vise de menneskelige ansigter bag Pitts IRA-terrorist og Fords New Yorker-strisser. Pitt kan både være en iskold dræber og en varm, følsom søn af familien, mens Ford spiller den retskafne, midaldrende familiefar, en rolle, han efterhånden kan til fingerspidserne. Og det lykkes filmen at præsentere en troværdig og relevant konflikt mellem de to, der begge har hjertet på rette sted, men vidt forskellige udgangspunkter.

Tomgang
Det, der desværre ikke lykkes, er at give filmen en fuldt tilfredsstillende form, hvor de enkelte handlingselementer virkelig passer sammen og klæder hinanden. For selv om der er flere interessante og uddybende sideforløb sidder man (for) ofte tilbage med en fornemmelse af manglende fremdrift og sammenhæng, især i filmens første halvdel. Da filmen hen mod slutningen endelig får kæmpet sig ud af sit dødvande, er man parat til at tilgive den langsomme opbygning, men desværre kan finalen ikke leve op til det niveau, man langt om længe havde fået svunget sine forventninger op til.

Derfor må "The Devil's Own", trods større ambitioner, finde sig i blot at være endnu en solid thriller fra den amerikanske filmfabrik. Med gode kræfter i hovedrollerne, men i øvrigt ikke særligt bemærkelsesværdig.

Brugere

06/03-03Falder Ikke På Halen
Anonym
Ira-terrorist (Pitt) flygter til Amerika, hvor han under falsk identitet bliver indkvarteret hos intetanende politimand (Ford) af irsk afstamning. Men en konfrontation må uundgåeligt komme.

Middelmådig thriller, hvor man har hyret to superstjerner til at bære det svage plot, og det lykkes ikke, manuskriptet er for tandløst og byder på for lidt af alting, i en teknisk pæn produktion.

Ikke engang klimaks lever op til et minimum af hvad man kunne forvente, og jeg falder altså ikke på halen for en film, blot på den baggrund at to af de tunge drenge i Hollywood er med.

Men for dem der vil nøjes med det næstbedste, er den okay som underholdning med et strejf af realisme.

04/11-02Genial film........
Anonym
En udmærket spændings thriller, som dog viser en troværdig historie. Filmen virker meget realistisk og spændende. Godt skruet sammen, og der er få flotte scener.

Godt spil fra Brad og Harrison, der står overfor hinanden til sidst. De bliver de nødt til.

Fakta

Medvirkende
Tom O'Meara Harrison Ford
Francis "Frankie" McGuire Brad Pitt
Sheila O'Meara Margaret Colin
Edwin Diaz Rubén Blades
Billy Burke Treat Williams
Peter Fitzsimmons George Hearn
Jim Kelly Mitch Ryan
Megan Doherty Natascha McElhone
Sean Phelan Paul Ronan
Harry Sloan Simon Jones
Bag kameraet
Instruktion Alan J. Pakula
Manuskript David Aaron Cohen, Vincent Patrick, Kevin Jarre
Fotografi Gordon Willis
Klip Tom Rolf, Dennis Virkler
Scenografi Jane Musky
Musik James Horner
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 18.04.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 120 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 104.843
Selskab Columbia Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...