True Grit

Arkansas, 1870'erne. Lømlen Tom Chaney skød Mattie Ross' far for to guldstykker. Og den viljestærke 14-årige pige helmer ikke, før retfærdigheden sker fyldest. Hun hyrer sheriffen 'Rooster' Cogburn til at opspore og dræbe sin fars morder. Selv om Cogburn er forsumpet, så er han stadig en hård negl. Den forfængelige Texas-ranger LaBoeuf er også ude efter Chaney og slår følge med sheriffen og ungmøen. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama, Western
Instruktør Ethan Coen, Joel Coen
Medvirkende Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin
Spilletid 110 min.
Biopremiere 17.02.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #92
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matt Damon

I slutningen af 1990’erne var Matt Damon Hollywoods nye wonderboy, der så ud til ikke at kunne sætte en fod forkert. I 1996 fik han megen opmærksomhed for sin rolle i 'Det afgørende bevis', hvor han spiller en veteran fra Golfkringen, der er blevet heroinmisbruger. Hans store gennembrud kom med 'Good Will Hunting' (1997), hvis Oscar-belønne...

Anmeldere

Politiken
"Coen-brødrene har deres klassiske signatur i mødet mellem ironi og pludselig vold, mellem absurd komedie og noir."

Berlingske
"Det er altid en fornøjelse at se en stjerne blive født. Det er også altid en fornøjelse at se en hæderkronet veteran folde sig ud. »True Grit« er så generøs en film, at den forærer os begge disse fornøjelser, og det vil sige, at ingen kan forlange mere."

Jyllands-Posten
"Modsigelserne, omkostningerne og lidelserne får lov at stå i deres tragiske renhed, hvad der netop gør denne i øvrigt kulørte og spændende og mesterligt visuelt designede historie så besættende og betagende."

Information
"Men ellers er Coenbrødrene også denne gang stilens mestre - koldblodige og koncise fortællere, der aldrig bruger amerikansk films mange indsmigrende tricks for at skabe sympati for personerne."

Ekstra Bladet
"...intet mindre end sublim."

B.T.
"...en biografoplevelse, der på én gang er smuk, grim og dybt, dybt rørende."

Cinemazone
"Uden der helt går Halløj ved lejrbålet i filmen, når True Grit at ramme adskillige suveræne og dybt vittige øjeblikke mellem det herlige trekløver, der bærer filmen og netop er grunden til at løjerne er så udsøgt underholdende."

Brugere

04/07-11Bjergtagende western med en rap tøs i front
Coen-brødrene serverer deres seneste værk, westenfilmen True Grit uden så mange dikkedarer. Her er ganske enkelt tale om en film, der lever af klassiske dyder som solide og interessante karakterer, en indtagende historie og spændstig dialog samt smukke og bjergtagende billeder. Herligt.
Det er sgu en smule urimeligt at Hailee Steinfelds navn ikke har fået lov at pryde filmens cover, for hun nærmest stjæler billedet for næsen af de ligeledes fremragende Jeff Bridges, Matt Damon og Josh Brolin. Hun er ilter, rap i replikken og svært uimodståelig at følge i sin stålsatte jagt på sin fars morder.
- Læs evt. videre på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...3%b8s-i-front/

04/07-11
Coen-brødrene serverer deres seneste værk, westenfilmen True Grit uden så mange dikkedarer. Her er ganske enkelt tale om en film, der lever af klassiske dyder som solide og interessante karakterer, en indtagende historie og spændstig dialog samt smukke og bjergtagende billeder. Herligt.
Det er sgu en smule urimeligt at Hailee Steinfelds navn ikke har fået lov at pryde filmens cover, for hun nærmest stjæler billedet for næsen af de ligeledes fremragende Jeff Bridges, Matt Damon og Josh Brolin. Hun er ilter, rap i replikken og svært uimodståelig at følge i sin stålsatte jagt på sin fars morder.
- Læs evt. videre på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...3%b8s-i-front/

03/07-11"Things I Did And Things I Think I Did"
SPOILERS

Det er prisværdigt, at de ellers så super-naturalistiske og mega-realistiske Coen-brødre med True Grit forsøger at prøve kræfter med en helt ny filmstil. Nemlig den fuldt ud gennemførte troværdige/utroværdige fortæller, hvor omdrejningspunktet ikke er at tolke selve den fortalte historie, men derimod at gætte på hvilke punkter den historie, der fortælles, faktisk er sand, og hvad der i stedet virkelig skete. Tim Burton er jo mesteren i denne genre, navnlig med Big Fish og Sergio Leone gjorde det med Once Upon A Time In America.

Coen-brødrenes fine stiløvelse sker inden for rammerne af western-genren. Men western-genren er for dem i sig selv kun et sølle påskud for filmens hovedtema, nemlig portrættet af den religiøst baserede fortælling/fortæller. For Mattie er troende, in...

09/03-11Jim Beam jam
Da jeg forlod biografen, følte jeg mig stærk som en ulv i vildmarken. Opmærksom på hyænemanér.

Coen-brødrene kan deres krudt.

07/03-11When the legend becomes fact ...
Med "True Grit" har Coen-brødrene kastet sig over en genindspilning af en ikonisk western. Den første filmatisering af Charles Portis' roman er ikke nogen fremragende film, men den vil altid blive husket som filmen, der gav John Wayne hans Oscar. Den fik han for rollen som den vrisne, fordrukne, etøjede marshal Rooster Cogburn, der af en 14-årig pige bliver hyret til at fange hendes fars morder.

Coen-brødrenes udgave gentager basalt set samme historie, men er endnu mere tro mod forlægget, ved at den også indeholder rammehistorien, hvor teenagepigen genfortæller det hele mange år senere. Og hvor Henry Hathaways oprindelige filmudgave var simpel, klassisk westernunderholdning om et umage par på hævntogt, indeholder Coen-udgaven et lag mere.

I denne version køres den basalt set lett...

26/02-11Oscar Kandidat 9
14 årige Mattie Ross har netop mistet sin far til morderen og flygtningen Tom Chaney. Hun hyrer derfor den frygtløse, men alkohoriserede US Marshal Rooster Cogburn til at fange ham. De får desuden hjælp fra Texas Ranger Laboeuf, som har jagtet Chaney i flere måneder. Eneste krav Mattie har, er at selv deltage i ekspeditionen. Noget de 2 erfarne herrer ikke er helt tilfredse med.

True Grit er seneste film fra de dygtige Coen brødre. Denne gang har de genindspillet den klassiske western af samme navn fra 1969. En version John Wayne fik en oscar for. Folk har desuden en vis forkærlighed til den gamle, at mange fandt en genindspilning unødvendig. Men den nye version endte med at blive utrolig kritikerrost.

Filmen er da også uden tvivl flot lavet. Især fotograferingen er med til at man ...

22/02-11Coen-brødrene leverer endnu et mesterværk
'True Grit' er et remake af den klassiske western 'De frygtløse' fra 1969, hvor John Wayne spillede den altoverskyggende hovedrolle som Marshall Cogburn, der sammen med en frygtløs Texas Ranger hjælper en ung pige med at få hævn over den skruppelløse morder, der tog hendes faders liv i koldt blod. Plottet er overordnet det samme, ligesom persongalleriet er stort set magen til, men der stopper sammenligningerne også i forhold til Coen-brødrenes 'True Grit'.

Læs mere her
http://www.navlefnuller.dk/anme.../true-grit/197

22/02-11Vind billetter til True Grit
Man kan lige nu vinde billetter og soundtrack til True Grit på min filmblog. Deltag her: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...grit%E2%80%9D/

14/02-11Så fed fed fed 3
Coen brødrerne har gjort det igen. True Grit er en fantastisk western, som har alle de fede elementer der skal være i en Coen film. Fede karakterer, et kanon godt score af Carter Burwell, fantastisk fotografering af Roger Deakins og ikke mindst dialog. Masser af fed dialog. Igen har vi her en western, som går mere op i at fortælle en fed historie igennem dialog istedet for action og det er så fedt at overvære og lytte til. Jeg kan kun anbefale at man skal tage ind og se denne kanon fede film

Fakta

Medvirkende
Forbundsherif Reuben 'Rooster' Cogburn Jeff Bridges
Mattie Ross Hailee Steinfeld
LaBoeuf Matt Damon
Tom Chaney Josh Brolin
'Lucky' Ned Pepper Barry Pepper
Oberst Stonehill Dakin Matthews
Moon Domhnall Gleeson
Bjørnemanden Ed Corbin
Mattie Ross 40 år Elizabeth Marvel
Harold Parmalee Bruce Green
Yarnell Roy Lee Jones
Bag kameraet
Instruktion Ethan Coen, Joel Coen
Produktion Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin, Steven Spielberg
Manuskript Joel Coen, Ethan Coen
Forlæg Charles Portis
Fotografi Roger Deakins
Scenografi Jess Gonchor
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama, Western
Nøgleord Hævn, Menneskejagt, Remake
Relaterede film De frygtløse
Premieredatoer
Biograf 17.02.2011
Dvd 28.06.2011
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 110 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 128.583
Selskab Scott Rudin Productions, Mike Zoss Productions
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Paramount Home Entertainment

Se også...