Helligtrekongersaften (Twelfth Night: Or What You Will)

Tvillingerne Viola og Sebastians skib synker ud for Illyrias kyst. Kun Viola redder sig i land og opsøger Grev Orsinos hof klædt ud som mand og med det falske navn Cesario. Orsino kurtiserer den skønne Olivia, der ikke vil vide af ham. Viola/Cesario bliver derfor brugt som sendebud med det resultat, at Olivia forelsker sig i Violas Cesario. Samtidig intrigerer bl.a. narren Feste, butleren Malvolio og Olivias onkel, Sir Toby Stephens. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Komedie
Instruktør Trevor Nunn
Medvirkende Imogen Stubbs, Helena Bonham Carter, Steven Mackintosh, Nicholas Farrell
Spilletid 129 min.
Biopremiere 18.04.1997
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Helena Bonham Carter

Kostumedramaer og korsetter. Sart ungmø i noble omgivelser. Helena Bonham Carter har i snart mange år kæmpet for at komme ud af det typecasting-helvede, hun har siddet fast i med 'Værelse med udsigt' (1985), 'Howards End' (1992) og lignende kultiverede periodefilm. Hun tog tilløb i Woody Allens 'Mig og Afrodite' (1995), men først med 'Fight Club'...

Anmeldere

Scope
Shakespeare igen, igen

Trevor Nunns filmatisering af Shakespeare-komedien "Helligtrekongersaften" er stilren, pæn og sober uden de helt vilde armbevægelser

Den verdenskendte engelske dramatiker William Shakespeare har på det seneste inspireret en række filmmagere med sine tidsløse dramaer. Nu har endnu en Shakespearefilmatisering set dagens lys. Det drejer sig om forvekslingskomedien "Helligtrekongersaften", der i denne omgang instrueres af The Royal Shakespeare Company-veteranen Trevor Nunn.

Pæn og sober
Han har lavet en sober og pæn version af komedien, der handler om tvillingerne Viola (Imogen Stubbs) og Sebastian (Steven Mackintosh), som forulykker ud for landet Illyriens kyst. Kun Viola reder sig i land, og fortvivlet søger hun arbejde hos den sørgmodige Grev Orsino (Toby Stephens) - vel og mærke klædt ud som mand og med det falske navn Cesario.

Orsino er sørgmodig, fordi han er blevet uheldigt ramt af Amors pil. Offeret for hans kærlighed er den skønne Olivia (Helena Bonham Carter), der imidlertid på ingen måde gengælder den. Hun fatter derimod interesse for Viola/Cesario, der omvendt er brændt varm på Orsino (det begynder at blive indviklet, ikke sandt?) Det hele bliver ikke mindre speget, da Sebastian - der ikke er død - dukker op på scenen. Sideløbende med dette udspiller sig endnu flere intriger, der involverer en magtkamp mellem Olivias selvoptagne butler, Malvolio (Nigel Hawthorne), på den ene side og kammerpigen Maria (Imelda Staunton), Olivias fordrukne onkel Sir Toby Belch (Mel Smith) og den kujonagtige og motorisk kiksede Sir Andrew Aguecheek (Richard E. Grant) på den anden side.

Svag nar
Og så er der ellers lagt i ovnen til en komedie med ægte Shakespearianske intriger komplet med rappe replikskifter ladet med udsøgt vid. Og centralt i det hele står Ben Kingsleys nar Feste, der ikke bare fungerer som historiens bindemiddel, men også som intrigeigangsætter. For "Helligtrekongersaften" handler mindst lige så meget om kønsroller, som den handler om ordsproget: "hovmod står for fald". Den hovmodige Malvolio, der foragter narren Feste for hans primitive humor, får efterhånden sit at føle, da rollerne byttes, og det er Malvolio, der spottes.

Kingsleys præstation er samtidig den svageste i filmen, der ellers byder på stilrent skuespil hverken over eller under evne. Feste, som ellers er personificeringen af Shakespeares altid nærværende historiefortæller/manipulator, forbliver en underlig anonym og flyvsk størrelse, der aldrig manifesterer sig som den kraftfulde og vittige person, han er.

Godt nok, men ikke rigtig godt
Trevor Nunn har henlagt handlingen til den victorianske tid, altså lige omkring århundredeskiftet. Andre Shakespeare-filmatiseringer - f.eks. "Richard III" og "William Shakespeare's Romeo og Julie" - har dog brugt tidsændringen med større slagkraft og opfindsomhed. "Helligtrekongersaften" derimod virker mere ordinær, og kommer i stil mest af alt til at minde om Kenneth "Shakespeare" Branaghs mange film.

Men hvor Branagh i hvert fald til tider formår at fremprovokere sine skuespillere til at forlade den statiske teaterscene og spille for det dynamiske filmkamera og i det hele taget slippe teatrets begrænsede rumlogik og lade filmens særkender smelte sammen med Shakespeares drama, så er Trevor Nunn anderledes stringent og kedelig i sin instruktion. Der er simpelthen for meget filmet teater og for lidt filmisk vildskab og tøjlesløshed over Trevor Nunns "Helligtrekongersaften". Altså: godt nok, men ikke rigtig godt.

Fakta

Medvirkende
Viola Imogen Stubbs
Olivia Helena Bonham Carter
Sebastian Steven Mackintosh
Antonio Nicholas Farrell
Kaptajn Sid Livingstone
Feste Ben Kingsley
Præst James Walker
Malvolio Nigel Hawthorne
Sir Toby Belch Mel Smith
Maria Imelda Staunton
Bag kameraet
Instruktion Trevor Nunn
Produktion Stephen Evans, David Parfitt
Manuskript Trevor Nunn
Fotografi Clive Tickner
Klip Peter Boyle
Scenografi Sophie Becher
Musik Shaun Davey
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Shakespeare-filmatisering
Premieredatoer
Biograf 18.04.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 129 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 4.831
Selskab Summit Entertainment
Biodistributør All Right Film

Se også...