Kædereaktion (Chain Reaction)

Eddie Kasalavish (Keanu Reeves) arbejder på et forskningsprojekt, hvor det lykkes at finde en metode, der kan udvinde energi fra vand. Ren billig energi i ufattelige mængder. Imidlertid er der stærke interesser, der ikke ønsker denne metode i brug. Bygningen med forskningprojektet bliver sprængt i luften og lederen af projektet dræbt. Da Eddie nu er den eneste, som kender metoden, er han den ideele syndebuk for eksplosionen. Han må flygte sammen med den engelske fysiker Lily (Rachel Weisz) for ikke at blive arresteret, samtidig med at han skal bevise sin uskyld. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Action
Instruktør Andrew Davis
Medvirkende Keanu Reeves, Morgan Freeman, Rachel Weisz, Fred Ward
Spilletid 106 min.
Biopremiere 01.10.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Rachel Weisz

Engelske Rachel Weisz fik sine første filmroser som skulptørens forkælede datter i Bertoluccis 'Forførende skønhed' (1996). Samme år havnede hun i sin første store Hollywoodrolle overfor Keanu Reeves i actionbraget 'Kæde reaktion', der endte som det, amerikanerne kalder for en "turkey", altså et stort flop. Siden har den storøjede brite gjort...

Anmeldere

Scope
Kein reaktion

"Kædereaktion" - instruktøren Andrew Davis' nye thriller, kan bedst beskrives som stor ståhej for ingenting

Det der egentlig er imponerende ved "Kæde Reaktion" er, at den trods forholdsvis avanceret plot, rimelige store stjerner (Keanu Reeves og Morgan Freeman) og en hel masse forfølgelses- og eksplosionscener, alligevel lod mig fuldstændig kold - hele filmen igennem.
Den fik ikke mit adrenalin til at pumpe en eneste gang. Hvorfor gjorde den så ikke det? Et væsentligt problem er nok, at den ikke formår at få publikum til at engagere sig i hovedpersonerne. Der bliver ikke ofret bare minimal tid på at gøre dem troværdige og levende - at etablere dem. Når man er ligeglad med, hvordan Keanu Reeves, og den obligatoriske pige han har på slæb, klarer sig, så kan resten faktisk være lige meget.

Handlings. men ikke spændingsmættet
Plottet lyder ellers, som om det har spændingspotentiale.
Eddie Kasalavich (Keanu Reeves), er en ung studerende, der er medarbejder på et forskningsprojekt. Det lykkes ved hjælp af en dims, som Eddie har konstrueret at opfinde en metode, der kan udvinde energi af vand. Ren, billig energi i ufattelige mængder.
Selvfølgelig er der magtfulde økonomiske interesser, som ikke synes, at det er nogen god idé. Derfor bliver bygningen, hvor forskningsprojektet har til huse, sprængt i luften sammen med lederen af projektet. Således ødelægges alle forskningsresultaterne - der findes selvfølgelig ikke kopier nogen steder. Lige med undtagelse af, at Eddie jo ved hvordan man bygger den der dims. Derfor bliver han gjort til syndebuk for eksplosionen og må flygte sammen med den engelske fysiker Lily (Rachel Weisz, der selvfølgelig er sød, ung og køn). Så går den vilde jagt gennem USA, hvor Eddie prøver at bevise sin uskyld, samtidig med at han er fanget mellem forskellige regeringorganisationer, som dels har modstridende interesser, dels har urent mel i posen.

Horrible urimeligheder
Det kunne have været en spændende historie, men den fungerer ikke. Der er hele tiden en masse løse ender og handlingstråde der lægges ud, men aldrig bliver fuldt op. Det ender med at være noget rod og derfor bliver det sønderrivende uinteressant.
Ikke alene halter plottet, det er også fyldt med helt horrible urimeligheder. Lad gå med, at heltinden efter en hæsblæsende jagt gennem et sumpområde med halvdelen af USAs politi efter sig, hvor hun har været ved at blive skudt, ædt af hunde og fryse ihjel, bagefter alligevel har overskud til at lægge ny læbestift på - but then again, det ville jeg muligvis også have, hvis jeg var på flugt med Keanu Reeves. Men hvilke skurke ville ræsonere sådan noget i retning af: "Vi vil ødelægge forskningresultaterne og slå videnskabsmanden, der har skabt dem ihjel, så der ikke er nogen, der så meget som finder ud af at dette overhovedet har eksisteret - det skal med andre ord gøres diskret. Lad os sprænge en kæmpebygning i luften, og dermed jævne de omkringliggende otte husblokke med jorden - det er der sikkert ikke nogen, der lægger mærke til".

Da historien ikke er medrivende, og man ikke bliver engageret i personerne, fremstår "Kæde Reaktion" blot som en række actionscener med henholdsvis forfølgelse og eksplosioner. Det kan såmænd også være meget underholdende, hvis de enkelte scener er tilstrækkelig flotte og spændende skruet sammen. Det er de bare ikke.
I bedste fald kan "Kæde Reaktion" gå an at leje på video - hvis der er nedsatte priser, og alt andet er lejet ud.

Brugere

05/01-05- Thriller i tomgang -
Stereotyp thriller lige efter bogen.

Både Reeves og Freeman leverer en anonym indsats i denne lidt for ordinære thriller. ”Chain Reaction” tørster efter spænding og er i det hele taget en meget mat affære, hvor der forgæves ledes efter kickstarteren. Kan ikke anbefales.

23/11-02Keanu i form......
Anonym
Interessant og spændende action/thriller, trods alt dens rimelig simpel handling. Keanu gør du fint, og Morgan har efterhånden fået en fast rolle til at spille en politimand, eller over i krimi-afdelingen, hvor han skal opklare en mordsag.

Instruktøren Andrew Davis har lavet nogle gode film, blandt andet "A perfect morder", Kædereaktion, kold hævn, og jeg kan også se ud fra et indlæg, at Davis stor bag en stor-film som "The Fugitive", som var helt fantastisk god.

Så helt ringe, er Davis da heller ikke. (men mig om det).

23/08-02Bum Karla og færdig
Anonym
Kedelig samlebånds actionthriller. Der intet af interesse i denne film, på nær en flot eksplosion kort inde i filmen. Utroligt at instruktøren Davis også stod bag den gode biografudgave af "The Fugitive".

Fakta

Medvirkende
Eddie Kasalivich Keanu Reeves
Paul Shannon Morgan Freeman
Dr. Lily Sinclair Rachel Weisz
FBI Agent Leon Ford Fred Ward
FBI Agent Doyle Kevin Dunn
Lyman Earl Collier Brian Cox
Maggie McDermott Joanna Cassidy
Ed Rafferty Chelcie Ross
Dr. Alistair Barkley Nicholas Rudall
Lu Chen Tzi Ma
Bag kameraet
Instruktion Andrew Davis
Produktion Andrew Davis, Arne Schmidt
Manuskript J.F. Lawton, Michael Bortman
Fotografi Frank Tidy
Klip Don Brochu, Dov Hoenig, Arthur Schmidt
Scenografi Maher Ahmad
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 01.10.1996
Dvd 26.03.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 106 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 35.284
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...