Livets små mirakler (Phenomenon)

George Malley (John Travolta) oplever en aften et underligt lysskær. Derefter gør han enorme intellektuelle fremskridt: Han lærer ting han aldrig havde drømt om, og udvikler nærmest overnaturlige evner. Men samtidig bliver han en outsider i sit lokalsamfund, og får svært ved at kontrollere sine nye evner. Med venners hjælp må han lære at leve med den nye situation, som stiller store krav, ikke bare til George, men til alle i hans omgangskreds. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama
Instruktør Jon Turteltaub
Medvirkende John Travolta, Forest Whitaker, Robert Duvall, Kyra Sedgwick
Spilletid 123 min.
Biopremiere 04.10.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Forest Whitaker

Forest Whitaker var fænomenal som Charlie Parker i Eastwoods 'Bird' (1988). Mange vil sikkert også huske ham som den tilfangetagne soldat i Jordans 'The Crying Game' (1992) - eller hvad med Cameron Crowes ungdomsfilm 'Øl, fis og rockmusik' (1982) fra dengang, der var oversættere til? Bjørnen med det søvnige venstre øje har i godt 20 år formåe...

Anmeldere

Scope
Ikke meget mirakel

Jon Turteltaubs film vil lidt for lidt til at leve op til sin titel

Film kan være mange ting: Kommercielt bras eller stor kunst. Det meste ligger et sted mellem disse to yderpunkter - og således også denne lille film, "Livets små mirakler". Den handler om hvordan livet ændrer sig for den flinke, men ikke særlig kvikke, George Malley (John Travolta), da hans hjerne pludselig udvikler sig med lynets hast.

Tankens kraft
George bliver hurtigt den klogeste i det lille idylliske bysamfund. Han læser 3 bøger om dagen, afkoder hemmelige radiosignaler og lærer portugisisk på tyve minutter. Men ikke nok med det: Han udvikler også telekinetiske evner, dvs. han kan flytte genstande med tankens magt. Desuden finder han, på mirakuløs vis, en syg dreng der, har gemt sig i en plantage, og redder dermed hans liv.

Nu skulle man måske tro at alt var fryd og gammen, men nej. Verden er naturligvis et alt for indskrænket sted til at rumme én som George. Indbyggerne i den lille by skræmmes af hans ekstraordinære evner, og problemerne bliver da også kun større af, at de hemmelige radiosignaler han afkodede, var militære meddelelser. FBI bliver derfor meget interesseret i at få en alvorlig snak med George.

De eneste der forstår George, er hans gamle venner Nate (Forest Whitaker), Doc (Robert Duvall) og Lace (Kyra Sedgwick). Sidstnævnte er den pige som George efter lang tids ihærdig indsats, endelig er kommet på romantisk talefod med. Og da de fulde konsekvenser af Georges tilstand kommer for en dag, får George, mere end nogensinde, brug for vennernes støtte.

Ridser i lakken, tak!
"Livets små mirakler" er en film der vil sætte fokus på nogle vigtige værdier i livet: tolerance, venskab og dét at vi alle er noget særligt. Sympatisk nok sådan set, der er vel ikke mange der for alvor vil gøre indsigelser mod det gode budskab. Men netop derfor ender det hele i en noget banal affære - der er ingen kanter, ikke noget der skurrer, ikke noget der forlanger en stillingtagen fra publikums side.

Så hjælper de ganske hæderlige skuespilpræstationer heller ikke noget. John Travolta gør sig på et lærred, men hans figur er simpelt hen så god og flink at der ikke er noget at arbejde med. Lidt nemmere er det for Kyra Sedgwick, hun er da i det mindste i starten lidt velgørende kort for hovedet. Robert Duvall er jeg en stor beundrer af, og han giver da også sin lille rolle varme og vitalitet.

"Livets små mirakler" er for tynd til andet end at bekræfte ganske almindelige betragtninger om livet, og hos mig gives der ikke point for slutningens mekaniske føleri. Lejlighedsvis godt skuespil undervejs og Peter Gabriels egen genindspilning af sit fænomenale nummer "I Have the Touch" tæller i den anden retning, men alt i alt er resultatet i underkanten.

Brugere

31/10-07travolta i sin bedste rolle
filmen er egentlig en kærlighedshistorie men også en historie om pludselig at blive vendt ryggen af dem man troede var ens venner

john travolta er uimodståelig i rollen som den lokale helt george malley der pludselig får overnaturlige evner

16/04-07god historie
Det er en rørende film, som dog ikke går hen og tangerer det sukkersøde. Samtlige skuespillere leverer en flot præstation, men især John Travolta er imponerende.

15/07-04WAUW
Anonym
VERDENS BEDSTE film. Sådan er det bare Travolta spiller SÅ GODT

01/12-02Magi er han god til.........
Anonym
Anderledes film, men seværdig er den. En dag bliver Travoltas dag anderledes end det plejer at være.

Han får en slags styrke og krafter, hvor det hele så vender rundt på hans liv. Han får det svært, pludseligt begynder problemerne at opstå mellem ham og familien, og det bliver lige lovligt for meget til at takle.

Interessant og underholdende film.

Fakta

Medvirkende
George Malley John Travolta
Nate Pope Forest Whitaker
Doc Robert Duvall
Lace Pennamin Kyra Sedgwick
Professor John Ringold Jeffrey DeMunn
Dr. Wellin Richard Kiley
Dr. Bob Niedorf Brent Spiner
Ted Rhome Vyto Ruginis
Jack Hatch Ted Rhome
Jimmy Michael Milhoan
Bag kameraet
Instruktion Jon Turteltaub
Produktion Barbara Boyle, Michael Taylor
Manuskript Gerald Di Pego
Fotografi Phedon Papamichael
Klip Bruce Green
Scenografi Garreth Stover
Musik Thomas Newman
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 04.10.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 123 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 51.073
Selskab Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...