Eyes Wide Shut

William og Alice har et tilsyneladende harmonisk ægteskab. Men idyllen brydes, da Alice en aften betror William en af sine erotiske fantasier og han, i trods, pludselig begynder at udleve sine. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Stanley Kubrick
Medvirkende Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson
Spilletid 159 min.
Biopremiere 24.09.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Stanley Kubrick

(INSTRUKTØR)
Få filmskabere har som Kubrick været forbillede for kolleger verden over og hyldet som geni af kritikere og fans. Med stor originalitet og personlighed lavede han film inden for en lang række genrer, heriblandt komedie, science fiction, gyser, periodefilm og krigsfilm. Mens den etablerede filmverden altid har skudt penge i Kubricks projekter,...

Anmeldere

Scope
En erotisk deroute

Instruktøren Stanley Kubricks længe ventede gravskrift "Eyes Wide Shut" er trods sin overraskende konforme handling et både fængslende og mystisk dragende erotisk drama.
Det er ikke fordi, det har skortet på forventninger til Stanley Kubricks nyeste, og desværre sidste, epos "Eyes Wide Shut". Han har dog, mere eller mindre bevidst, selv gydt dette forventningshav ved på vanlig vis at lade så lidt som muligt sive ud om projektet til den hungrende filmpresse. Men når det drejer sig om Kubrick, har man også noget at hænge sine forventninger op på. Med en creditliste, der omfatter værker som "A Clockwork Orange" (71), "Barry Lyndon" (75) og "Rumrejsen år 2001" (68) er han om nogen blevet indbegrebet af en moderne filmskaber. Indhyllet i store visuelt kontrollerede armbevægelser har han gennem tiderne givet et kompromisløst og ofte uafrysteligt pessimistisk billede af mennesket og dets drifter. Noget af den samme pessimisme finder man i "Eyes Wide Shut", om end kompromisløsheden er sværere at få øje på.

Parforholdets prøvelser

Ægteparret Alice og William Harford (spillet med stor ægteskabelig indlevelse af Tom Cruise og Nicole Kidman) lever et tilsyneladende sorgløst rigmandsliv, hvor konformiteten så småt har trængt sig på, og et opgør lurer om hjørnet. Efter en fest hos vennen Victor Ziegler (Sydney Pollack) dukker undertrykte erotiske oplevelser op til overfladen, da Alice fortæller William om en episode, hvor hun har været tæt på at opgive det trygge familieliv for en tur i kanen med en søofficer. Dette sætter både jalousien og fantasien i gang hos William, der i trods begiver sig ud i et bizart erotisk eventyr, som bringer ham i forbindelse med en hemmelig sexkult. Da han uinviteret dukker op til en af kultens seancer, falder han i unåde, men en mystisk kvinde går i forbøn for ham, og han slipper med en advarsel om ikke at fortælle om kultens eksistens. Det viser sig senere, at kvinden er død af en påstået overdosis, og William forsøger at forfølge sagen. Men da kultens indflydelsesrige medlemmer truer hans familie, bliver det problematisk.

Kubricks godtepose

Det kan umiddelbart lyde meget kryptisk, men under al mystikken gemmer der sig en, for Kubrick, overraskende konform historie, der sågar ender i en opløftende slutning.
Men inden man når så vidt, har han formået det, der kendetegner en stor filminstruktør: At tage godt fat om sit publikum og, drevet af en konstant nysgerrighed, føre det rundt i hans store filmiske manege. I starten foranlediges man til at tro, at dette kan udvikle sig til et tretimers kammerspil om ægteskabets fortrædeligheder, men ved at lægge små tilforladelige spor ud, gør han klar til at udvide scenariet. Langsomt sniger mystikken sig ind i handlingen, og det udvikler sig efterhånden til en ofte dragende erotisk fantasijagt, man har svært ved ikke at blive fanget af. Det kulminerer med Williams besøg hos sexkulten, der beskrives med al den fascinerede Kubrick'ske pompøsitet, han kan mobilisere. Med eminent fortællemæssig fingerspitzgefühl forbliver beskrivelsen af kultens ritualer dragende, og på intet tidspunkt forfalder han til klæg poperotik.
At filmen i sidste ende hylder ægteskabet og familielivets konformisme, laver et par velvoksne ridser i den ellers så fine Kubrick'ske lak, men det kan dog ikke tage glansen af dens åbenlyse kvaliteter.

Selv om filmen, i Kubrick-regi, mangler tidligere tiders nerve i sit menneskelige revseri, er "Eyes Wide Shut" stadig en stor og dragende oplevelse.

Brugere

05/08-09Det vågne mareridt 3
At Kubrick altid har haft et kontroversielt koldt syn på menneskeheden, er ingen hemmelighed. Psykopaten Alex DeLarge fik man syndig sympati for, da han blev offer for en større statslig sammensværgelse af et eksperiment, der fjernede Alex’ egen evne til at vælge.

Han blev gjort umenneskelig i et umenneskeligt samfund, men blev samtidig også symbolet på undertrykkelsen af det svage menneske i ’A Clockwork Orange’s ekstreme futuristiske verden, der var blottet for menneskelig sjæl og varme.

Det kølige øje har altid været at spore i mesterens mange film.

Kubrick har en formidabel måde at lege med vores psyke, drille os og frem for alt skabe små moralske spydigheder, der får os til at tænke en ekstra gang omkring tilværelsen.

Han gennemborer den menneskelig psyke, vender på d...

19/10-07ren lynch stemning
flot afslutning på en gloværdig instruktør æra

kubrik brilliere med en psyko-thriller der hele tiden bevæger sig mellem virkelighed og det underbevidste

det gøres flot og syret og skævt med store præstationer både af kidman og cruise samt flere velspillede biroller

alle ved at kubrik er en mester og han slutter af som den sande mesterinstruktør han er

19/10-07Et stykke med bart
Lad det være sagt med det samme. Stanley Kubricks sidste film, før hans naturlige død, ”Eyes Wide Shut”, er intet mindre end en vanvittigt forkludret, inferiør og totalt skuffende kærlighedshistorie. Og det trods det sublime skuespil fra alle kanter, den fine, surrealistiske stemningstone og et udgangspunkt, der trods alt sitrer og brænder af potentiale. Og med Kubrick bag roret, burde det af naturlige årsager udmunde sig i et filmhistorisk mesterstykke og en passende afsked fra en af tidernes største og mest anerkendte filmauteurer.

Men ”Eyes Wide Shut” er desværre det stik modsatte af, hvad det ”burde” have været. For allerede i den langsommelige indledning, hvor den gennemgående erotiske tone konsekvent introduceres, virker filmen underligt uengagerende og ekstremt farvefattig i s...

05/04-06Had/Kærlighed: Den frustrerende klassiker 1
Som overskriften på dette indlæg antyder er instruktøren Stanley Kubrick's sidste film; Eyes Wide Shut, en til dels frustrerende film for mig. Samtidig er den noget nær en klassiker netop på grund af dette faktum.
Alt i alt er det nogle lidt ambivalente følelser jeg har overfor denne film.

Frustrerende er den dog, synes jeg.
Slet ikke fordi det er nogen dårlig film - faktisk langt fra, men fordi jeg hele tiden sidder med den fornemmelse af at den kunne være blevet til mere end hvad den er.

Det forekommer mig, at der er adskillige meget interessante områder i historien og plottet, der kunne være udforsket videre og langt dybere i. Også for at belyse lidt omkring skyggesiderne af plottet bare lidt, men det kommer jeg nærmere ind på længere nede.

Faktisk er det som om filmen ind...

23/01-06Kubrick´s stilfulde farvel..
Anonym
"Eyes wide shut" ligger egentlig i den kategori den alsidige Kubrick, (Bortset fra "lolita") aldrig har udforsket.. Han for flettet en historie sammen om ægteskabets lidenskab og begær, der virker som en psygisk rutschetur og en visuel velsignelse.. Lige gyldig hvor lidt mening det gådefulde maskebal syntes at give, er den grundlæggende historie klokkeklar at indleve sig i.. Stanley Kubrick slutter sin karriere på bedste og mest stilfulde maner..

19/11-04Hvad kan man sige?
Anonym
Man kan ikke diskutere smag - og det handler ikke om at filmen er god bare fordi det er en kendt og kontroversiel filmskaber, der har lavet den. Man skal ikke kunne lide den bare fordi man \"skal\" eller fordi man følger mængden.

Selvom 2001, Clockwork og ondskabens hotel er fra henholdsvis 60-70 og 80´erne, mister eyes wide shut fra 99 ikke Kubricks kendte stil. Han formåede at opretholde billeder, der sætter sig bagerst i hovedet og gør at man vender tilbage \"lige en gang til\" for at se om det man så var rigtigt. For derefter at opdage, at noget nyt pludselig går op for en. Men genkendeligheden fra Kubricks storhedstid er der i eyes: lyset, stemningen, vinklerne.

Mange har kritiseret filmen for at bruge Cruise/Kidman som hovedpersoner. En ting jeg finder interessant er, at m...

08/02-04Tragisk
Anonym
...at Kubrick aldrig selv fik lavet filmen selv. Pollack gør det okay, men man kan tydelig mærke hvor han har været inde og lappe, eksempelvis pool scenen hvor han også selv spiller med. Synd især at der er de ujævne scener hvor Cruises karakter, hvis mandighed ellers er så kontroleret, pludselig visse steder får en lidt mere hørmende karakter, eller en overfladiskhed. Det er som om der slipper lidt Days of Thunder ind i filmen, og det gør av!

Og lydsiden virker også ukomplet og ikke så nuanceret som Kubricks plejer at være. Mange scener i hans film er instrueret med henblik på at lyden skal løfte det følelsesmæssige i scenen. I Barry Lyndon går lyden og musikken ofte i front og bliver vægtigere end billedet. Det mangler lidt her.

Men selv en mester kan ikke vælge sit dødstidspunk...

08/02-04Buster
Anonym
og den er stadig pisseringe og totalt overvurderet af folk som dig, der blot tror det er godt fordi det er Kubrick og fordi det er "underligt" og "anderledes". Men disse fakta gør ikke automatisk filmen vellykket, selv om forsøget er prisværdigt.

At en film har et underliggende og dybere tema og en subtekst man kan tænke over eller analysere sig frem til, gør den ikke nødvendigvis god og denne her er altså blot gammeldags kedelig.

08/02-04en drømme film
Anonym
Til Nikolaj, Katrine og alle andre der tydeligvis ikke har fattet denne film...
FILMEN ER ET MESTERVÆRK PÅ ALLE LEDER OG KANTER!!!!

Filmen er baseret på novellen "Traumnovelle" af Arthur Schnitzler, og derfor er den altså lidt "underlig", som i så herligt pubertetisk udtrykker det. Hvilken drøm er ikke underlig...

handlingen glider sig elegant afsted så både filmens figurer og publikum mister tids og stedssans.
Den klassiske musik benyttes som altid af Kubrick genialt til at fastsætte tempo og rytme i figurerne bevægelser, både fysisk og psykisk. Nøjagtig som han også gjorde det på mesterlig vis i den storslåede "Barry Lyndon".

da filmen kom ud i USA var flere anmeldere forfærdede over filmens perverteter. Men typisk for amerikanere kunne de ikke se sandheden for deres egen h...

09/11-03Eyes Wide Shut
Anonym
Jeg så filmen fordi jeg er stor fan af Tom Cruise og Nicole Kidman. Jeg har set de to andre film som de har spillet sammen i (Days of Thunder) og (Far and Away) og hvis man har set dem og syntes godt om dem, skal man ikke se Eyes Wide Shut. Jeg havde hørt den var mærkelig men valgte at se den alligevel. Jeg syntes det er en meget meget underlig film, og jeg forstår virkelig ikke hvordan de har fået tom og nicole til at lave den, de må virkelig været blevet godt betalt.. Men hvis man er fan, kan man selvfølgelig ikke lade være med at se den, men så se hellere far and away et par gange bagefter, så skulle alt være godt igen..Fakta

Medvirkende
Dr William Harford Tom Cruise
Alice HArford Nicole Kidman
Victor Ziegler Sydney Pollack
Marion Marie Richardson
Domino Vinessa Shaw
Pianist Tod Field
Kostumeudlejer Rade Sherbedgia
Helena Harford Madison Eginton
Roz Jackie Sawiris
Illona Leslie Lowe
Bag kameraet
Instruktion Stanley Kubrick
Produktion Stanley Kubrick
Manuskript Stanley Kubrick, Frederic Raphael
Fotografi Larry Smith
Klip Nigel Galt
Scenografi Leslie Tomkins, Roy Walker
Musik Jocelyn Pook
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Erotisk thriller
Nøgleord Parforhold
Premieredatoer
Biograf 24.09.1999
Dvd 21.03.2000
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Produktionsår 1999
Spilletid 159 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 96.270
Selskab Warner Bros.
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...