Mission: Julegave (Jingle all the Way)

Det er juleaftensdag og den fortravlede forretningsmand og familiefar Howard (Arnold Schwarzenegger) opdager at han har glemt at købe en julegave til sønnen Jamie (Jake Lloyd). Hans forsømte kone (Rita Wilson) er godt træt af hans distræthed, og derfor sniger han sig alene udpå denne sidste indkøbsdag. Og det bliver selvfølgelig ikke let: Gaven, en avanceret dukke kaldet "Turbo Man" er allerede revet væk fra butikkerne, og hans søgen rundt om i hele byen kompliceres af postarbejderen Myron (Sinbad), færdselsbetjenten Hummell (Robert Conrad), og den irriterende perfekte nabo Ted (Phil Hartman). © Scope

Produktionsår 1996
Genre Familiefilm, Komedie
Instruktør Brian Levant
Medvirkende Arnold Schwarzenegger, Sinbad , Phil Hartman, Rita Wilson
Spilletid 89 min.
Biopremiere 06.12.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger kom til USA i forbindelse med sin karriere som bodybuilder. Allerede som 22-årig var han millionær efter at have investeret i ejendomme og postordresalg af fitnessudstyr. Han debuterede som Arnold Strong i low budget-komedien "Hercules in New York" (1970). Da hans accent var tykkere end hans overarme, blev hans replikker eft...

Anmeldere

Scope
Arnolds Jul

Traditionen tro har et rigtig lykkeligt amerikansk juleeventyr premiere over hele landet i december måned. Og traditionen tro har filmen fået en håbløs dansk titel - "Mission: Julegave".

Man bliver træt bare ved tanken. De sidste frygtelige timer før butikkerne lukker juleaftensdag. Trætte familiemedlemmer stresser rundt får at nå de sidste indkøb af madvarer, juletræer og gaver. Som griske gribbe kaster de sig over de sidste varer i et dødsdømt forsøg på at skabe den rigtige stemning, og perfekte jul i familiens skød. Forretningsmanden Howard Langston, spillet med sædvanlig unuancerethed af alle tiders actionhelt Arnold Schwarzenegger, får lov at mærke juletravlheden på egen krop. Han er arbejdsnarkoman og forsømmer i hverdagen både konen Liz (Rita Wilson) og sønnen Jamie (Jake Lloyd).

Da samvittigheden derfor begynder at nage, begiver han sig ud i indkøbshelvedet, for i det mindste at købe den julegave Jamie ønsker sig mest - en actiondukke kaldet "Turbo Man". Men netop som tegn på hans dårlige præstation i rollen som fader, har alle andre forældre for længst købt gaver, og Turbo Man, som på Arnoldsk hedder Tørbo Man, er totalt udsolgt. Så må Howard på mission: julegave og via den hæsblæssende gavejagt, bliver vi publikumer vidner til en tidstypisk actionfilm med hurtige klip, slowmotion-sekvenser og gevaldige sammenstød mellem good- og bad guys.

Da det jo er jul er alle våben skiftet ud med relativt harmløst legetøj, og Arnold jagtes hverken af biler, fly eller højteknologisk isenkram, men højst af et juleudsmykket rensdyr. Som lys på juletræskæden efterfølger den ene forhindring den anden. I køen foran legetøjsbutikken, hvor en perfid ekspedient holder hundredevis af hektiske forældre stagne de sidste minutter før åbningstid, møder Howard sin ligemand og senere rival - postarbejderen Myron - spillet af en oplagt Sinbad. Myron er selv "den dårlige far", i modsætning til Howard, da han er fraskilt og uden egentlig kontakt til sit barn. Han kaster sig over Howard og foreslår en alliance og fælles jagt på "Turbo Man". Howard afviser forslaget, han vil "wørk alone" og filmens helt spinkle og gennemgående træk grundlægges: Arnolds ensomme kamp mod resten af verden.

Handy Man og Action Man
Desværre er "Mission: Julegave" tung at danse med. De forskellige situationer, som udover kapløbet med Myron, tæller tåbelige falde-på-halen komiske sammenstød - i ordets egentlige forstand - med færdselsbetjenten Hammell (Robert Conrad) og den fuskede julemand (James Belushi), samt hans håndlangere. Situationerne er overspillede og ikke særlig morsomme. Og det er lige lovlig lette point på komedie-skalaen, når kæmpemæssige Arnold forsøger at smyge sig gennem snævre rør og skrøbelige hængebroer i et giganstisk klatrestativ, i et forsøg på at tilbagevinde en bold som en lille overnuttet pige har nuppet. Filmens eneste morsomme og helstøbte figur er Liz og Howards nabo - Ted (Phil Hartman). Han er selvfølgelig en stereotype på lige fod med de andre personer, men der er vitalitet og karakter i dén rolle. Ted er alenefar til et overforkælet drengebarn, og han er alle nabolagets husmødres ven. En handy-man til fingerspidserne - en fin kontrast til Arnold og "Turbo Man". Iført ternet skjorte og termovest dukker han op overalt, ikke som hvid tornado, men som hjælpende hånd for alle de små understimulerede husmødre. Uden at han fremstår som "sissy", ifører han sig Liz's forklæde og overtager på forførende vis hendes småkagebageri. Liz er heldigvis ikke sådan at slå ud, men Howard bliver jaloux, og det bidrager til yderligere gags.

Begrænsning er en kunst
"Mission: Julegave" er en anstrengende komedie, som ville have været meget sjovere, hvis den havde lagt en dæmper på komikken og ikke udlevet den specielle amerikanske læresætning om, at overdrivelse fremmer forståelsen. At filmens gennemgående farver er grøn og rød er en sjov detalje, men at Arnold klarer alle ærterne - udkoger skulle man måske sige - og faktisk ender med at blive Jamies "Turbo Man" i egen høje person - se selv - er næsten uudholdeligt, og filmen afsluttes, som alle rigtige juleeventyr skal, på fuldstændig forudsigelig vis.

Brugere

29/05-03MacGyver Styrer!!!
Anonym
Knald sjov julefilm med Arnold om panikken omkirng julegaveindkøb i sidste øjeblik!!

17/12-02Nu er det jul igen!
Anonym
En fed juleoplevelse! Arnold spiller rollen som stresset far rigtigt godt når man tænker på at han normalt er en af de største actionhelte! Kanon sjov film!i!

07/11-02Fed julefilm.
Anonym
En overraskende fed jule-action-film som er utrolig morsom. Arnold spiller en meget optaget forretningsmand, og det kommer til at skabe problemer mellem ham og hans søn. Og så begynder filmen for alvor at være morsom.

02/06-02Uoriginalt Underholdende
Anonym
Tempofyldt og indimellem grov Julekomedie som ifølge mig rammer Julegaveræset lige på kornet. Det er hverken dybt, gennemtænkt eller særligt originalt, men jeg morede mig herligt med denne fjollede julefilm og den er jo godt lavet.

Fakta

Medvirkende
Howard 'Howie' Langston Arnold Schwarzenegger
Myron Larabee Sinbad
Ted Maltin Phil Hartman
Liz Langston Rita Wilson
Officer Hummell Robert Conrad
D.J. Martin Mull
Jamie 'Jame' Langston Jake Lloyd
Mall Santa James Belushi
President Harvey Korman
Johnny Maltin E.J. De La Pena
Bag kameraet
Instruktion Brian Levant
Produktion Michael Barnathan, Chris Columbus, Mark Radcliffe
Manuskript Randy Kornfield
Fotografi Victor J. Kemper
Klip Kent Beyda, Wilt Henderson, Adam Weiss
Scenografi Leslie McDonald
Musik David Newman
Genrer og relationer
Genre Familiefilm, Komedie
Premieredatoer
Biograf 06.12.1996
Dvd 28.02.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 89 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 66.261
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...