Nothing Personal

En IRA-bombe springer i en protestantisk pub. Liam (John Lynch), katolik og far til to børn, hjælper med at redde overlevende. Samtidig mødes spidserne for de to kæmpende grupper IRA og deres protestantiske modstykke får at forhandle våbenhvile. Den følgende nat ender med gadekampe, hvor blandt andet Liam såres. "Nothing Personal" skildrer 24 timer hos de stridende parter og det katastrofale møde mellem de involverede mennesker. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Thriller
Instruktør Thaddeus O'Sullivan
Medvirkende Ian Hart, John Lynch, James Frain, Michael Gambon
Spilletid 85 min.
Biopremiere 06.12.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
To sider af samme sag

"Nothing Personal" er en tankevækkende usentimental skildring af seks privatpersoner, der på hver deres måde mærker borgerkrigen i Nordirland.

Stemningen er god og lydniveauet i forvejen højt i pubben, da et sønderrivende brag indikerer, at endnu en bombe er sprunget. Årstallet er 1975, og stedet er Belfast. Seks forskellige mennesker befinder sig i urolighedernes centrum. Kenny (James Frain) og Ginger (Ian hart) er med i den protestantiske milits og er med ved våbenhvileforhandlingerne, som afholdes i en lagerhal i et industriområde. Samtidig hjælper katolikken og familiefaderen Liam (John Lynch) med at redde overlevende efter bombesprængningen.
Forholdene kompliceres yderligere i løbet af aftenen, da sammenstød mellem protestanter og katolikker ender i en voldsom gadekamp. Liam såres og får hjælp af Kennys ekskone Ann (Maria Doyle Kennedy). På kryds og tværs mødes folk tilhørende hver deres gruppe. Ann og Liams sympati får hinanden tydeligør det fuldstændig meningsløse i religionsstridighederne.

Da Liam senere støder ind i Kenny viser det sig, at de på trods af deres forskellige tilhørsforhold har været barndomsvenner, og så er det pludselig ikke så let at dræbe hinanden. Og den voldslystne Kenny må i et svagt øjeblik tilstå, at hans handling er "nothing personal".

Rå realisme
I løbet af 24 timer kommer vi ind på disse mennesker, og må erfare at de alle kæmper får deres sag, og at det er umuligt at udpege en egentlig synder. Som sådan kan kun selve fanatismen tildeles skylden. "Nothing Personal" er en usentimental og upartisk film, som hellere vil lægge vægt på konfliktens personer end konflikten selv. Det er ligegyldigt, hvem der startede, og hvem der er dumme, for det er en lige så umulig diskussion, som hvilken af trosretningerne der har ret. Stilen er rå og realistisk, godt hjulpet af et mørkt og regnfuldt Belfast, og vi bliver ikke sparet for mennesker antændt af brændbomber, afstrafningsmetoder hvor knæskaller gennemskydes eller russisk roulette som led i psykisk terror. Det er modbydeligt og forbliver indprentet på nethinden og i sjælen længe efter filmen er slut.

Historien er konkret med stilsikre omgivelser, 70'er'mode og musik, men "Nothing Personal" breder sig ud over både tid og sted og bliver et tidsløst billede på at forskellige overbevisningers kamp ofte har uskyldige ofre.

Fakta

Medvirkende
Ginger Ian Hart
Liam John Lynch
Kenny James Frain
Leonard Michael Gambon
Eddie Gary Lydon
Tommy Rúaidhrí Conroy
Kethleen Jeni Courtney
Cecil Gerard McSorley
Michael Gareth O'Hare
Bag kameraet
Instruktion Thaddeus O'Sullivan
Produktion Jonathan Cavendish, Tracey Seaward
Manuskript Daniel Mornin
Fotografi Dick Pope
Klip Michael Parker, Christopher Rouse
Scenografi Mark Geraghty
Musik Philip Appleby
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 06.12.1996
Øvrige oplysninger
Land Irland
Produktionsår 1995
Spilletid 85 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 4.192
Selskab Channel Four Films, Little Bird, Ltd.
Biodistributør All Right Film

Se også...