Ballade i Bronx (Hong faan kui)

Hongkong-kineseren Keung ankommer til New York, møder en sød pige og nogle grimme forbrydere. Pigen forelsker han sig i, og forbryderne giver han en gang bank. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Komedie
Instruktør Stanley Tong
Medvirkende Jackie Chan, Anita Mui, Françoise Yip, Bill Tung
Spilletid 95 min.
Biopremiere 05.07.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Stanley Tong

(INSTRUKTØR)
Stanley Tong, også kaldet Kwai-Lai Tong, debuterede som instruktør i 1983 efter at have arbejdet som stuntman i en årrække. I 1992 fik han muligheden for at instruere Jackie Chan i "Supercop" og har siden lavet flere film med samme skuespiller. I 1996 lavede han sin første amerikanske film, ”Ballade i Bronx”, ligeledes med Chan. H...

Anmeldere

Scope
En kineser i New York

Der bliver kæmpet til den store guldmedalje i Jackie Chans nyeste actionfilm

Hong Kong-karatefilm har altid været en bizar genre, hvor folkekomedie og akrobatisk voldsudøvelse undertiden forenes i en sand pærevælling, der mest af alt minder om en Tom & Jerry-tegnefilm med levende skuespillere. Den tætteste europæiske pendant er de gode gamle Trinity-film, hvor folk også fik massive bank hele tiden, men hvor ingen dog kom værre til skade, end at de var istand til at medvirke i næste scene.

Efter lokalbiografernes og de dermed forbundne midnatsforestillingers uddøen er det efterhånden kun John Woos "shoot-em-up" voldsorgier, der kan repræsentere den stadigt dynamiske Hong Kong-filmindustri i de danske biografer - og det er faktisk synd og skam - de bedste af filmene er nemlig ikke blot underholdende men også dybt imponerende i de flot koreograferede kampscener, der langt overgår, hvad Hollywood (og især Hollywood-skuespillerne) kan præstere.

Den største nulevende (der er jo kun en Bruce Lee) stjerne indenfor karatefilmene (som nok snarere burde kaldes kampsportsfilm, da det slet ikke er tale om karate) er Jackie Chan. Hans seneste film "Ballade i Bronx" er ganske uventet gået hen og blevet et kæmpe hit i USA, hvilket er forklaringen på, at filmen nu kommer til Danmark.

Plotskifte
Filmens historie er lidt forvirrende - det virker simpelthen som om instruktøren Stanley Tong har skiftet mening undervejs. Den starter i klassisk stil med at den lettere naive Hong Kong-kineser Keung (Jackie Chan) kommer til New York for at besøge sin onkel, der er travlt optaget af at sælge sit supermarked, blive gift og drage på bryllupsrejse - Keung har derfor lovet onkelen at hjælpe den nye ejer af supermarkedet i overgangsperioden. Den nye ejer viser sig at være en sød ung kinesisk-amerikansk pige og der lægges via diverse komiske forviklinger op til en kommende romance mellem hende og Keung. Situationen kompliceres, da Keung lægger sig ud med en lokal gadebande, som han forhindrer i at splitte supermarkedet ad.

Der er kort sagt lagt op til en klassisk omgang "dreng møder pige og er nødt til at banke nogen grimme banditter for at få hende", men så har instruktøren som sagt åbenbart ombestemt sig, i hvert fald udvikler historien sig til, at Keung i stedet for supermarkedpigen forelsker sig i kæresten til gadebandens leder - det er rent dramaturisk set også OK, idet hun både ser bedre ud og har en handicappet lillebror i rullestol - men ikke nok med det, der introduceres også en gruppe hårdkogte gangstere, der er på jagt efter nogle diamanter, som de har stjålet og derfor betragter sig som retmæssige ejere af, hvilket et af medlemmerne af føromtalte gadebande ikke er ganske enig i. Så lige pludselig er Keung og gadebanden blevet allierede (dog først efter et af de flotteste slagsmål jeg nogensinde har set - der bruges både flippermaskiner og indkøbsvogne undervejs). Og så ruller forviklingerne ellers afsted inden det afgørende showdown mellem den onde gangsterboss og Keung - sidstnævnte bevæbnet med en kæmpe hoovercraft.

Kort sagt er filmens historie en stor omgang rod - men det gør egentlig ikke så meget, det primære er jo ikke historien, men derimod kampscenerne og de komiske optrin (undertiden en kombination af begge dele). Og især kampscenerne er næppe set bedre - Jackie Chan er både en gudsbenådet akrobat (han laver selv sine stunts, så det er ikke "kanonføde" der hopper fra et højhus til det næste) og en dygtig klovn med en god mimik. Chans Kombination af akrobatik og komik er fuldt på højde med det, Burt Lancaster præsterede, når han var bedst.

Summa summarum: Generelt et frygteligt mismask af en historie der kun reddes af Jackie Chans komiske og især akrobatiske evner - redningen er til gengæld så god, at slutresultatet er en ganske underholdende og seværdig film.

Brugere

25/07-03???
Anonym
Jeg må nok indrømme at jeg ikke forstod meget af den i starten, meget invekledet, med slåskampe hele tiden....men ok, kampscenerne er ret godt lavet.
Jeg synes Jackie er en fremragende skuespiller og gør det rigtig godt, men lige den her........

DOESN'T HAVE A CLUE!!!

04/12-02Ballade med B-film
Anonym
Latterlig og totalt dum film. Tynd handling og plat skuespil. Underholdningsmæssig er det godt og vel på det jævne.

En rigtigt Chan film, med masse af voldelige og ganske flotte stunts, som han dog selv udfører.

04/10-02Morsomt og Tyndbenet
Anonym
Typisk tyndbenet, men fornøjelig actionkomedie fra Hong Kong (er dog indspillet i USA, bare ikke i Bronx).

En rigtigt Jackie Chan film med ham i totalt usandsynlige actionscener. Hurtigt klippet, flotte stunts, der er tryk på. Glem alt om handlingen, men det er god underholdning og ikke halvt så voldelig som nogle måske tror, så de yngre kan også se med.

Fakta

Medvirkende
Ah Keung Jackie Chan
Elaine Anita Mui
Nancy Françoise Yip
Onkel Bill Bill Tung
Tony Marc Akerstream
Angelo Garvin Cross
Danny Morgan Lam
White Tiger Kris Lord
Whitney Carrie Cain-Sparks
Medlem af Tonys bande Ailen Sit
Bag kameraet
Instruktion Stanley Tong
Produktion Barbie Tung
Manuskript Fibe Ma, Edward Tang
Fotografi Jingle Ma
Klip Peter Cheung
Scenografi Oliver Wong
Musik J. Peter Robinson
Genrer og relationer
Genre Action, Komedie
Premieredatoer
Biograf 05.07.1996
Øvrige oplysninger
Land Canada, Hongkong
Produktionsår 1995
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 3.162
Selskab Golden Harvest, New Line Cinema, Maple Ridge Films
Biodistributør All Right Film

Se også...