Mandela: Vejen til frihed (Mandela: Long Walk to Freedom)

Som ung advokat i Sydafrika nyder Nelson Mandela livets materielle goder. Men apartheid-systemets uretfærdigheder går ham stadig mere på, og han engagerer sig som aktivist i organisationen ANC. Kampen for demokrati udvikler sig i voldelig retning, og i 1962 idømmes Mandela fængsel på livstid. Ved løsladelsen 27 år senere hyldes han som fredsforkæmper og bliver landets første sorte præsident. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Justin Chadwick
Medvirkende Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Terry Pheto
Spilletid 146 min.
Biopremiere 23.01.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Biografiske dramaer har det med at være pligtopfyldende, og det gælder også for Justin Chadwicks udgave, der lidt rutinepræget slår ned på alle de centrale begivenheder i Mandelas liv. Men filmen har en stor styrke i Idris Elba, der inkarnerer Mandela på den lange vej fra ung til gammel."

Berlingske
"Filmen kan i sagens natur ikke overraske voldsomt, men vi får en sober og gedigen gennemgang af det meste af Nelson Mandelas liv. Med indlevelse, musik og humor og uden alt for mange klichéer."

Jyllands-Posten
"Det er i kærlighedshistorien mellem Winnie og Nelson Mandela, at historien har sin akse, og når det bliver så vellykket, som det gør, skyldes det de to skuespilleres gennemtænkte og begavede præstationer."

Weekendavisen
"Vist bliver der glattet ud, streget over og (efter)rationalisret, men det er alt i alt en dækkende og også billedmæssigt medrivende skildring af livet, publikum får med sig hjem."

Information
"Nedslagene er præcise, doseringerne er sikre, og brugen af ægte nyhedsklip giver historisk vægt."

Ekstra Bladet
"Intentionerne bag ' Mandela - Vejen til frihed' fejler selvsagt intet, men går man i biografen for også at få en kunstnerisk dimension, skal man nok vælge noget andet. Ingen tvivl om, at Mandela også vil blive husket om tusind år. Filmen om ham er dog hurtigt glemt."

B.T.
"Filmen forsøger at koge én af verdens mægtigste mænds livshistorie ned til to og en halv time. Og det kan man ikke."

Cinemazone
"Der er tale om en værdig film og værdifuldt dokument, som eftertiden kan vende blikket mod, hvis denne ønsker et troværdigt og gribende portræt af en historiens allerstørste skikkelser."

Ekko
"Idris Elba slår Morgan Freeman af podiet som bedste film-Mandela nogensinde. Desværre sker det i et rodet og politisk korrekt melodrama."

Brugere

12/09-16Tilgivelsens nødvendighed.
Ikke nok med at hvide drog til Afrika og tog de farvede som slaver. Nogle slog sig også ned i Sydafrika og bragte apartheid til landet. Denne undertrykkelse udmøntede sig naturligt i en modreaktion, som blev voldelig. ANC opstod i høj grad i afmagt over et system, som ikke var retfærdigt.

Men undertrykkelse eksisterer kun så længe både de undertrykte, og undertrykkerne accepterer det. Ved at sætte Mandela i fængsel gav man Sydafrika et symbol og en martyr.

Efterhånden som verden forandrede sig udenfor murerne indså de Klerk at Mandela var den eneste der kunne forhindre en regulær borgerkrig, og sikre en fredelig sameksistens efter at flertallet blev herre i eget hus.

Idris Elba er nok en lidt for trænet og firskåren person, til for alvor at ligne Mandela - men portrættet er utvi...

18/02-14Jeg mangler ord for denne film
Har brugt 3 dage på at finde på en god måde at anmelde denne film. og selv om det i nogles øjne kan virke dovent vover jeg alligevel at sige: Jeg mangler ord, filmen er så fantastisk at den SKAL ses.

Kan STÆRKT anbefales

13/02-14Hovedrollerne er det største plus i en solid filmatisering af Mandelas erindringer
Sjældent har man set en film med så god timing. Nelson Mandela døde den 5. december. En uge tidligere havde "Mandela: Long Walk to Freedom" haft premiere i Sydafrika. Dagen efter hans død fik den premiere i Irland som det første europæiske land. Tre uger senere fik den landsdækkende premiere i USA.

For producenterne af denne sydafrikansk-britiske biopic er det nok vanvittig heldigt ramt i forhold til billetsalget, men som publikum er timingen faktisk også rigtig fin. Mandela var for længst kommet op på et niveau, hvor han åbenlyst var værd at lave film om, så det føles faktisk helt logisk at se den her, mens man stadig har selfie-billederne fra hans begravelse i frisk erindring.

"Mandela: Long Walk to Freedom" er baseret på hovedpersonens selvbiografi og fortæller en historie, som ...

Fakta

Medvirkende
Nelson Mandela Idris Elba
Winnie Mandela Naomie Harris
Walter Sisulu Tony Kgoroge
Evelyn Mase Terry Pheto
Ahmed Kathrada Riaad Moosa
Brian Widlake Theo Landey
Sergent Voster Grant Swanby
Niel Barnard Carl Beukes
Præsident De Klerk Gys de Villiers
Bag kameraet
Instruktion Justin Chadwick
Produktion Anant Singh
Manuskript William Nicholson
Fotografi Lol Crawley
Klip Rick Russell
Scenografi Johnny Breedt
Musik Alex Heffes
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Advokat, Apartheid, Baseret på en virkelig historie, Fredsaktivist, Politiker, Politisk aktivisme, Præsident, Sydafrika
Premieredatoer
Biograf 23.01.2014
Dvd 01.05.2014
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien, Sydafrika
Produktionsår 2013
Spilletid 146 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Pathé, Videovision Entertainment, Distant Horizon
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...


Ørkenblomst
2009
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

The Lady
2011
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

The Girl
2012
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

The Butler
2013
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jobs
2013
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk