Noa (Noah)

I et drømmesyn ser Noa, hvordan Gud straffer menneskeheden ved at lade verden gå under i en apokalyptisk vandflod. Noa tolker synet således, at han er udvalgt til at bygge en gigantisk beholder, der vil redde hans familie og Jordens uskyldige dyr på dommens dag. Så Noa går i gang med tømmer og hammer. Men den barbariske hærfører Tubal-cain vil med på arken - koste hvad det vil. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Action, Adventure, Drama
Instruktør Darren Aronofsky
Medvirkende Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins
Spilletid 138 min.
Biopremiere 03.04.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ray Winstone

Den kompakte englænder Raymond Andrew Winstone vandt mere end 80 medaljer som amatørbokser, inden han fik rollen som bokseren Kenny Fox i tv-serien "Fox". Siden har han medvirket i talrige engelske tv-serier og film, blandt andet "Ladybird Ladybird" (1994), ”Face” (1997), ”Tilværelsens bagside” (1997) og ”I familiens...

Anmeldere

Politiken
"I en film, som vil have bibelhistorien til at konkurrere med både superhelte og ' Hunger Games', lykkes det faktisk at fastholde nysgerrigheden uden for mange ufrivillige grin."

Berlingske
"...kulørt og buldrende, men ikke voldsomt fængende i sin behandling af de menneskelige dilemmaer."

Jyllands-Posten
"Aronofsky forstår virkelig at udnytte det storladne potentiale i visuel henseende.
Her kommer instruktørens uomtvistelige talent til sin ret. Men det er ikke nok, når resten af filmen er noget så eklatant episk nonsens."

Information
"Til tider er Noa helteepisk og rørstrømsk, vi ser dyrene strømme i overvældende horder til arken, filmet fra helikopter (eller set fra Guds synsvinkel?). Til tider er Noa underligt Hollywood-humoristisk med grotesk selvretfærdig uskyld."

Ekstra Bladet
"...en raffineret omgang popcornunderholdning, hvor slutningen dog desværre slipper en fæl vind - med alle de sødsuppe-klichéer, som en Hollywood-produktion af den kaliber forudsigeligt nok skal indeholde."

B.T.
"Som den bibelske patriark Noa er Russell Crowe både sej og velvalgt. Men filmen er så tung, at den kan være svær at greje."

Cinemazone
"Noa er på sit bedste visuelt overvældende og på sit værste et amerikaniseret bibeludlæg med klimakritiske undertoner."

Ekko
":.. en rodebunke af fantasy, New Age-okkultisme og kandiseret paradisidyl."

Brugere

25/05-14Det Gamle Testamente som action-fantasy er en virkelig underlig størrelse
Darren Aronofsky har udtalt, at han altid har været fascineret af historien om Noas ark, og at han har arbejdet med ideen om en filmatisering siden engang omkring årtusindskiftet. Efter succesen med "Black Swan" lykkedes det ham at få Paramount overtalt til at gøre projektet til en storfilm, og resultatet er en meget fri fortolkning af den gammeltestamentelige historie, som i Aronofskys version får tilsat et ordentligt skud moderne fantasy.

Vidste du eksempelvis, at Noas bedstefar, Metusalem, havde et magisk sværd, der kunne lave ildstorme? Eller at Metusalem kunne helbrede folk ved håndspålæggelse? Eller at Noa fik hjælp til at bygge og forsvare sin ark af en håndfuld faldne engle, som i jordisk skikkelse er blevet til en slags stenkæmper eller elementarvæsener?

Kernen i historien...

10/05-14noa noa 1
Efter at den filosofiske storm har lagt sig og Crowe har konsolideret den menneskelige hybris, folder det lille hus på prærien sig graciøst ud. Selv karakternes beklædning begynder at ligne noget, man lige har set på gaden udenfor.

03/04-14Selvfølgelig er der stenkæmper i Darren Aronofskys guddommelige rodebutik
Vi kender alle den usandsynlige historie om Noas ark fra Det Gamle Testamente. Du ved, Jorden er blevet fordærvet, hvorfor Gud befaler Noa at bygge en ark til sin familie og par af alle verdens dyrearter, så de kan overleve den syndflod, der skal nulstille lortet.

Noa er således Darren Aronofskys sprudlende take på den episke fortælling om guddommelig underkastelse og menneskets fejlbarlighed.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=18208

Fakta

Medvirkende
Noa Russell Crowe
Naameh Jennifer Connelly
Tubal-kain Ray Winstone
Metusalem Anthony Hopkins
Ila Emma Watson
Kam Logan Lerman
Sem Douglas Booth
Jafet Leo McHugh Carroll
Lemek Marton Csokas
Rameel Kevin Durand
Na'el Madison Davenport
Samyaza (stemme) Nick Nolte
Og (stemme) Frank Langella
Bag kameraet
Instruktion Darren Aronofsky
Produktion Darren Aronofsky, Scott Franklin, Mary Parent
Manuskript Darren Aronofsky, John Logan
Fotografi Matthew Libatique
Klip Andrew Weisblum
Scenografi Mark Friedberg
Musik Clint Mansell
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure, Drama
Undergenre Katastrofefilm
Nøgleord Biblen, Dommedag, Overlevelse
Premieredatoer
Biograf 03.04.2014
Dvd 22.08.2014
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 138 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab New Regency Pictures, Protozoa Pictures, Disruption Entertainment
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Paramount Home Entertainment

Se også...