Nattens dæmoner (The Conjuring)

Året er 1970. Familien Perron flytter ind i deres drømmehus på landet blot for at opdage, at matriklen tilsyneladende allerede er beboet af overnaturlige kræfter. De tilkalder ægteparret Ed og Lorraine Warren, som har viet deres liv til at uddrive dæmoner. Deres ophold afdækker husets uhyggelige fortid, som er præget af hekseri, besættelse, selvmord og sataniske ritualer. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Gyser, Thriller
Instruktør James Wan
Medvirkende Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston
Spilletid 112 min.
Biopremiere 12.09.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lili Taylor

Lille Lili Taylor er den ukronede dronning blandt amerikanske indieskuespillerinder, men dukker også fra tid til anden op i mainstream-produktioner som ”The Haunting – Hjemsøgt” (1999) og den effektive kidnapningsthriller ”Løsepenge” (1996).. Blandt filmene på Taylors værkliste er "Short Cuts" (1993), ”I Sh...

Anmeldere

Politiken
"Den autentiske baggrund gør ' Nattens dæmoner' mere uhyggelig end flertallet af tidens gennemgående ikke voldsomt imponerende gysere."

Berlingske
"For dem, hvis hele værdi af biografbilletten ligger i at have øjnene lukket halvdelen af tiden, vil »Nattens dæmoner« være en fryd. For os andre virker den langt mindre vrøvlet, end gyserfilm normalt er, fordi der er bedre skuespillere med, og fordi den milde dokumentaragtige drejning med spøgelsesjægere fra det virkelige liv fungerer godt."

Jyllands-Posten
"...er baseret på en virkelig historie, og det synes at være dens eksistensberettigelse. Det gør dog ikke historien mere sandsynlig..."

Information
"Jeg spjættede for hvert tredje bøh, for gysergreb gør deres virkning, og det er aldrig hyggeligt, når alt går galt i et hjemsøgt hus."

Ekstra Bladet
"...er på ingen måde banebrydende filmkunst, men som genre-film er den svær at sætte en finger på. Den holder, hvad den lover - det vil sige at skræmme livet af dig i små to timer - hverken mere eller mindre."

B.T.
"...kan sammenlignes med klassikere som ' Tegnet' og ' Eksorcisten' - filmens nærmest sobre tone, et væld af detaljer, der ofte ignoreres i Hollywoods forhastede gyser-samlebånds-maskineri og så ikke mindst et hold sublime skuespillere."

Cinemazone
"James Wan formår bedre end mange i genren at opbygge stemningen, inden bøh-øjeblikket sætter ind, og det lykkedes indtil flere gange denne anmelder at hoppe i sædet."

Ekko
"'Nattens dæmoner' er flot filmet med langsomme kamerabevægelser, og lyddesignet bidrager effektivt til uhyggen, ligesom Wan får det bedste ud af sine skuespillere. Desværre mangler filmen en essentiel ingrediens: originalitet."

Brugere

27/04-14Gammelt vin på nyere flasker
Samme sædvanlige uoriginale spøgelses pjat, bare meget bedre lavet

28/10-13uoriginal men effektiv
Med film som saw 1, insidous og nu the conjuring må man konstatere at James Wan kan sit kram.

Nattens dæmoner som den hedder på dansk er ikke særlig original, men chokkene er mere effektive, stemningen mere knugende, og virkemidlerne mere gennemtænkte end gennemsnittet af den slags film. Jeg kan ganske enkelt ikke forestille mig at det kan laves bedre, når vi taler denne undergenre af gyseruniverset.

Selvom man godt ved at historien er temmelig usandsynlig, giver based on a true story-effekten alligevel nok til at man tror på det, i den tid man sidder og ser filmen.

Der er langt mellem de gode gys, så når der kommer en film med så meget kvalitet, må man bare ta imod den med kyshånd.

14/09-13Kedelig og aldeles ikke uhyggelig...!
Ærlig talt, så fatter jeg ikke anmeldernes høje vurdering af denne middelmådige og forudsigelige film. Intet er nyt under solen, og vi har set der hele utalige gange før – og ikke mindst langt, langt bedre udført.

Den er hverken uhyggelig eller spændende. Og man sidder faktisk og småkeder sig undervejs i fortællingen, mens man venter og venter. Når der så endelig sker noget, ja, så sukker man kun dybt, i det har man regnet det hele ud på foran.

12/09-13Olmt hauted house gys kryber koldt ind under huden
Du kan godt allerede nu begynde at forberede dig på urolige nætter, for hauted house gyset Nattens Dæmoner – eller The Conjuring, der er filmens originaltitel – serverer i den grad olm stemning og isnende uhygge.

For da familien Perron flytter ind i et stort og afsidesliggende hus bliver det starten på ét langt mareridt. Huset gemmer nemlig på en dyster fortid, hvilket først går op for familien alt for sent.

- Læs evt videre hos Filmskribenten.dk: http://filmskribenten.dk/?p=15160

12/09-13Uhyggeligt effektiv
James Wan er træt af at lave gysere. Det har han gjort i snart 13 år, så det er fuldt forståeligt. John Carpenter laver stort set også kun gysere, og hans seneste film har været præget af sløset håndværk og klichefyldte manuskripter.

På sin vis er "The Conjuring" også klichefyldt. Historien om det hjemsøgte hus er set utallige gange før og chokeffekter og uhyggesstemning bygges op som vi er vant til. Men hvor det i andre gysere føles fortærsket og forudsigeligt er "The Conjuring" af en helt anden støbning.

Læs hele anmeldelsen her:
http://filmkorn.dk/anmeldelser/the-conjuring/383

Fakta

Medvirkende
Lorraine Warren Vera Farmiga
Ed Warren Patrick Wilson
Carolyn Perron Lili Taylor
Roger Perron Ron Livingston
Andrea Shanley Caswell
Nancy Hayley McFarland
Christine Joey King
Cindy Mackenzie Foy
April Kyla Deaver
Drew Shannon Kook
Bag kameraet
Instruktion James Wan
Produktion Rob Cowan, Tony DeRosa-Grund, Peter Safran
Manuskript Carey Hayes, Chad Hayes
Fotografi John R. Leonetti
Klip Kirk M. Morri
Scenografi Julie Berghoff
Musik Joseph Bishara
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Undergenre Overnaturlig gyser
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Dæmon, Overnaturlige kræfter
Relaterede film Nattens dæmoner 2
Premieredatoer
Biograf 12.09.2013
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab New Line Cinema, Safran Company, The, Evergreen Media Group
Biodistributør Warner Bros. Pictures

Se også...