Mud

Teenagedrengene Ellis og Neckbone fordriver tiden med at udforske Mississippi-floden og dens bredder. En dag finder de en lille ø, hvor en båd har sat sig fast højt oppe i et træ. Her bor Mud, som hævder at være en eftersøgt forbryder. Han skal mødes med sin hjertenskær, Juniper, så de kan flygte sammen. Men først må drengene hjælpe ham med at skaffe mad og give beskeder videre til Juniper. © Scope

Produktionsår 2012
Genre Drama
Instruktør Jeff Nichols
Medvirkende Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan, Jacob Lofland
Spilletid 130 min.
Biopremiere 21.11.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matthew McConaughey

Trods sit umiskendelige talent og ikke ligefrem uheldige udseende har den blonde Matthew David McConaughey ikke formået for alvor at få fodfæste i Hollywoods superliga. Mens han ofte har glimret i en række middelmåde film, så er det som om han stadig venter på den helt rigtige film. Han debuterede i 70'er-ungdomsfilmen 'Sidste vilde nat med kl...

Anmeldere

Politiken
"Nichols har skrevet et vidunderligt manuskript med psykologisk, følelsesmæssigt og dramatisk klarsyn i hver detalje."

Berlingske
"At der er hele to timer og et kvarter til at lade historien folde sig ud i giver en dejlig ro og tid til omveje, der lægger nuancer til den samlede fortælling."

Jyllands-Posten
"Filmen er besættende smukt fotograferet af Adam Stone, hvis billeder ejer en næsten stoflig tæthed og malerisk mystik."

Information
"Filmen byder på strålende skuespil fra både de nye og de velkendte navne i det store cast, men stedet spiller en mindst lige så vigtig rolle, imens Nichols tager sig god tid til at folde sin historie om to drenges dramatiske møde med en vild voksenverden ud."

Ekstra Bladet
"En næsten magisk oplevelse, og en coming-of-age-film, der sigter direkte mod status som kultklassiker."

Cinemazone
"Det er specielt den præcise miljø- og karakterskildring, der imponerer. Modsat lider filmen under en lidt for konsekvensløs fremdrift."

Ekko
"Filmens styrke er det emotionelle bånd mellem drengene og Mud: drengenes stærke behov for, at Mud vinder på deres og på menneskehedens vegne i en verden, der rent moralsk er blevet et uigennemskueligt morads."

Brugere

09/06-16Midnight Special 5
Midnight Special.

18/02-14Opslugende, men plottynget sydstatsdrama
"Efter den gribende intense ’Take Shelter’ byder Jeff Nichols – en af amerikansk films spændende nye navne – på den opslugende, men også plottunge ’Mud’, der mere end noget andet cementerer omfanget af Matthew McConaugheys imponerende karriererenæssance."

Læs hele min anmeldelse her:
http://kulturklodser.com/wordpress/mud/

28/12-13God coming-of-age-historie fra Mississippis brune vand
Amerikanerne har nærmest en særlig subgenre, som man kan kalde 'sydstatsdrama' - de her historier fra Syden, hvor der er en særlig mystik og en skummel undertone af sex og vold lige under overfladen. "Mud" er en god coming-of-age-historie i den genre, skrevet og instrueret af Jeff Nichols, som selv er fra Arkansas og også har fået en håndfuld markante skuespillere fra Sydstaterne med på projektet.

Hovedpersonen i "Mud" er 14-årige Ellis, der bor i en fastliggende flodbåd på Mississippi. Men det liv hører måske snart op, fordi hans forældre afslører, at de er på vej til at blive skilt, og at det vil gøre det muligt for myndighederne at fjerne deres båd. Samtidig finder Ellis sammen med sin bedste ven, Neckbone, en forladt båd i forholdsvis god stand. Det viser sig dog, at der allerede ...

27/11-13god historie
Mud er på overfladen en film der måske godt kan virke lidt kedelig, og det var netop min frygt inden jeg gik ind og så den. For så er en spilletid på lidt over 2 timer altså meget.

Men den er ikke kedelig, den er faktisk fremragende, og mere behøver man egentlig ikke at vide. Det er simpelthen en god film. Der er både plads til nuanceret persontegninger og miljøskildinger.. Og så er det helt basalt en god historie.

Og lur mig, om der ikke ligger og venter nogle oscar-nomineringer til nogle af folkene både foran og bagved kameraet!

21/11-13Et ærligt drama om kærlighed og venskab ved den Mississippi-beskidte flodbred
Jeg gik helt på røven over Jeff Nichols’ intense dommedagsdrama Take Shelter. Ja, den indtog oven i købet førstepladsen på min top 10 over de bedste film i 2012 (se selv her).

Derfor har jeg selvsagt set meget frem til hans nye film, det Mississippi-beskidte coming of age-drama Mud. Og for at bruge et par floskler, men bestemt oprigtige floskler, så er det på mange måder et både rørende, ærligt og nærværende drama om barndom, kærlighed og venskab.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=16523

Fakta

Medvirkende
Mud Matthew McConaughey
Juniper Reese Witherspoon
Ellis Tye Sheridan
Neckbone Jacob Lofland
Tom Blankenship Sam Shepard
Senior Ray McKinnon
Mary Lee Sarah Paulson
Galen Michael Shannon
Kong Joe Don Baker
Carver Paul Sparks
Bag kameraet
Instruktion Jeff Nichols
Produktion Lisa Maria Falcone, Sarah Green, Aaron Ryder
Manuskript Jeff Nichols
Fotografi Adam Stone
Klip Julie Monroe
Scenografi Richard A. Wright
Musik David Wingo
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Flugt, Teenager
Premieredatoer
Biograf 21.11.2013
Dvd 27.03.2014
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2012
Spilletid 130 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Everest Entertainment, FilmNation Entertainment, Brace Cove Productions
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...