Don Juan DeMarco

En ung mand (Johnny Depp), som udgiver sig for at være Don Juan, vil en sen aften kaste sig ud fra et tag i New York City. Psykiater Dr. Mickler (Marlon Brando) tilkaldes, og får Don Juan ført ned og indlagt. Hvad der først ligner vrangforestillinger er måske bare en evne til at bortvælge det lidenskabsløse. Psykiateren genfinder, under stærk indflydelse af sin patient, den gnist, som han i forholdet til sin kone (Faye Dunaway) ellers havde tabt. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Komedie
Instruktør Jeremy Leven
Medvirkende Marlon Brando, Johnny Depp, Faye Dunaway, Géraldine Pailhas
Spilletid 99 min.
Biopremiere 21.07.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Faye Dunaway

Selv hvis hun ikke havde rørt en finger, siden hun hærgede de amerikanske sydstater sammen med Warren Beatty i 'Bonnie og Clyde' (1967), ville Dorothy Faye Dunaway for altid blive husket for dén film. Efterfølgende gav hun dog også særdeles seværdige præstationer i 'Chinatown' (1974) og 'Network' (1976), mens hendes senere karriere har været noge...

Anmeldere

Scope
Uhelbredelig lidenskab

"Don Juan DeMarco" er en sød film. Sød historie, sød morale og søde skuespillere i søde roller.

Don Juan, verdens største elsker iført halvmaske, bor i New York City og taler engelsk med kikset 'espanish' accent. Vi følger Don Juan på en aller sidste erobring, inden han vil gøre en ende på sit eget liv. Den eneste kvinde, som ikke vil ha' ham, er nemlig den eneste kvinde, som han virkelig elsker (og sådan går det jo oftest for en rigtig Don).

Filmen er ikke mange minutter gammel, før det (måske overraskende) går op for tilskueren, at det her ikke er et af den slags amerikanske drama'er, hvor der undervejs skal kæmpes med et par klumper i halsen. Med Marlon Brando som den aldrende psykiater Dr. Mickler, Faye Dunaway som hans kone gennem mange år og Johnny Depp som skizofren (?) ung mand, er der ellers lagt op til det.

Dr. Mickler er på pletten dén udvalgte aften, hvor Don Juan truer med at hoppe ud fra en gigantisk reklamestander, medmindre han kan få lov at dø for fægtemester Don Franciscos hånd. Doktoren kan sin metier, så ophejst i redningstjenestens kran præsenterer han sig som Don Octavio del Flores, mesterens onkel. Han får Don Juan sikkert ned - og indlagt.

Hospitalets leder, for hvem den unge mand er et frydefuldt, perfekt skizofrent 'tilfælde', er mere end ivrig for at starte medikering straks. Dr. Mickler mener, der skal andre midler til, og han får de 10 dage der er, inden han går på pension, til at bevise, at han kan helbrede Don Juan.

Filmens kerne er Don Juans fantastiske livsberetning. Fra opvæksten i Mexico, den første hede kærlighed, farens død i en fægteduel forsvarende morens ære, tiden som sexslave hos sultanerinden, skibbrudet og til den ægte kærlighed på paradisøen. Psykiaterens borende spørgsmål, som afdækker huller i historierne, gør dem kun mere og mere farverige. Beretningerne er sat op som totale kliche'er, skabt for at få tilskueren til at trække på smilebåndet og udstøde spredte fnis.

Parallelt ligger psykiaterens eget efterhånden lidenskabsløse liv. Hidtil har han, gammel og træt, hver dag vendt udbrændt hjem til sin kone gennem 32 år. Godt inspireret af Don Juans pirrende fortællinger og alternative verdenssyn genfinder han sin egen indre Don. Den endnu yderst smukke og sexede Marilyn er betuttet overvældet af den opflammende interesse.

Patient eller helbreder
I et af de første doktor-patient møder vil Dr. Mickler gerne vide, hvorfor DeMarco tror, at han er Don Juan. Don Juan svarer, at han gerne vil vide, hvorfor Don Octavio del Flores tror, at han er Dr. Mickler. Umiddelbart er det et pudsigt lille ordspil, som afføder en del fnisen, men her ligger filmens morale gemt. Hvorfor er psykiateren blevet til den lidenskabsløse Dr. Mickler? Hvorfor skulle den unge DeMarco med den triste opvækst i Phoenix, Arizona ikke ha' lov at leve Don Juans spændende liv? Skal det mentalkliniske maskineri lave om på det med dets medikamenter og andre midler til afrettelse?
Hvis det fantasi- og lidenskabsfulde er fjenden, er psykiateren psykiater, og patienten patient. Hvis det lidenskabsløse er fjenden, er psykiateren patient, og patienten psykiater.

Der kunne skabes en masse drama og spænding om, hvorvidt Don Juan udskrives eller tvangsindlægges - men det har den debuterende instruktør og manusforfatter Jeremy Leven ikke valgt at gøre. Historien forbliver konfliktsky. At ha' fantasi og lidenskab gør, i dette uimodsagte univers, livet problemfrit og selvmord til et spørgsmål om ære og mod. Filmen holdes derfor konsekvent inden for genren: letbenet-underholdning-med-en-smuk-morale. Uden de store skuespillerkapaciteter havde der ikke været noget at komme efter.

Johnny Depp med de mørke dådyrøjne (her for en stor del af tiden smukt indrammede af halvmasken) gør sig godt i den lidt skæve elsker-rolle, som han også udfyldte i "Benny og Joon" og "Hva' så, Gilbert Grape". Marlon Brando, som tidligere har gjort sig så helt enormt godt som 'hardcore' filmelsker ("A Streetcar Named Desire" og "Sidste tango i Paris") er overbevisende nok som den store, uformelige mand, der genfinder lidenskaben. Det er bare en skam, at han ikke længere kan hive roller hjem i de film, som vil glimre i filmhistorien.
Eller i tilskuerens hukommelse for den sags skyld - bare en uge frem.
For det gør "Don Juan DeMarco" desværre ikke.

Brugere

02/04-05dejlig film
Anonym
endnu en fantastisk film med Johnny i hovedrollen, den ser smuk og man bliver tryllebundet af alle de smukke ting der sker og bliver sagt i filmen, det er klart en af min favoritter og jeg ser den mindst en gang om måneden den kan altid få mig til at slappe af og den fanger mig mere ind nogen anden film den er fantastisk

27/03-05Instruktion: Jeremy Leven
Don Juan DeMarco. En helt utroligt smuk film.

Det er en af den slags film-oplevelser, hvor man kan mærke at man er tilstede med historien, fordi den er så varm og intim i sit spil.
Den virker bare så berigende og inspirerende i sin fortælling, at man virkelig har mulighed for medlevelse, super flot fortalt. Man har samtidig også muligheden for bare at slappe godt af, opleve den fortryllende stemning, og blive godt underholdt eller bevæget, af det menneskelige drama, der befinder sig i hjertet af denne romantiske eventyrhistorie.

Marlon Brando og Faye Dunaway er begge veloplagte, og virkelig gode i deres spil. Depp er en perle, eller stor charmør, og kan kun anbefales til alle, der har chancen for at opleve ham i denne.

Visuelt er den helt forunderlig flot, i stil med Frida...

21/10-04Midt i mellem!
Anonym
HMMM! Besynderlig, men sød film!

Jeg synes ikke den var vildt god, men gir den alligevel 4 for Johnny Depps skuespil!

Kan egentlig også godt lide at man selv må finde ud af om han VIRKELIG er Don Juan DeMarco...

16/09-04thaaaaaa.........
Anonym
jeg er glad for at jeg fik set den så jeg kan snakke med de andre Depp fan i klassen.... jeg synes den var ok

03/09-04Don Juan DeMarco
Anonym
Jeg syntes at Don Juan DeMarco er en god, sjov og hyggelig film. Man kan mærke hvordan Johnny Depp lever sig ind i rollen som manden der tror han er verdens største elsker, og han fylder rollen godt ud.

06/03-03At Genfinde Romantikken
Anonym
Ung mand (Depp) som bilder alle ind, at han er den berømte superelsker Don Juan DeMarco, bliver efter et selvmordsforsøg tilset af en snart pensioneret psykolog (Brando), men kan han trænge ind i sindet på denne forvirrede unge mand, som måske er en stor løgner, eller måske selv tror på sine påstande.

Varm film, som går lige til hjertet. Depp gør det godt som den unge mand, der er flygtet fra tilværelsen ind i sin egen fantasiverden, og legenden Brando er god som psykologen der skal hjælpe ham med at finde tilbage, men ender med at blive så betaget af den vivacitet der stråler ud af hans patient, at han selv får livsgnisten tilbage, genfinder romantikken og lærer at fantasien kan være en yderst helbredende livskilde.

En god og lidt anderledes hjertevarm film, men alligevel uden a...


Fakta

Medvirkende
Dr. Jack Mickler Marlon Brando
Don Juan Johnny Depp
Marilyn Mickler Faye Dunaway
Donna Ana Géraldine Pailhas
Dr. Paul Showalter Bob Dishy
Dona Inez Rachel Ticotin
Dona Julia Talisa Soto
Kvinde i restaurant Marita Geraghty
Sy Tobias Richard C. Sarafian
Bedstemor DeMarco Tresa Hughes
Bag kameraet
Instruktion Jeremy Leven
Produktion Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Patrick J. Palmer
Manuskript Jeremy Leven
Fotografi Ralf D. Bode
Klip Antony Gibbs
Scenografi Sharon Seymour
Musik Michael Kamen, Robert John Lange
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 21.07.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 99 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 30.395
Selskab American Zoetrope, New Line Cinema
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...