The Selfish Giant

Den oprørske 13-årige Arbor bor i en engelsk slum, hvor han bliver ven med den mere rolige Swifty. Da de begge smides ud af skolen, møder de skrothandleren Kitten, også kendt som The Selfish Giant. Han sætter Arbor og Swifty til at arbejde for sig som skrotsamlere. Men da Swifty udviser talent for hestevæddeløb, bliver han Kittens kæledægge, og Arbor reagerer ved at blive voldsomt jaloux. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Clio Barnard
Medvirkende Conner Chapman, Shaun Thomas, Ralph Ineson, Ian Burfield
Spilletid 91 min.
Biopremiere 24.04.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Clio Barnard har en kreativ, begavet og subtil måde at arbejde med eventyrmetaforerne på. Barnards baggrund som dokumentarfilminstruktør sikrer optimal realisme i det barske eventyr."

Berlingske
"At filmen ender et af de sortest mulige steder, gør den ikke nødvendigvis til en af de allerbedste i genren, men man er tæt på at fælde en tåre til sidst, og man er desillusioneret over den verden, man ser."

Jyllands-Posten
"...et smertefuldt portræt af en kynisk verden i opløsning. I det magtesløse centrum står Arbor og Swifty, hvis håb er kolde og golde. Barnard får det ypperste ud af sine to unge hovedroller."

Weekendavisen
"Filmen bliver en fabel, der retfærdiggør den vidtløftige titel. Den begynder i virkeligheden, men slutter et helt andet sted. Det er fornemt realiseret, men desværre svækkes skildringen af to gode drenges udsatte venskab."

Information
"Det er Clio Barnards mesterskab, at hun har formået at give disse knægte plads til at udvikle så utvungent et skuespil. Og at hun samtidig har begået en så både magisk og realistisk fortælling om at finde ro og retning. Dét gør The Selfish Giant til en skelsættende film i nyere britisk socialrealisme."

Ekstra Bladet
"En hård, lille film med et stort, bankede hjerte for samfundets udskud og skæbner."

B.T.
"Det er på én gang hjerteskærende og ditto varmt, og selv om historien sine steder virker en anelse konstrueret, fortæller Barnard med overblik og stor loyalitet overfor alle sine personer."

Cinemazone
"... en stensikkert instrueret og meget velspillet lille perle fra et udpint Storbritannien, hvor ingen går fri af krisen, og hvor voksentilværelsen står klar til at gribe og udnytte selv helt små børn. Og så er den samtidig en unikt skildret historie om et venskab så stærkt og ubrydeligt, at det næsten tangerer et platonisk kærlighedsforhold."

Ekko
"... et gribende eventyr forklædt som barsk socialrealisme, der rummer pludselige nedslag af skønhed. Hverken Ken Loach eller Oscar Wilde har levet forgæves."

Brugere

06/04-14Hverken socialrealistisk eller fabulerende nok
*mindre spoiler*

Britisk socialrealisme om to drenge fra Bradfords absolutte underklasse. Den ene har galoperende ADHD og synes, det er fint, da han bliver smidt ud af skolen, for så kan han forfølge sin drøm om at leve af at samle skrot. Hans bedste ven er af traveller-baggrund og elsker heste, så han vil gerne hjælpe med den hest, ejeren af den lokale skrotplads bruger til ulovlige væddeløb.

Det er en meget klassisk socialrealistisk historie om at vokse op i et liv, hvor de største drømme er at tjene nogle hundrede pund på skrot, og hvor der bliver sat meget få grænser. Det ender naturligvis tragisk.

Miljøskildringen er interessant, men jeg blev aldrig rigtig fanget af filmen, som er lidt rigeligt forudsigelig og samtidig en tand for fantastisk i de plotelementer, den inddrage...

Fakta

Medvirkende
Arbor Conner Chapman
Swifty Shaun Thomas
Johnny Jones Ralph Ineson
Mick Brazil Ian Burfield
Kitten Sean Gilder
Mary Lorraine Ashbourne
Martin Fenton Elliott Tittensor
Michelle 'Shelly' Fenton Rebecca Manley
Jernbanemand Everal Walsh
Bag kameraet
Instruktion Clio Barnard
Produktion Tracy O'Riordan
Manuskript Clio Barnard
Fotografi Mike Eley
Klip Nick Fenton
Scenografi Helen Scott
Musik Harry Escott
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Socialrealisme
Nøgleord Baseret på roman, England, Fattigdom, Hest, Hestevæddeløb, Jalousi, Venskab
Premieredatoer
Biograf 24.04.2014
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 91 min.
Trailer Eksternt site
Selskab BFI Film Fund, Moonspun Films
Biodistributør Angel Films

Se også...