Fjenden i dybet (Crimson Tide)

En amerikansk ubåd, USS Alabama, lastet med atommissiler, har under en global krise kurs mod Rusland. Ombord er kaptajn Ramsey og hans næstkommanderende, Hunter. Ubåden modtager en halv ordre og mister derefter radiokontakten. Skal der affyres atommissiler, eller skal der ikke? De to officerer med deres respektive, meget forskelligartede livssyn, har hver deres udlægning af ordren. Krigen, som måske ikke/måske er brudt ud over havets overflade, blir' i ubåden til to mænds kamp om magten over atomerne. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Thriller
Instruktør Tony Scott
Medvirkende Denzel Washington, Gene Hackman, Matt Craven, George Dzundza
Spilletid 116 min.
Biopremiere 01.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Denzel Washington

Denzel Washington er symbolet på den værdige, godhjertede afroamerikanske gentleman, som Sidney Poitier var det i 1960’erne. Til forskel fra Poitier er den 180 cm høje Washington også lidt af et sexsymbol. Efter 6 års 'Stuegang' på amerikanske tv-skærme fik Washington en Oscar for det grandiose borgerkrigsepos 'Ærens Mark' (1989). Han har lag...

Anmeldere

Scope
Overfladisk dybde

"Fjenden i dybet" er en både flot og dramatisk u-bådsfilm. Desværre er spændingen på det jævne.

Forestil dig, at en gal nationalist erobrer det østlige Rusland og truer med at benytte sit arsenal af atomvåben mod hele verden. Forestil dig, at USA sender en atombevæbnet u-båd over Stillehavet for at møde truslen, og at de to besætningsmedlemmer, der i tifælde af krig skal affyre våbnene, har mildest talt kolliderende temperamenter. Forestil dig, at det hele alligevel fuser ud og bliver til ingenting.

"Fjenden i dybet" tager ellers udgangspunkt i et både alvorligt og aktuelt problem: Atomvåbnenes skæbne efter den kolde krigs afslutning. Men da dette emne snarere hører hjemme i en dokumentarfilm eller en tidskriftsartikel, og derfor ikke er velegnet underholdningsstof, bruger Hollywood det vanlige kneb: At forskyde almene problemer til store personligheders indbyrdes uoverensstemmelser. Og store personligheder findes der da i "Fjenden i dybet": Denzel Washington og Gene Hackman viser begge tænder, men har ikke brug for storspillet, i hvad der for dem begge blot er en "in-betweener", en film man laver for pengenes skyld, mens man venter på de store roller.

Glasur på realismen
Instruktøren Tony Scott ("Top Gun", "True Romance") har fundet sin sædvanlige pompøse reklameæstetik frem, men selvom han gør meget ud af u-bådens karakteristiske rødt og blåt belyste interiør (sådan skal en u-båd se ud efter "Jagten på Røde oktober"), lykkes det dog aldrig for ham at skabe en egentligt klaustrofobisk stemning, hvilket ellers ville være oplagt. Selvom brugen af kameraets tiltning til at skildre bådens turbulens er meget vellykket, er iscenesættelsen alt for pæn og steril, meget langt fra realismen i en film som "Das Boot".

Steril er ikke bare filmens ydre fremtoning, men i endnu højere grad lider manuskriptet af en berøringsangst. Filmen har så travlt med at finde på nye måder Washington og Hackman kan råbe af hinanden på, at den helt glemmer at præsentere vedkommende konflikter, de kan råbe om. Filmen starter ganske vist suverænt medrivende, den får for fuld hammer med både patriotisme og patos, og vi får indtrykket af de to arketypiske militærpersoner: Den unge og humanistiske "nybagte officer" med de rigtige meninger og intellektuel dannelse (Washington) over for den "gamle garvede rotte", der skyder først og spørger bagefter (Hackman). Vi forventer store moralske konflikter omkring brugen af atomvåben og holdninger til ordrer i det hele taget, og kontroverserne antydes da også.

Under overfladen
Faktisk vil filmen gerne have os til at tro, at den handler om de store etiske spørgsmål omkring atomvåben, krig, og ordrer vs. det "at gøre det rigtige". Men ser man på, hvad aktørerne egentligt skændes om, er det temmeligt tamt: Man diskuterer kun, om det nu også er den korrekte ordre, man har fået fat i, eller om man skal vente på næste radio-signal. Man bliver som tilskuer aldrig nogensinde i tvivl om hvem der har ret - og uden 'Tvivlen', er der ærligt talt ikke meget ved en thriller.

Brugere

23/06-07Spændende Film
Spændende film, lidt forudsigelig måske men udermærket underholdning.

20/01-06- Vandtæt spænding -
Utrolig medrivende ubådsthriller der formår at fange sit publikum fra start til slut.

Filmen er på ingen måde revolutionerende for sin genre, men som ubådsfilm har den forstået, at da spillerummet rent fysisk er begrænset, må den sørge for at intensivere spændingen mere eller mindre konstant. Og det gøres med stor succes, idet den omvendt heller ikke overanstrenger sig.

Plottet er en smule standardiseret men lige nøjagtig interessant nok til at bibeholde ens interesse grundet de politiske temaer. De interne stridigheder blandt filmens karakterer bidrager desuden godt til spændingen, ikke mindst takket være et par solide præstationer af Hackman og Washington i skuespillet.

Det er ikke en film, der fortjener priser, men som spændingsfilm er den forbandet effektiv og fungerer såle...

26/03-05going downtown
Intens og velproduceret ubåds-spændingsfilm uden overprætentiøse ambitioner. Når makkerparret Don Simpson (der døde under indspilningerne af Bays The Rock) og Jerry Bruckheimer er krediteret som producenter kan man oftest ikke forvente andet end et glat og strømliniet produkt, men med den kompetente og nærmest overlegne instruktør Tony Scott bag roret, er Crimson Tide endt som en ganske vellykket film, der ikke bare er ren overfladelir.

Quentin Tarantino har som en vennetjeneste renskrevet Michael Schiffer og Richard P. Henricks manuskript ukrediteret, da Scott forrige film var realiseringen af Tarantinos indfølte og personlige manuskript til True Romance. Og som bekendt blev Scotts filmatisering en uforglemmelig og uforklarlig mesterværk. Dialogen i denne film er stedvis skarp og me...

08/02-05Mere musik end film.
Anonym
Jeg synes selvfølgelig at filmen er hele 6* værd,
men musikken er simpelt hen så smuk og fantastisk, man bliver helt revet med af den stemning som musikken bringer.
Tak til Hans Zimmer som efter min mening er en bedre komponist end Mozart, Beathoven og Straus tilsammen, basta!
Fordi en film er ingenting uden et soundtrack der giver stemning,
fx: en krigsfilm skal altid have klassisk musik (untagen Vietnamfilm, der må der gerne være 60'er og 70'er musik med)

05/01-05Enormt spændende...
Medrivende og (ja) forudsigelig thriller, men ekstremt gode skuespil præstationer af henholdvis Washington & Hackman, gør filmen underholdende og seværdig. Det jeg ser som det bedste ved filmen er, at den er så medrivende. Man følger Hunter (Washington), der første gang er "ude og sejle" og som kommer op og toppes med Ramsey (Hackman), og får kommandoen da han i den givende situation har ret. Ramsey føler sig derefter forrådt af sine medmennesker, og "gør oprør"... Hele det forløb er (på trods af at vi befinder os i en u-båd) så spændende og troværdigt, at man "bliver slugt af billederne" og bare det er 4 stjerner værd. Et ekstra plus er Hans Zimmers musik til filmen, manden er ikke mindre end genial...

28/11-04tja ...
Anonym
Spørgsmålet er om filmen var blevet lavet i dag under Bush og efter Irak.

Der er unægtelig nogle ubehagelige lighedspunkter mellem Hackman og Bush's måde at se verden på.

11/05-03Fed film!
Anonym
Jeg synes det er en spændende film, lidt forudsigelig måske, men alligevel...
Og så er dejlige Viggo Mortensen med!
HAN SER TOTAL GODT UD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

feeeeeeeeeeeeed film........

I wont the dvd.....

14/04-03God
Anonym
Udemærket film, der er rimelig realistisk.
Gode skuespillere er også medvirkende.
Også spændende

17/10-02Politik igen......
Anonym
En spændende action og tempofylde thriller, der er i aller højeste grad politisk korrekt. Der er dog nogle udmærket scener i filmen.

Det der holder filmen i gang, er meget meget stærkt spil af filmens absolut to hovedpersoner Denzel og Gene. Og det er faktisk det eneste i filmen, som man kan sige, er helt fremragende.

26/07-02Uhyggeligt Tema
Anonym
Forudsigelig og politisk korrekt, men alligevel velspillet og dybt spændende undervandsthriller, om et uhyggeligt tema. Proppet med alle de typiske ubåds klicheer, men teknisk gennemført, tempofyldt og med flere gode scener og stærkt spil af filmens to hovedroller, som derfor gør filmen til en fremragende oplevelse.

Fakta

Medvirkende
1. Officer Ron Hunter Denzel Washington
Kaptajn Frank Ramsey Gene Hackman
Løjtnant Roy Zimmer Matt Craven
Chief of the Boat George Dzundza
Løjtnant Peter Wepps Viggo Mortensen
Løjtnant Bobby Dougherty James Gandolfini
Løjtnant Darik Westergard Rocky Carroll
Mahoney Jaime Gomez
Hunsicker Michael Milhoan
T.S.O. Billy Linkletter Scott Burkholder
William Barnes Steve Zahn
Bag kameraet
Instruktion Tony Scott
Produktion Jerry Bruckheimer, Don Simpson
Manuskript Michael Schiffer
Fotografi Dariusz Wolski
Klip Chris Lebenzon
Scenografi Michael White
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Undergenre Ubådsfilm
Nøgleord Ubåd
Premieredatoer
Biograf 01.09.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 116 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 79.433
Selskab Hollywood Pictures, Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films
Biodistributør Buena Vista

Se også...