Inherent Vice

L.A. 1970. Den omtågede privatdetektiv Doc Sportello opsøges af sin eks, Shasta Fay. Hun beder Doc om hjælp til at forpurre et komplot, som hendes nye elskers kone har udtænkt for at få den stenrige gom smidt i galehuset. Før Doc kan sige "knæhøj karse", er Shasta og hendes elsker sporløst væk. Doc tumler ud på opgaven og mister hurtigt tråden i byens virvar af excentriske originaler og farlige pigebørn. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Komedie, Krimi
Instruktør Paul Thomas Anderson
Medvirkende Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston
Spilletid 148 min.
Biopremiere 12.02.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Owen Wilson

Med sine roller som Luke i 'The Haunting - Hjemsøgt' (1999) og Jackie Chans sidekick i 'Shanghai Noon' er Owen Cunningham Wilson for alvor ved at blive synlig i filmverdenen. Wilson sås også i komedien 'Meet the Parents', hvor han ramte rollen som Pams urimeligt succesrige ekskæreste lige på sømmet. På University of Texas i Austin i begyndelse...

Anmeldere

Politiken
"Enten står man af på den her film efter ti-tyve minutters forgæves forsøg på at finde rede i navne, intrigeantydninger, fortællerstemmer, musikstumper og andre periodesignaler ... Eller også overlader man trygt til chauffør Paul Thomas Anderson at finde vej gennem sin egen plotlabyrint, mens man selv læner sig tilbage i passagersædet ..."

Berlingske
"Thomas Pynchons romaner går for at være umulige at filmatisere. Sådan er det stadig efter Paul Thomas Andersons melankolske, rugende og kedelige filmatisering af 'Inherent Vice'."

Jyllands-Posten
"Vittig, underholdende, tankevækkende."

Information
"Men filmen, der varer 148 minutter, går efter nogen tid i stå - eller bevæger sig i ring - og bliver monoton i sin insisteren på ikke at have retning eller stringent plot."

Ekstra Bladet
"Bestemt ikke noget nyt hovedværk fra Anderson, men en veloplagt stiløvelse, der aldrig rigtig når i mål, men vejen dertil er stærkt underholdende med et væld af fremragende filmiske detaljer."

B.T.
"Det er ikke en film, der vil falde i alles smag, men er man modtagelig for oplevelsen, venter en rus. Jeg har allerede lyst til at se den igen."

Cinemazone
"...projektet er gennemført og konsekvent, så hvis man foretrækker den personlige stemme fra amerikansk film over velsmurt plotafvikling, så er Inherent Vice et glimrende bud på årets mest syrede krimi og et skønt tilbagevenden til film noir-genrens skæbnesvangre grundstemning."

Ekko
"Jeg var aldrig mindre end glimrende underholdt, mens jeg så Paul Thomas Andersons filmatisering af Thomas Pynchons 2009-roman Inherent Vice, og nu og da frydede og morede jeg mig betydeligt."

Brugere

25/02-15Joaquin Phoenix taber tråden i stenet krimi
Der er mange forfattere, som gennem tiden er blevet udråbt til at være umulige at filmatisere. Én af dem, hvor jeg virkelig synes, at der har været noget om påstanden, er den notorisk sky og mystiske Thomas Pynchon, som af mange bognørder betragtes som én af de største i moderne amerikansk litteratur på grund af sine mangelagede, symboltunge og skævt morsomme romaner.

Men nu er selv Thomas Pynchon blevet filmatiseret, og det af ingen ringere end Paul Thomas Anderson, der absolut har vist litterære kvaliteter i tidligere film som "Magnolia" og "There Will Be Blood". "Inherent Vice" skulle så også være én af Pynchons lettest tilgængelige romaner, og på film har den i hvert fald fået masser af stil og humor.

"Inherent Vice" foregår i Los Angeles i 1970, hvor privatdetektiven Doc Sport...

12/02-15Joaquin Phoenix stener forrygende godt rundt i et plot mere viltert end sit hår
Du kan ligeså godt berede dig på, at du ikke kommer til at fatte alt i Paul Thomas Andersons kringlede stoner-krimi Inherent Vice. Og det er så absolut også helt i orden.

For det er der vist heller ikke nogen i filmen, som gør. Altså helt kan finde vej i det sammenfiltrede plot, der snurrer sig herligt løs af fuld forståelse og ind sine jointindhyllede 1970’er-tåger i Los Angeles.

Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=19823

Fakta

Medvirkende
Doc Sportello Joaquin Phoenix
Bigfoot Bjornsen Josh Brolin
Coy Harlingen Owen Wilson
Shasta Fay Hepworth Katherine Waterston
Penny Kimball Reese Witherspoon
Sauncho Smilax Benicio Del Toro
Hope Harlingen Jena Malone
Sortilège Joanna Newsom
Tariq Khalil Michael K. Williams
Petunia Leeway Maya Rudolph
Dr. Rudy Blatnoyd Martin Short
Japonica Fenway Sasha Pieterse
Crocker Fenway Martin Donovan
Mickey Wolfmann Eric Roberts
Sloane Wolfmann Serena Scott Thomas
Clancy Charlock Michelle Sinclair
Reet Jeannie Berlin
Jade Hong Chau
Denis Jordan Christian Hearn
Bag kameraet
Instruktion Paul Thomas Anderson
Produktion Paul Thomas Anderson, Joanne Sellar, Daniel Lupi
Manuskript Paul Thomas Anderson
Forlæg Thomas Pynchon
Fotografi Robert Elswit
Klip Leslie Jones
Musik Jonny Greenwood
Genrer og relationer
Genre Komedie, Krimi
Undergenre Periodefilm
Nøgleord 1970'erne, Baseret på roman, Detektiv, Hippie, Los Angeles
Premieredatoer
Biograf 12.02.2015
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 148 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Warner Bros., Ghoulardi Film Company
Biodistributør Warner Bros. Pictures

Se også...