Mr. Turner

J.M.W. Turner, en af Englands største landskabsmalere, var både elsket og hadet i sin samtid. Han omgiver sig med adelen, men er absolut ingen gentleman. Han har flere elskerinder og forgudes desuden af sin husholderske, som han udnytter seksuelt. Den egensindige og excentriske Turner går heller ikke af vejen for at binde sig fast til masten på et sejlskib i jagten på det perfekte motiv. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Mike Leigh
Medvirkende Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson, Marion Bailey
Spilletid 150 min.
Biopremiere 01.01.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mike Leigh

(INSTRUKTØR)
Det var Mike Leigh, der med ”Hemmeligheder og løgne" snuppede Guldpalmerne for snuden af von Trier i Cannes i 1996. Indtil da havde den trinde englænder instrueret en lang række hverdagsdramaer til tv siden debuten "Bleak Moments" i 1972. Hans film bygger ofte på omfattende improvisation og skabes i tæt samarbejde med de medvirkende skuespi...

Anmeldere

Politiken
"I Timothys Spalls omkringstavrende skikkelse og vidunderligt detaljerede spil opstår et troværdigt bud på maleren, som så lyset før de andre. Den moderne malerkunsts lys. I en film, som er farverig og følsom og dejligt fysisk i både fysiognomi og farvelade."

Berlingske
"Meget få filminstruktører kan som Mike Leigh forvandle sine karakterer til personer, der står så lyslevende på lærredet, at man griber sig i at ville række ud efter dem og trøste dem, når de tynges af livets smerte."

Jyllands-Posten
"Med uvurderlig bistand fra sin hovedrolleskuespiller, Timothy Spall, har Mike Leigh skabt en suverænt medrivende fortælling om Englands mest beundrede maler, den modsætningsfyldte, vanskeligt omgængelige J.M.W. Turner."

Information
"... holder sig i et nøgternt toneleje uden afgørende spændingskurver. I stedet får vi et dybt blik ind i et komplekst menneske på godt og ondt."

Ekstra Bladet
"Leigh hverken udleverer eller forvarer Turner entydigt, men lader konklusionerne være op til beskueren selv. Og den evige birolle-skuespiller Timothy Spall er intet mindre en fænomenal som Turner, hvilket da også fuldt fortjent indbragte ham en pris som 'bedste mandlige skuespiller' i Cannes."

Cinemazone
"Leigh formår i modsætning til så mange andre at skabe liv i de historiske tableauer, og med stor hjælp fra hans fast fotograf Dick Popes konstant smukke indstillinger får vi noget nær det bedste og mest relevante portræt af en stor maler, hvis navn ellers primært vækker genklang i de absolutte kenderkredse."

Ekko
"Mike Leigh er blevet blidere med årene. Han maler sit kunstnerportræt med flere og varmere farver end vanligt, og det klæder Timothy Spall i den uforglemmelige titelrolle."

Brugere

05/12-15God, men mangler noget
Stort opsat biopic af instruktør Mike Leigh om maleren "Turner". Beundringsværdig i sin opbygning, som undgår de sædvanlige klicheer. Mr. Turner som person fandt jeg knap så interessant selvom han spilles sublimt af Spall. Langsommelig, men også for lang (dog ikke uden sine gode momenter) når historien ofte blot er stillestående og for det meste, udramatisk. Det er ingen kynisk film, men svær for alvor at føle noget for, men billederne af Dick Pope er mesterlige, som vækker minder om Barry Lyndon. Hele analog vs digital debat burde ophøre nu og lad dig overbevise, at digital har en fornuftig fremtid.

7/10

Fakta

Medvirkende
J.M.W. Turner Timothy Spall
William Turner Paul Jesson
Hannah Danby Dorothy Atkinson
Sophia Booth Marion Bailey
Hr. Booth Karl Johnson
Sarah Danby Ruth Sheen
Evelina Sandy Foster
Georgiana Amy Dawson
Mary Somerville Lesley Manville
Benjamin Robert Haydon Martin Savage
Bag kameraet
Instruktion Mike Leigh
Produktion Georgina Lowe
Manuskript Mike Leigh
Fotografi Dick Pope
Klip Jon Gregory
Scenografi Suzie Davies
Musik Gary Yershon
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm, Kunstnerportræt, Periodefilm
Nøgleord 1800-tallet, England, Excentriker, Kunstmaler
Premieredatoer
Biograf 01.01.2015
Dvd 02.05.2015
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 150 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Thin Man Films, Lipsync Productions, Film4, Xofa Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...