Red Army

I 1980'erne gjorde Sovjetunionens ishockeylandshold sig bemærket med en elegant, kollektivistisk spillestil, som fejede alle andre lande af banen. Men de sovjetiske mesterspillere var under umenneskeligt pres, for de skulle repræsentere intet mindre end kommunismens overlegenhed. Især når kampen stod mod ærkerivalen, det kapitalistiske USA, var der meget mere på spil end bare et trofæ. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Dokumentar
Instruktør Gabe Polsky
Medvirkende Vjatjeslav Fetisov, Aleksej Kasatonov, Vladimir Krutov, Vladislav Tretiak
Spilletid 76 min.
Biopremiere 23.04.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...kan overbevise ishockeyfornægtere om, at kommunismens førende spillere gjorde sporten til smuk kunst. Og slutningen er en forbløffende øjenåbner."

Jyllands-Posten
"...oplysende og historisk interessant, og trækker oven i købet overraskende tråde til et nutidigt Rusland."

Information
"Den gribende og morsomme film handler også om et på mange måder uudgrundeligt land, som man faktisk bliver klogere på, mens man ser den, og det er lidt af en bedrift, at Gabe Polsky - der selv har russiske aner - så dygtigt formår at spejle den store historie i den lille og gøre det hele så nærværende og vedkommende, som han gør."

B.T.
"At elitesport var et prestige-våben i Østblokken, vidste vi godt. Og selv om instruktør Gabe Polsky forsøger at give det et skær af ironi, at disse topatleter, der tegnede Sovjet, endte i USA og nu er rejst hjem igen, så står pointen aldrig klart."

Cinemazone
"Historien om den røde hærs stort set uovervindelige ishockey-hold er ganske utrolig. Eventyrlig kan man dog kun kalde den, hvis man understreger dens mareridtagtige tone, men Gabe Polsky fortæller den med lune og bid. Iskoldt og sjovt."

Ekko
"Red Army har alt, hvad en stor dokumentarfilm skal have: En gribende personlig historie, der afspejler en større historie: En hel nations skæbne. Den er fortalt med humor, stærke aktuelle interviews ... og et vidunderligt righoldigt arkivmateriale, der siger meget mere end ord."

Brugere

02/03-16Længe leve den russiske bjørn.
Og så døde den.
Glimrende portræt af Sovjetunionen, og den tankegang der prægede den kolde krig. Det var åbenlyst gennem sport at den fysiske krig fandt sted. De sovjettiske hockey spillere var 11 måneder i hård træningslejr om året, med op til 4 træninger pr. dag - det gav selvsagt ikke meget tid sammen med familien. Det gjorde også at spillerne fik et meget tæt forhold, og det var deres liv.
Derfor var det nok også her hvor det især kunne mærkes, da Sovjet pludselig blev opløst af Gorbatjov - for pludselig var alt de havde kæmpet for, væk.
Filmen er interessant, men ikke særligt overraskende - den fokuserer på Ol finalen, som Sovjet sensationelt tabte til USA og på tiden efter Sovjet, da de suveræne spillere flyttede til NHL og en helt anden verden.

Fakta

Medvirkende
Sig selv Vjatjeslav Fetisov
Sig selv Aleksej Kasatonov
Sig selv Vladimir Krutov
Sig selv Vladislav Tretiak
Sig selv Vladimir Pozner
Sig selv Lada Fetisov
Sig selv Scotty Bowman
Sig selv Lawrence Martin
Sig selv Tatiana Tarasova
Sig selv Anatolij Karpov
Bag kameraet
Instruktion Gabe Polsky
Produktion Gabe Polsky
Manuskript Gabe Polsky
Fotografi Peter Zeitlinger, Svetlana Svetko
Klip Eli B. Despres, Kurt Engfehr
Musik Christophe Beck, Leo Birenberg
Genrer og relationer
Genre Dokumentar
Undergenre Sportsfilm
Nøgleord 1980'erne, Afhopper, Den kolde krig, Hockey, Kommunisme, Sovjetunionen, Træner
Premieredatoer
Biograf 23.04.2015
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Den røde ishockey-hær
Land USA, Rusland
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 76 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Gabriel Polsky Productions
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...