Aliens - det endelige opgør: Bedste Hollywood-action hidtil

Aliens - det endelige opgør

18/01-05Bedste Hollywood-action hidtil
Den anden film i "Alien"-serien (der på dansk fik den noget misvisende undertitel: Det Endelige Opgør") har tjent som stor inspirationskilde for adskillige af eftertidens actionfilm - og computerspil for dén sags skyld.
Et eksempel er formidlingen af soldaternes jagt på dét, de umiddelbart regner med drejer sig om ét enkelt uhyre - som er intet mindre end fremragende.

Hvor Ridley Scotts film genremæssigt bedst kunne karakteriseres som en gyser, er Camerons film indiskutabelt et actionbrag i sværvægtsklasse (akkompagneret af James Horners energiske (men måske ikke helt så fantastiske) symfoniske kompositioner).
At filmen opgiver det snigende gys/ubehag, som var den første films helt store force, har selvfølgelig fået nogle til at mene, at Cameron forfladigede filmseriens "varemærke". Det vrimler nemlig med "aliens" (deraf titlen) i denne film, og der er nærmest ingen grænser for, hvor meget ammunition, der kræves, for at tage livet af dem.

Filmens lange spilletid i forhold til den oprindelige biografversion skyldes Ripleys lange mareridt i begyndelsen af filmen, som af hensyn til sarte sjæle blandt publikum i sin tid blev klippet fra. Dette kan måske undre en smule, idet der heller ikke magler kropsvæsker i frit løb i resten af filmen!

Uden at ville tage parti for hverken den ene eller den anden film, mener jeg dog, at gyset i de fleste tilfælde fungerer glimrende i Camerons film: De selvsikre soldater aner ikke, hvad de går ind til (og selv Ripley er i tvivl), og folk dør (som sædvanlig) som fluer. Spændingen holdes hele vejen gennem filmen. Faktisk så flot, så prædikatet "én af filmhistoriens mest vellykkede actionfilm" efter min mening er helt på sin plads.

Eneste minus er, at himmel og hav sættes i bevægelse for at redde en lille pige med adskillige tab til følge. Men igen kan der drages en parallel til 1eren, hvor det blot er en KAT, der skal reddes(!)

Trods dette (åbenbart uundgåelige?) Hollywood-stunt er der altså teknisk set tale om én af filmhistoriens nyskabende og mest vellykkede actionfilm, som kvalitetsmæssigt i rigelig grad kan hamle op med - og overgå - nutidens ditto.
... En fremragende actionfilmoplevelse, som sagtens kan ses igen og igen.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.