Det er herligt at leve: Alt liv tæller

Det er herligt at leve

31/10-03Alt liv tæller
Anonym
I mange år var 'It´s a Wonderful Life' (Det er herligt at leve) regnet som et flop; et bevis på at Frank Capras dage var talte, at hans storhedstid var i 30erne. Han lavede sin sidste film i 1961, uden at nogle ville finde på at nævne 'It´s a Wonderful Life' blandt han betydelige film. Men så skete der noget, der for altid skulle ændre opfattelsen af den: Distributionsrettighederne blev givet fri.

Dette medførte at tv-kanaler verden over begyndte at vise den i stor stil - især til jul. Og sådan gik det til, at filmen blev juleklassikeren over dem alle - selvom Capra aldrig havde haft det i tankerne.

George Bailey vokser op med sine forældre og bror. Som barn får han en høreskade, da han redder broderens liv. Livet igennem drømmer han om at rejse ud i den store verden, men der kommer altid noget på tværs så Bailey må blive og kæmpe i den lille by. En juleaften, hvor livet er ved at vælte sammen om ham, må højere magter træde til.

Dens meget sentimentale - nogle vil sige banale - historie, ville med et andet hold godt kunne være blevet uudholdelig. Men Frank Capra kan stimulere sit publikum, og skuespillerne leverer varen: Donna Reed er pragtfuld som Baileys store kærlighed; Lionel Barrymoore som den lede slange i paradiset; og Thomas Mitchells onkel Billy, ren fryd; Men over dem alle er en, der med sit blotte åsyn gør denne film til en af verdens bedste: James Stewart, den største af alle skuespillere. Hans præstation er så fantastisk at ord ikke dækker. Han er lige god som ung mand, som familiefar med livslede. Det er en af filmhistoriens største præstationer.

Frank Capra var god til at give publikum, hvad de ville have. Gjorde det ham til en populist, som nogen hævdede ? Måske - men den røde tråd går igennem alle hans film. Troen på menneskets gode sider, og og dets sejr over det onde.

'It´s a Wonderful Life' er en kristen film, i den forstand, at det er en engel sendt af Gud, der får Bailey overbevist om sit værd. Og den opofrelse som Bailey filmen igennem giver, men også til sidst får tilbage. Mr. Potter er slangen, der tilbyder ham æblet fra kundskabens træ. Men i modsætning til Eva, modstår han fristelsen. Og Gud takker ham ved at lade ham blive i jordens paradis.

'It's a Wonderful Life' er en af mine yndligs-film, en af filmhistoriens største "crowd-pleasere", og også en film der tilsyneladende bliver bedre som tiden går. Man kan altid blive i godt humør af at se den - dens morale om det gode i mennesket; at alt liv tæller; og at det hele nok skal gå, kan jo nok få de fleste til at føle med. Det er Capras kup, at ligegyldigt, hvor mange gange, du har set filmen, vil du mod slutningen have en klump i halsen. Den viser - og giver - alle tænkelige følelser.

Ingen jul uden 'It´s a Wonderful Life'.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.