Diktatoren: Tæt På

Diktatoren
Film Diktatoren
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Mirza
Poetisk Fallen På Halen Komik.Sletsletslet
Sennep på jordbærZa Kannushi
chaplin gør godtmacrel
Tæt PåAnonym

06/01-04Tæt På
Anonym
Lille jødisk barbér (Chaplin) forveksles en dag med den gale diktator Hynkel (Chaplin).

Tragikomisk mesterværk, der er en provokerende parodi på Nazismen, anden verdenskrig og i særdeleshed Hitler. Hvis ikke genialt, så da i det mindste et mesterværk på grænsen til det geniale.

Da Chaplin gik i gang med at lave filmen, var der nogle der regnede ham for vanvittigt sådan at gøre grin med en statsleder. Men da anden verdenskrig for alvor brød ud, blev han udråbt til geni. Chaplin har selv udtalt, at havde han kendt hele omfanget af Hitlers ondskab, havde han aldrig kunne lave filmen.

Jeg mener dog, at netop med den form for humor Chaplin benytter sig af i denne film (som er flere slags), egner sig godt til at gøre grin med og udstille hvor vanvittig Hitlers tankegang var, og at en komedie lavet med omtanke som denne, kan være det rette redskab til at få nogle holdninger ud på, så mange vil kunne se galskaben i det hele. Men ellers en rørende morsom og hele tiden dybt fascinerende film, med massere af mening og med fyldt med fint skuespil.

Man kan ikke påstå andet end at filmen er bygget på en menneskekærlig tankegang, men den er også, for sin tid, provokerende og fremsynet og næsten episk i sin stil.

Eneste kritik er, at filmen kan virke en smule lang, men den er aldrig direkte kedelig, men af den grund burde den måske "kun" have haft 5 stjerner.

Den lille jøde som Chaplin spiller, minder om hans berømte stumfilmfigur “The Tramp/Vagabonden”.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.