Generalen: Det geniale stenansigt

Generalen

19/04-04Det geniale stenansigt
Anonym
Hvis vi i Danmark har en filmkomiker, der er blevet stærk undervurderet, må det være Buster Keaton. Vi taler altid om Charlie Chaplin og Gøg og Gokke (og forstå mig ret: disse er også glimrende komikere), men sjældent hører man om Keaton. Min teori går på, at han er for speciel i sin facon at skabe humor på i forhold til de tre andre komikere, hvilket fx tv-producenterne helst holder sig langt væk fra. Det sikre er altid bedre.
I forhold til Chaplin er det rart at se en komiker, der ikke lader sig forfalde til det sentimentale så snart lejligheden byder sig, og med hensyn til Gøg og Gokke mener jeg, at Keaton står for en smule mere intelligente gags.

Jeg synes, at det er synd for Keaton, at han er blevet så skamløst overset. Positivt er således DVD-mediet, hvor to af hans perler er udkommet på dansk til en nærmest symbolsk pris fra "The Golden Collection": "Steamboat Bill, Jr." og "Generalen". Sidstnævnte må siges at være Keatons mest kendte og celebrerede film, der med rette har fået en stor plads i filmenes komikhistorie.

Det, der gør "Generalen" til en anbefalelsesværdig komedie, er dens vanvittige og aldeles morsomme stunts, som Keaton udfører på kørende lokomotiver det meste af filmens begyndelse og midte. Hans rolle som maskinarbejder og ingeniør viser sig dog at kunne mere end at hoppe rundt på togene. Efter at han har reddet sin kæreste fra skumle Nordstatsagenter bliver der brug for ham i Borgerkrigen (han var ellers blevet kasseret i første omgang, fordi man mente, at han var mere betydelig som lokomotivfører). Som soldat ser han ikke ud til at være meget værd, men det viser sig, at selvom han er en lille umiddelbart ubetydelig mand, bliver der god brug for ham og hans kendskab til maskineri.
Det er lidt af en "Ringenes Herre" morale, der er på spil her. Selv den mindste og mest ubetydelige person kan ændre fremtiden. Sympatisk og flot skildret af Keaton.

På trods af, at dette nok er Keatons mest huskværdige mesterværk, var den en komerciel skuffelse for komikeren, der havde tjent flere penge på sine tidligere og mindre kendte film. Dette viser dog tydeligt, at samtiden nogle gange ikke rigtig forstår ægte genialitet - en genialitet som senere er blevet ganske bekræftet af såvel kritikere og publikum navnligt i USA.
Efter Keatons stumfilmskarriere kom han aldrig på benene igen. Han gik til at sprut som hans far havde gjort før ham, og selvom han fik mindre roller i talefilm (bl.a. "Sunset Boulevard"), er og bliver han en stumfilmskomiker (der kunne man indvende, at han er fx Chaplin og Gøg og Gokke underlegen, da disse klarede springet fra stum- til talefilm).

I sidste ende kan jeg kun anbefale fans af stumfilmskomedie at se denne film, for den indehoder ikke kun en af filmhistoriens mest imponerende jagter (med lokomotiv) men den er også et bevis på, at der er andre dygtige stumfilmskomikere end de mest kendte.

08/04-05Spændende anmeldelse
Anonym
Her har vi at gøre med en seriøs, dybdegående og skarp anmelder. Virkelig fremragende og god analyse af filmen. Jeg savner dog lidt om hvordan kulisserne i netop denne film spiller en stor rolle - og måske lidt mere baggrund om datidens starletter.

Med venlig hilsen
Dr. Humbert.
Ph.d., Dr. Phil og professor i filmvidenskab ved Kbh. Univsersitet

22/06 21:28Det geniale stenansigt
Det er helt korrekt at Buster Keaton er kraftigt undervurderet/anerkendt her i Danmark.
Og det bliver værre jo længere tid der går, eftersom DR og danske tv-kanaler i øvrigt vildt favoriserer Charlie Chaplin og Gøg & Gokke. Disse er skam ganske eminente og helt geniale, men Keatons geni bliver overset.
Jeg er vokset op med, og har nydt alle 3, Keaton er dog klart min foretrukne.
Mange år efter han var holdt op, blev han fundet frem til “skjult kamera” da det kørte i USA i 60’erne.
Kort fortalt spiller han en gæst i en burgerbar, for hvem alt går galt. Det er mildest talt uforglemmeligt og totalt tragik komisk, hans speciale.

23/06 11:34Det geniale stenansigt
At beskylde DR for at fremhæve andre i forhold til Keaton - giver ingen mening - da hverken Gøg og Gokke eller Chaplin længere vises på kanalerne.

Desuden har Keaton været vist tidligere, som de andre - han har måske bare ikke den produktion og folkelige appel - men enig et kæmpe talent.

23/06 14:30Det geniale stenansigt
Tja. Det er ikke længe siden, jeg så "Gøg og Gokke" på DR. Chaplin har jeg set flere gange på kanalen. Men mig bekendt har jeg aldrig set Keaton. Så jeg tror, der er noget om snakken, når jeg tager udgangspunkt i mig selv vel at mærke.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.