Pianisten: Uforglemmelig oplevelse!

Pianisten

01/05-04Uforglemmelig oplevelse!
Anonym
Vi befinder os i Polen under anden verdenskrig. Den jødiske befolkning er undertrykt af nazisterne og jøderne bliver udryddet en efter en. Wladyslaw Szpilman (Brody) er en ung jødisk pianist, og vi følger hans kamp for at overleve krigen.

For at belyse emnet holocaust, vil jeg i mit indlæg komme ind på nogle facts om anden verdenskrig og min vurdering/mening om selve filmen, ”Pianisten”

Nogen vil påstå, at denne film kom alt for sent, da man har et par gode holocaust-film i filmhistorien, blandet andet Spielbergs ”Schindlers list”. Jeg mener, at det er nødvendigt, at vi bliver mindet om anden verdenskrig, en forfærdelig begivenhed der skete under nazisternes navn, som aldrig brude glemmes.

Hitler har simpelthen gjort alt for at udrydde jøder og de andre svage målgrupper, men det gik mest ud over jøder. Jøden kunne simpelthen beskyldes for alting. Da Hitler indså, at Tyskland og Europa var bedst tjent uden jøder, fik han straks magten over stort set alle medier, som han brugte til at manipulere befolkningen til at hade jøder. Et eksempel på det er filmen ”Jud Süss”, som var lavet af en tysk instruktør, og hans budskab var jo, at lave en propagandafilm om jøder, som skabte had.

Filmen ”Pianisten” handler om en ung talentfuld pianist (Brody), der kommer fra Polen. Han var en af få heldige jøder, der overlevede krigen, blandt andet fordi han fik hjælp af en tysk officer og andre folk. Vi skal husker på, at ikke alle tysker var imod jøder, mange almindelige borgere hjalp faktisk jøderne til at gemme sig, som filmen korrekt viser. Vi må ikke generalisere her. Og nogle af Hitlers soldater var jo heller ikke begejstret for at gøre det beskidte arbejde for Hitler, men de havde sådan set intet valg. Enten var du med Hitler eller imod Hitler, (Amerikansk motto) og dem der var imod, de blev dræbt. Ham officeren i filmen blev fremstillet som den gode tyske officer, som hjalp jøden med at skjule sig.

Filmen viser et fantastisk godt billede, hvad nazisterne gjorde under anden verdenskrig. Vi ser de rædsler der var i Warszawa ghettoen, forældreløse børn, døde mennesker der bare ligger på gaden og meget mere, som virkelig var en barsk omgang at se på. Det var sådan set et dagligt syn på gaden i ghettoen på derværende tidspunkt. Ikke mindre end 3 millioner jøder blev udryddet, alene i Polen. Omkring 6 i alt. (så vidt jeg ved).

Filmen viser også, hvordan man udnyttede jødernes arbejdskraft til nazisternes fordele. Bagefter blev de bare skudt. Filmen skildrer utroligt godt, hvordan nazisterne dræbte jøderne. Som regel henrettede de jøderne ved at stille dem i en lang række, hvor de blev dræbt med nakkeskud, og det er også det filmen viser. Selvfølgelig blev der også anvendt andre og mere pinefulde metoder, blandet andet gassede man dem. Filmen viser også de små detaljer, såsom alle jøder var markeret med judenstern, som var et symbol på at nedgøre og uydmyge jøderne.

Filmen er nærmest holdt i en dokumentarisk stil med dens mørke og dyster billeder. Vi følger vores hovedrolle Brody hele vejen og hans vilje til at overleve krigen. Han gør det ufatteligt godt den unge skuespiller, som fortjent høstede en oscar ved uddelingen. Filmen vandt som bekendt yderligere to oscars.

Filmen har et imponerende storslået lydside, og billederne er uforglemmelige men samtidig også barske. Der er utal af scener, jeg vil huske i lang tid. En af dem er, da Brody i slutningen af filmen står midt i gaden, hvor scenen viser ødelæggelserne fra en fugleperspektiv. Det er et imponerende godt syn, som giver et godt billede af den omfattende krig.

Instruktøren har valgt, at lade Szpilman (Brody) tale amerikansk i dagligdagen, trods han var en polak i filmen. Samtidig kunne han tale flydende tysk. Det er nok gjort for at filmen skal tjene penge, men så skulle Brody også på en lang kursus for at lære polsk sprog, hvis filmen skulle have været på polsk. Men hvis filmen havde været på polsk, så tvivler jeg også på, vi fik Brody at se i hovedrollen. Andre medvirkende gør det fornemt synes jeg, de er virkelig interessant og troværdige i deres roller.

Instruktøren Polanski har skabt et mesterværk om anden verdenskrig, som burde ses af alle mennesker. Det er en meget vigtig film, som ikke burde glemmes. Jeg ville være noget af en hykler, hvis jeg ikke gav ”Pianisten” alle 6 stjerner. Det er fuldfortjent.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.