Forrest Gump: nostalgisk god, men...

Forrest Gump

14/05-04nostalgisk god, men...
Anonym
For bare et år siden ville jeg har givet denne film 5 stjerner, ja måske endda 6. Men ved nyligt gensyn opdagede jeg, at denne højst succesfulde og Oscarslugende storfilm er overvurderet. Dette er den begavede instruktør Robert Zemeckis’ første forsøg med en mere alvorlig stemning, men han skulle have valgt en mere konsekvent dramatisk værdi gennem hele filmen i stedet for kun i den rørende slutning. Oftest ved man faktisk ikke helt hvor alvorligt man skal tage filmen, som mest af alt virker som en komedie med enkelte tiltag til det melodramatiske. Mit største problem med filmen er dog den højst ustrukturerede og nærmest usammenhængende historie med kun hovedrollen som omdrejningspunkt. Helhedsindtrykket fejler derfor meget. Jeg kan ikke få billedet af en maler der tilfældig klasker maling op på lærredet ud af hovedet. De enkelte sektioner er utvivlsomt underholdende og rigtig godt iscenesat, men når tingene ikke kan gøres mere flydende er det et stort problem.

Tom Hanks er sikker i hovedrollen og gør under stor dele af filmen en rigtig god indsats. Jeg har altid været vild med hans præstationer, men her er den også en smule overvurderet. Hans ensformige sind virker for ukompliceret og overraskende nok kommer vi aldrig rigtig ind under huden på ham. Zemeckis har for travlt med at sætte ham i centrum af den amerikanske histories vigtigste begivenheder, lettere urealistisk, men heller aldrig for søgt (det var helt slemt i bogen). Til sidst bliver det også for meget med den simple mands ægthed i en korrupt verden, som destruerer menneskenes sind, alle undtagen Forrest Gump, der gennem hans godhed lever et glædesrigt og mindeværdigt liv. I birollerne er Robin Wright Penn og Gary Sinise dog begge rigtig gode.

Forrest Gump fik meget opmærksom på grund af Zemeckis’ subtile brug af computereffekter, som med nærmest uigennemtrængelig autentisk snilde sætter Gump sammen med amerikanske præsidenter og andre betydningsfulde og afdøde mennesker. Her fornægtes Zemeckis’ fortid som en af de store pionere indenfor anvendelse af computerteknik på film ikke, og det er ligeledes her Forrest Gump henter mange af dens pluspoint. Anvendelsen af ældre musikhits er også ret godt gennemført og iørefaldende, mens den geniale Alan Silvestris musik lidt for ofte forfalder til det sødladne.

Ved gensyn kan det være, at jeg genfinder filmens livsbekræftende værdier, som jeg tidligere har fundet i den, men som jeg ser på den nu, er den for mangelfuld til at fortjene mere end 4 stjerner.

(Thomas Nielsen, det kan vel ikke passe, at du ikke har set denne film? Det kunne være herligt med et indlæg fra din side :) )

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.