The Deer Hunter: Sandmand

The Deer Hunter

05/01-05Sandmand
Hej igen Sandmand. Jeg var ikke hjemme resten af dagen i går – derfor den forsinkede respons.

Men det var lige godt kattens – jeg troede ikke, der var en færdig opskrift på kunst, men sådan forholder det sig åbenbart ikke længere, eller hvad? Skal nok droppe sarkasmen, for jeg forstår udmærket godt, hvad du mener. Men så kan jeg kun sige, vi ser forskelligt på det. Nej, ”The Deer Hunter” er måske ikke kunst, men hvad er? (don’t answer that, for jeg ved hvad du vil skrive ;-) ) Du elsker den abstrakte kunster, mens den naturalistiske kunster åbenbart ikke får et ben til jorden (?) Det du siger, er for mig lidt det samme som at sige, at Van Gogh og Picasso er kunst mens Michelangelo ikke er.

Men for nu at lægge selve kunst-snakken til side (hvor hvem kan afgøre, hvad kunst er?), så vil jeg sige, at det indtryk filmen her gjorde på mig i sin tid, var stort, ikke fordi den spillede på mine følelser, men fordi den ramte dem. At sige at filmen ingen berettigelse har, er meget kynisk sagt, vil jeg sige. Nok fortæller den os måske ikke noget nyt, men den fortæller det så stærkt og ægte, at jeg kun kan knæle i støvet. Til dels grundet fremragende skuespilspræstationer, og hvis det ikke er et vitalt for en film (i alle størrelsesordner), så ved jeg ikke hvad. Dertil skal vi huske på, at filmen jo faktisk er fra '78, hvilket må siges er være en tidsmæssigt særdeles berettiget fremkomst.

Sjovt du nævner ordet dokumentarisme, for det er netop en kunstnerisk retning inden for film. Men hvad enten du bryder dig om det eller ej, handler det ikke om kunst men nærmere om smag og behag. Du snakker om, at et så direkte samfundsmæssigt problem ikke hører særlig godt hjemme i kunstens verden. Hvor så? For i filmens verden gør den da i allerhøjeste grad. En mand som Kubrick gjorde det da flere gange og behandlede samfundsproblemer i sine film både efter din kunstnerriske overbevisning ("A Clockwork Orange") og efter min ("A Full Metal Jacket"). Men Kubrick vil du måske heller ikke kalde en kunster? (Træd varsomt for hvis svaret er nej, har vi to ikke mere at snakke om ;-) ) Men om du kan lide måden det er gjort på eller ej, skal da stadigvæk ikke svække vigtigheden i filmens historie. Krigen kan være direkte destruerende for det menneskelige sind, og selvom det måske er hørt før, så kan vi jo kigge engang på vores verden dags dato og så derefter spørge os selv hvorvidt, det er en uaktuelt advarsel. Jeg tror det næppe.

Inden der går politik i den, vil jeg nu bare sige til dig, at film behøver ikke være kunst for at være gode. Ligesom kunst ikke nødvendigvis behøver være godt for at være ”kunst”.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.