Et spørgsmål om ære: de famøse replikker

Et spørgsmål om ære

05/08-04de famøse replikker
Anonym
Det amerikanske retssalsdrama har i de seneste mange år budt på meget lidt variation i grundstrukturen, hvor David altid slår Goliat på mirakuløs vis og mod alle odds. Denne forslidte formel bruges også i Rob Reiners A Few Good Men, som alligevel står tilbage som et af de bedre eksempler, hvor man har satset stærk på identifikation og relation med vores hovedperson. For en civil (som mig) er soldaternes verden (i hvert fald i filmen) et lidt uforståelighed sted, hvor ære er noget af det vigtigste. Man forstår ikke de anklagedes besættelse, for i ”vores” verden ville man da skide på ære og udstå den mindst mulige straf.

En frejdig og selvsikker Tom Cruise står i den samme situation som os, men han finder noget der minder om forståelse og respekt for de anklagede i løbet af filmen. På trods af dens ihærdighed og sagens udfald formår den dog ikke at skabe den samme forståelse og empati hos publikum, hvor man hele tiden sidder med følelsen af, at alt dette kunne have været undgået hvis de bare havde tilstået. Kald mig bare æreløs, men det mener jeg. Dette er hele filmens omdrejningspunkt, og selvom det var en stor kamel at sluge, så nød jeg alligevel forestillingen i fulde drag. Reiner er en yderst effektiv underholder, og filmens enkelte kronologiske opbrud fremmaner større spænding, for publikum skal selvfølgelig kende baggrundshistorien, og derfor heppe på Cruise og co. der naturligvis har ret i deres observationer, men bare skal finde en måde at få det frem i lyset på. Simpelt, men effektivt.

Jack Nicholson er ganske aggressiv i rollen som det dumme svin, der åbenlyst mener, at målet helliger midlet. Hans rolle gør, at filmen ikke bliver alt for glamouriserende, selvom den til tider slår over i amerikansk patriotisme. Filmen har nogle åbenlyse kritikpunkter, men hvis man kan udstå enkelte klicheer, så er Et Spørgsmål Om Ære fin underholdning, der giver sig ud for at være mere, end den er (uden at det dog bliver prætentiøst).

Reiner bedste film til dato er utvivlsomt den nostalgiske Stand By Me.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.