Mågelatter: To år med Freya

Mågelatter

17/11-04To år med Freya
Anonym
Freya (Margret Wilhjalmsdottir) vender hjem til Island i 1953, og er nu i midten af tyverne. Under krigen blev hun gift med en amerikansk soldat, som nu er død.

Vi ser hende vandre op ad hovedgaden i den lille fiskerby som på en catwalk og klædt i moderne og smarte gevandter, som vækker opsigt hos både høj og lav. Også 11-årige Agga (Ugla Egilsdottir) ser dette skue og er overrasket, da Freya vil ind i huset, hvor Agga bor. Det viser sig, at de er familie med hinanden.

Familien viser sig at bestå af kvinder og en eneste mand - bedstefaren - som ofte ikke er hjemme, da han er fisker. Han har stærke politiske holdninger, socialist om en hals. Men han har meget lidt tålmodighed med kvinderne i huset. Agga er hans øjesten.

Agga, der egentlig er filmens fortæller, har fra første færd mistanke om, at Freya er ond. Freyas øjne er hårde og iskolde som et lig, mener Agga. Så hun beslutter sig for at udspionere Freya.

Da Freyas bedste venindes voldelige og alkoholiserede mand brænder inde i sit hus, fortæller Agga den lokale politimand Magnus (Hilmir Snær Gudnason), at det handler om mord, som Freya har begået. En anklage som bliver afvist som det rene opspind. Men Magnus er da også meget betaget af Freya.

Freya bliver gift med den mest eftertragtede ungkarl i byen Bjørn Theodor (Heino Ferch), som tilhører det bedre borgerskab. Et ægteskab, som Bjørns snobbede mor misbilliger. Han var tiltænkt fredsdommerens datter. De to kvinder rager selvfølgelig hurtigt uklar af hinanden, og Freya vinder den duel. Bjørns mor ender på hospitalet.

Freya bliver gravid, men Freya erfarer, at Bjørn er hende utro, og det netop med fredsdommerens datter. Freya flytter rasende hjem til familien. Bjørn forsøger flere gange at få Freya tilbage. Den sidste gang, han forsøger, dør han.

Kvinderne i huset står sammen om at dække Freya, som slutter Bjørns voldsomme adfærd for at få hende med hjem med et slag i hovedet med et stumpt redskab.

Agga "beviser" faktisk over for Magnus, at der er tale om mord. Men da det går op for Magnus, at Agga hele tiden har talt sandt, skifter Agga mening og tager det hele i sig igen. Hun er nu 13 år og snart en ung kvinde. Hun er fra det øjeblik en del af kvindernes sammensværgelse mod mændene.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.