The Rock: Rutinepræget actionbrag!

The Rock

01/02-05Rutinepræget actionbrag!
Nicolas Cage og Sean Connery byder op til bal i denne turbulente, actionmættede og rasende underholdende actionfilm der muligvis hverken har opfindsomhed eller nyskabende indfald i bagagen, men om ikke andet har Michael Bay formået at lave et hæsblæsende actionvirvar der ikke sløver tempoet et sekund, hvilket er værd at tage den famøse hat af for! Men selvom filmen har sine øjeblikke virker mange actionscener dog en anelse påklistrede og af og til bliver filmen dog også irriterende og triviel...

Nicolas Cage spiller hovedrollen som en biokemiker der bliver sat på hård prøve da han sammen med den gamle "escape-artist", som titlen så fint belærer publikum, Sean Connery, skal finde vej ind på Alcatraz, da en flok patriotiske soldater indtager fængselsøen med hvad dertil hører af gidsler og kræver en række ændringer i regeringens opførsel overfor faldne soldater og krigsveteraner! Hvis ikke disse krav bliver behandlet så hurtigt som muligt vil disse patrioter affyre missiler med kemisk gas i lasten der har i sinde at fjerne San Francisco fra landkortet! Derfor har "them good guys" allieret sig med Sean Connery, da han er den eneste i historien der har kunnet slippe ud af The Rock med livet i behold og derfor antages det at han også må være den eneste der kan komme ind igen! Han og Nicolas Cage bliver ledsaget af et Navy Seal hold, der dog ret hurtigt lider en noget barsk skæbne og bliver ofre for fatale skudsår, hvilket betyder at Cage og Connery derfra må klare ærterne på egen hånd! Hermed er der som bekendt lagt i kakkelovnen til en tempofyldt og særdeles underholdende actionfilm, der dog kæmper lidt med irriterende skuespillere, trivialitet og andre fejl!

Skuespillet er først og fremmest i den gode ende pga. kræfter som Sean Connery, Ed Harris og altid seværdige David Morse, men Nicolas Cage, som jeg altid har fundet lidt træls, leverer en af de mest irriterende mandlige actionroller i historien! Han er ganske enkelt enerverende og hans store udbud af "one-liners" bliver eksekveret med ligeså meget charme som isbjørn ville have gjort det! Desuden virker han bare generelt usympatisk og hans små morsomme påfund er måske tiltænkt ironiske og lidt platte, men dette virker dog langtfra efter hensigten! Heldigvis formår førnævnte skuespiller at hive niveauet gevaldigt i vejret og give filmen et anstændigt "image" hvad angår skuespillet...

Actiondelen er derimod aldeles fyldestgørende og vældig eksplosiv! Der er hverken sparet på skuddueller, "hand-to-hand-combat", flotte stunts og imponerende eksplosioner, hvilket for så vidt er essensen af en actionfilm! Desværre virker disse dog flere steder lidt påklistrede og uden reel sammenhæng med handlingen! Bedste eksempel på dette finder vi højst sandsynligt da Sean og Nicolas af ikke-oplyste årsager havner i en mineskakt under The Rock, hvor der i sagens natur selvfølgelig skal gøres plads for en actionscene! For det første gad jeg godt at vide hvorfor der er en mineskakt under The Rock og for det andet, hvordan kan det være at der i sådanne film aldrig er bygget noget færdigt? Hvorfor skal der desuden lige være slået et par bjælkerne fast foran skinnerne så vores helte kan kører igennem disse og skabe endnu et stunt? Det forstår jeg ganske enkelt ikke og det kan ikke andet end trække ned da det virker fuldstændig åndssvagt i mine øjne! Dertil lægges at actionelementerne hurtigt bliver trivielle og uinteressante, da hver eneste actionscene i bund og grund består af en flok soldater, der skyder et rum af forskellig størrelse og med forskelligt interiør i smadder så vi kan se en masse splinter, gnister og støv blive blæst rundt! De første par gange virker dette efter hensigten og underholder som det skal, men den kræsne actionfan bliver hurtigt drevet ud af kedsomhedens planke!

Men hvis vi kigger overordnet på filmen må det siges at være en gansk vellykket en af slagsen! "The Rock" er kort sagt indbegrebet af en actionfilm og vi er vitterligt nogen i den vide verden der bare ikke kan stå for den slags! Tempoet er højt og nærmest faretruende, actiondelen er for det meste underholdende og medrivende og skuespillet bliver løftet gevaldigt af altid spændende skuespillere, som Ed Harris, Sean Connery og David Morse! Disse spiller muligvis på automatpiloten, men modsat Nicolas Cage og de andre medvirkende er de stjerner i ordets bedste betydning og deres blotte tilstedeværelse kan lyse enhver kedelig scene op! Selvom filmen aldrig når mindværdige højder og af og til bliver lidt for fateret, spændstig og svulstig, kan man ikke bebrejde Michael Bay for at have lavet nogen dårlig, dog lidt rutinepræget, film, da han har lavet den i undeholdningens navn! Derfor er mange af de lidt mere åndssvage påfund, kamerastunts og andre indfald delvist accepteret og at læne sig tilbage og nyde det ene stunt efter det andet virker pludselig ikke så utiltalende..."My name is Ottooo; I'll be playing Pablooo!!"

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.