Orkidé-tyven: Fascinerende perle!

Orkidé-tyven
Film Orkidé-tyven
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Begrænset gevinstRasmusFL
Hollywood's mærkelige drengeSanderbo
Legende mesterværkAnonym
næsten genialChristian.
Peter GjerlevCorkey Ford
Gott!Corkey Ford
FordAB
hmmm...Corkey Ford
Indlæg Se alle indlæg (36) Se mere

13/02-05Fascinerende perle!
Nicolas Cage leverer her en af sin karrieres bedste præstationer i den bedste film han har medvirket i i mange år! "Adaption" er en af de film der er temmelig svær at blive klog på: For det første virker den noget lang og sej, en anelse kedelig til tider, men alligevel så rig på originalitet, charme, varm og rørende humor og fascination at man har svært ved at afskrive filmen som noget i nærheden af uinteressant! Det er en stor oplevelse og en af dem man sent vil glemme...

Nicolas Cage spiller dobbeltrollen som både Charlie og Donald Kaufman, der begge er manusskriptforfattere! Førstnævnte har påtaget sig opgaven at skrive Susan Orleans bog "Orkide tyven" om til et filmmanus, hvilket volder ham uforventede store problemer! Selvtilliden er helt i bund og arbejdet glider ikke just på skinner! Samtidig bliver han langsomt mere og mere fascineret af forfatteren Susan og vælger at tage til New York og finde hende, på trods af hans generte facon! Donald, Charlies diametrale modsætning, er lige startet på at skrive manusskripter og hans arbejde med den i de flestes øjne noget tvivlsomme "The 3" bliver både beundret af kollegaer og venner, selvom Charlie ikke just er begejstret for broderens brug af skamridte klicheer! Susan Orlean spilles af Meryl Streep og "orkide tyven", John Laroche, spilles eminent af Chris Copper! Forholdet mellem de to sidstnævnte udvikler sig mere og mere i løbet af Orleans arbejde på bogen da hun opsøger Laroche og fascineres af hans lidenskab for blomster og excentriske opførsel! Kort sagt er skuespillet ovenud vellykket og man undres ikke over Chris Coopers Oscar eller hans Golden Globe, der begge er yderst fortjente! Meryl Streep, som jeg normalt ikke har det bedste øje til, leverer også en kraft præstation og hendes Golden Globe er heller ikke givet ud til den forkerte! At Nicolas Cage ikke har vundet noget eller i det mindste blevet nomineret for hans rolle er dog lidt mærkværdigt da han i mine øjne er filmens mest velspillende og han spiller uomtvisteligt sin bedste rolle i årevis!!

Generelt er historien meget forvirrende og med store spring i tid og rum, men af en eller grund hægtes man ikke fuldstændig af da filmen som bekendt er en interessant størrelse og på trods af filmens hoppen frem og tilbage mellem fiktion, Charlies drømme og virkeligheden er det alligevel til at følge med i og fascinationen af denne originale perle bliver ikke mindre af et flot og fængslende screenplay! Visuelt er filmen muligvis ikke så blændende som Spike Jonzes tidligere "Being John Malkovich", men filmen byder på mange finurlige indfald og især de to "car crashes" er filmet utroligt og meget virkeligt! Dertil lægges de afsluttende billeder af blomster i forgrunden og en gade i baggrunden hvor dag og nat hurtigt spoles igennem flere gange i træk! Dette er blot et af de få eksempler på Jonze og Kaufmans overlegne filmtekniske overskud og overblik der generøst er spredt udover filmen!

Men ikke nok med at det filmtekniske og skuespillet er i absolut særklasse, manuskriptet er spækket med spændende anekdoter og reflekteren over livet, hvilket måske lyder lidt banalt og sukkersødt, men Charlie Kaufman og hans bror Donald har formået at skrive nogen af Nicolas Cage og Chris Coopers bedste replikker til dato! Det er fyldt med mange vittige og underspillede morsomheder og humoren er ganske vist ikke skingrende og lårklaskende men derimod charmerende, rørende og troværdig! Chris Coopers karakter er både lejlighedsvis frastødende bl.a. pga. hans nyligt opstartede pornoside og engagement i denne, men også dybt fascinerende og meget morsom! Replikker som "We collected the shit out of them!!" bliver leveret med så meget stil at man vitterligt skraldgriner for sig selv! Nicolas Cage har også flere af disse både som Charlie og Donald, og da disse er så forskellige som ild og vand kan man ikke undgå at mores af deres pudsige indfald og forskelligheder! I det hele taget er det forbilledligt vellavet når Nicolas Cage er på skærmen gange 2 det meste af tiden og dette kan heller ikke undgå at blive lidt morsomt af og til når disse to næsten identiske tvillinger render rundt og "laver ballade"!

Men selvom filmen er frygtelig interessant, både teknisk og følelsesmæssigt, og ideen med at lave en film om det at skrive et manusskript er veltænkt, indtræffer kedsommeligheden dog af og til og ens interesse holdes ikke fast hele vejen igennem! På trods af filmens forholdsvist overskuelige længde af 114 min. føler man "occasionally" at historien bliver trukket i langdrag og det er i sandhed en skam!

Det piller dog ikke meget ved det faktum at Jonze og "the Kaufman bros." sammen har skabt en spændende, vellykket og original lille perle af en film! Man skal nok ikke give sig i kast med den hvis man forventer action "en masse" og selvom spændingen stiger lidt til sidst i filmen, lever den dog allerhøjest på det fascinerende historieforløb og den fuldendte, om end lidt forvirrende, vekslen mellem virkelighed og fiktion... og selvfølgelig også pga. den fantastisk velspillende cast og det filmtekniske overskud! Kort og godt; "Adaption" er en smuk og livsbekræftende perle fra et spændende sammenarbejde mellem to af Hollywoods nuværende mest orignale filmskabere..."Smithers, who was that young hellcat applying for work-permission!?"
- Mr. Burns, "The Simpsons"

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.