De uovervindelige: En Crowd Pleaser

De uovervindelige

22/02-05En Crowd Pleaser
Denne film er, set fra en sand De Palma-freaks vinkel, ikke noget særligt. Den er ikke skrevet af De Palma selv, men af David Mamet, og blandt De Palma-freaks regnes den for et af hans mest upersonlige, kommercielle og "kedelige" værker.

Som actionthriller fungerer filmen fint. Kontrasterne mellem Ness og Capone og mellem Ness og Malone virker fint, dialogen er god, handlingens fremdrift fin og troværdig.

Filmen mangler det, der er særligt ved De Palma, den mørke side, symbolikken og abstraktionerne. Filmen er næsten blottet for smukke visuelle og tematiske elementer. Selv Mission To Mars, som folk elsker at hade, er et overflødighedshorn sammenlignet med denne "tarvelige" gangsterfilm.

Og scenen på banegårdstrappen, som alle roser, og som refererer til Eisensteins "Panserkrydseren Potemkin", blev først opfundet af De Palma undervejs efter at budgettet var overskredet og flere effektive slutscener var droppet. Men scenen er til gengæld ægte De Palma i modsætning til store dele af den øvrige film.

Mit gæt er, at folk, der elsker denne film, ikke har De Palma blandt deres 3 favoritinstruktører (for at gentage mig selv fra Lynch og Straight Story). Der er simpelthen ikke nok indhold i billederne. Men det er en fin film. Mission Impossible har derimod alt det, som De Uovervindelige mangler.

23/02-05Sandman
Anonym
Kan kun tale for mig selv, men der tager du fejl Sandman. Jeg er ret begejstret for dette klassiske gangster drama (Connery´s accent eller ej) og De Palma er en af mine yndlingsinstruktører.

Er enig i, at denne De Palma film ikke indeholder den mørke side og er mere kommerciel. På samme måde synes jeg også, at "Carlito´s way" er mere dyster end "Scarface", men jeg elsker alligevel begge film.
Det til trods for, at jeg mener De Palma er bedst, når han udforsker menneskets psyke og mørke sider i film som f.eks. "Dressed to kill", "Blow out", "Carrie" og "Raising Cain".

Jeg anser nu "M:I" for at være De Palma´s mest kommercielle film til dato, til trods for at den besidder flere af De Palma´s kendetegn.

Jeg synes, at det er rart, at manden har bevist, at han har bredde og kan levere begge dele. Dermed ikke sagt, at der ikke også har været et par svipsere indimellem.

Venter iøvrigt stadig på din analyse af "Dressed to kill" og jeg tør slet ikke spørge, om du har fået set "Raising Cain" (og "Donnie Darko" iøvrigt). Du må sgu til at yde lidt, Sandman. *GG*

23/02-05Forceoffive
Anonym
Jeg genså den forleden på video efter mange år, og selvfølgelig var jeg en anelse firkantet i min kommentar, men jeg må indrømme at den skuffede lidt, særligt overfor M:I og selv Mission To Mars, som har originaliteten som The Untouchables mangler.

Men ellers holder filmen, og vi får både et elevatormord og et banegårds-shootout, så måske har du ret, man skal ikke være så kræsen.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.