Dobbeltliv: Hvad er et "rigtigt liv"?

Dobbeltliv

28/03-05Hvad er et "rigtigt liv"?
Anonym
Hvad driver os mennesker? Hvad er et ”rigtigt liv”, og hvordan opnår man et sådant? Disse er nogle af spørgsmålene der står tilbage, efter rulleteksterne for længst har afsluttet Laurent Cantet’s fremragende lille filmperle ”Time Out”.

Der vil aldrig være et entydigt svar på ovenstående spørgsmål, sandheden skal findes hos en selv- om end man er oprigtig eller falsk, er vel i sidste ende ligegyldigt, hvis bare man selv tror nok på det, eller er det? Vores hovedperson Vincent (stærkt spillet af Aurélien Recoing), har i hvert fald valgt at leve sit ”rigtige liv” i skyggen af sandheden. Han har hustru- tre børn- villa- carport, ja, der mangler vel egentlig kun vovsen, til at fuldende billedet af det perfekte liv anno 2005.

Men noget mangler, noget ingen andre kan se. Vincent er blevet arbejdsløs, fyret fra sit job, pludselig udenfor, med andre ord Vincent har mistet sin identitet. I forsøget på at fortrænge dette faktum, bevæger han sig ud på et sidespor, lever et dobbeltliv. Familien ved intet, så i lykkelig overbevisning tager Vincent af sted på ”arbejde” hver dag. Dvs. Han kører rundt på må og få, besøger virksomheder, går i butikker m.m. alt imens han over mobiltelefonen, underretter sin hustru, nærmest i detaljer om hvor mange kundemøder han skal tilgodese den pågældende dag, og hvornår han tidligst vil være hjemme.

Løgnen vokser sig langsomt større og større, Vincent låner penge af sin far (under falske forudsætninger), Han ”låner” eller rettere bondefanger tidligere kollegaer, til at give ham penge. Således fortsætter hans deroute, fortalt stille og roligt, med en understrøm af raffineret intensitet. Løgnen har til sidst fået så meget tag i Vincent, at han selv er blevet løgnen- overbevist om sin egen falske identitet, skildret forunderligt godt i konfrontationen med hustruen og børnene.

Hvordan filmen ender, skal jeg ikke afslører her, dog vil jeg pointere at Vincents flakkende mimik i slutscenen én gang for alle cementere ideologien om hvordan et ”rigtigt liv” skal leves- dette er ikke mindre en genial filmkunst, det er fremragende.

Laurent Cantet har med ”Time Out” skabt en film, i øvrigt bygget på til dels virkelige hændelser, der vil mere end bare at underholde, dette er en film, du kan ”risikere” at blive klogere af.
Skal fra denne anmelder varmt anbefales.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.