Der Untergang: ´

Der Untergang

31/03-05´
Anonym
Der Untergang


Nej nej nej, hvorfor er denne film så højt vurderet? Der mangler action, sex, en superhelt, bad guys og fed musik. Filmen er indholdsløs. En klar Stay Away! Som alle tyske krigsfilm.

Af Niels Kristian Schmidt
Der Untergang er en meget lang og ligeså overvurderet film. Alt foregår på tysk i små rum med cement på tapetet. Efter 10 minutter spørger man sig – hvad er plottet? I modsætning til mange unavngivne anmeldere har jeg gennemskuet plottet. Meningen med det hele er at gøre tilskuerne deprimerede. Det lykkes. Men derudover forstår jeg ikke konceptet, og jeg er godt træt af tyske krigsfilm. Der findes heldigvis en løsning på det tyske problem.

Tysk
Tysk var engang et fint sprog, men det er forældet. Lige siden jeg så Ørneborgen, Navarones Kanoner, Det Beskidte Dusin og Kellys Helte har jeg vidst, at tyskere skal tale engelsk med accent, evt. tysk med amerikansk accent, og falde døde om ved synet af en amerikaner. Disse film er ret gamle og har været med til at sætte en standard, man ikke bare forlader. Jeg ventede i ”Der Untergang” utålmodigt på, at skuespillerne skulle slå over i engelsk. Det skete aldrig. Der var nogen, der talte russisk på et tidspunkt, men det hjalp ikke og der gik en time før jeg fandt ud af, at frisuren, der strittede op i bunden af billedet, dækkede over underteksterne. Fra da af kunne jeg selv vælge at koncentrere mig om begyndelsen af sætningerne eller slutningen af dem. Fremover bør teksterne placeres i toppen af billedet, eller, ligesom i Counter Strike, i midten af billedet.

Hvad er plottet?
Problemet med underteksterne kan have været medvirkende til at jeg ikke fik fat i plottet, men den slags bør også fremgå mere klart af billede og lyd. Lad mig hjælpe lidt. Filmen skal ikke starte med en stemme, der går ind over et sort billede og forklarer noget dybere liggende mumbo jumbo. Der skal være en intro med en action-hændelse. Her skal man se noget skidt ske og man skal se the bad guys. Når man ser the bad guys skal der være uhyggelig musik. Der skal ikke være replikker i starten. Alle disse ting fejlede i Der Untergang og således er titlen meget sigende. Ned ad bakke hele vejen. Hvorfor var alle i filmen så negative? Fordi de var med i et flop! Det stod malet i ansigterne på samtlige skuespillere helt fra start af: ”Dette manuskript er en total fiasko. Hvordan kommer jeg ud af det?” Alle i filmen ville væk derfra. Også en af hovedpersonerne blev af de andre skuespillere fra starten anbefalet at forlade filmen: ”Ich fliese Sie an, Mein Führer, verlassen Sie den Film”. Men det gjorde han ikke. Big mistake! Han blev så skidesur, at han gav hunden gift og skød sig, og så skred de andre også. Omsider kunne makværket finde sin slutning. Hurra. Men inden da havde filmen sparket samtlige tilskuere i skridtet.

Deprimerende
Plottet var at gøre tilskuerne deprimerede. Det fungerede ligesom i forsvaret. Først forvirrer man folk med meningsløshed. Så knækker man dem med brutalitet. Og så bygger man dem op med budskaber om selvopofrelse, hvorefter man selv udebliver eller ligefrem stikker af.

Jeg har allerede redegjort for forvirringen i starten. Og så kom det brutale. Små børn, der skød hinanden eller fik gift af deres mor. Det er hverken sjovt eller underholdende at se på. Situationen er, at ”Der Film”, som de alle vil ud af, er omringet af russerne og er ved at gå under. Det hele er ad H til. Det får hovedpersonen så at vide og han bliver skidesur. ”Hvem fanden er det, der beskyder settet med artilleri”. Det er russerne. Hvad gør man så? Skrid, for Helvede. ”Wir müssen raus aus der Film, Eva, du muss ihn überzeugen.” Men nej. Og så sker det. En gal heks ved navn Magda hiver sine seks børn ned i cementhelvedet og slår dem ihjel. Først bedøver hun dem og så giver hun dem gift mens de sover. Og vi får det hele at se. Jeg svedte af ubehag. Hvad fanden er det her, tænkte jeg. Vi var to timer inde i fiaskoen og jeg havde skulle pisse siden den første time var gået. Det var her Bruce Willis skulle komme rullende ind over gulvet, skyde alle i hovedet og lukke filmen. Det gjorde Bruce Willis ikke, men det var der ret mange af skuespillerne, der kompenserede for ved selv at skyde sig i hovedet. ”Ich habe geschworen”, sagde de. ”Meine Eit”, eller sådan noget. Mange af skuespillerne havde tilsyneladende lovet ikke at forlade filmen uanset, hvor galt det gik med optagelserne, og skød sig i stedet. I øvrigt blev faderen til de seks børn ret sur og skød heksen. Jeg ved ikke, hvad det var med ham, men han pløkkede tilsyneladende også sig selv. Måske et vådeskud, jeg kunne ikke gennemskue det, og før man fattede, hvad det var der foregik, så stormede statisterne frem med fyrre liter benzin og brændte skuespillerne af. Og det var efter, hovedpersonen og Eva, den eneste, der smiler i filmen (fordi hun ikke helt fatter situationen), også var blevet brændt af.

Derfra skete der lidt, der gav mening. Skuespillere og statister løb, hvad de kunne, for at komme væk fra ”Der Untergang”. Ed eller ej, nu gad de ikke mere. Den kvindelige hovedperson og en beslutsom dreng slap væk. Resten blev taget til fange af russerne. Nedtur.

Træt af tyske krigsfilm
Das Boot varede tre timer, Stalingrad heldigvis kun 1½ time, ja, den føltes længere, men Der Untergang varede 2½ time. Tyske krigsfilm er død syge. Man skulle nærmest tro, producenterne ikke brød sig om folk, der går i biografen. Jeg er møg træt af tyske krigsfilm. De slæber sig af sted. Stemningen er negativ. Det handler altid om noget dårligt. Det varer en evighed. Det slutter skidt. Hvad er det!? Hvad er det I vil!? Was wollt Ihr denn? Selv jeres co-production med franskmændene, Enemy at the Gates, sluttede helt, helt forkert efter uendelig lang tid. Og også dér skulle I absolut hænge en lille dreng. Enemy at the Gates havde dog en god bolle-scene. Nej, nej, det var ikke en sex-scene. De bollede. Det var nok den franske påvirkning.

Der Untergang er et slag, tysk film ikke vil komme sig over i lang tid. Godt nok var det ikke de bedste skuespillere, de mistede, men så i hvert fald det bedste publikum. Som hovedpersonen sagde: ”Die Zuschauer haben ihren Schicksal selber gewählt.” Ja! og vi vælger den ikke igen! Og om skuespillernes tragiske skæbne: ”Die Besten sind schon gefallen.” Da han havde tænkt lidt over den sætning, skød han sig. Måske derfor anmelderne har rost ham så meget. Det tror jeg!

Hvorfor så højt vurderet?
Hvorfor er denne film så højt vurderet? Fordi anmelderne ikke ved, hvad de ellers skal gøre. De tænker: ”Hvad skal vi gøre? Her er en rigtig dårlig film. En rigtig blæretrykker. Men tyskerne har det megadårligt med den krig og de prøver hele tiden at gøre det godt igen med deprimerede historier om den.” Hvad gør man, når børn laver en dårlig tegning? Man roser den sønder og sammen! ”Nej, hvor er den flot. Den kan du nok ikke overgå, så det er nok bedst, at du ikke laver flere af dem.” Tyske krigsfilm bliver ikke værd at se i lang tid fremover. Men måske ser vi en dag en tysk udgave af Kelly’s Helte og Ørneborgen. Man kan jo altid håbe på det bedste fra Europæisk film, når nu Hollywood går helt ad H til med Star Wars III, der blot skal sætte prikken over i-et på Star Wars fiaskoen – en serie hvor dem med de seje uniformer også bare taber og taber og taber og det hele ender totalt urealistisk hver gang.

Hvad er det overordnede problem?
Hvad er det overordnede problem? Hvor tyskerne har forstået, at kunsten ikke kan stå alene, men er et nationalt og statsligt anliggende, har de ikke forstået, hvorledes kunsten skal anvendes til at styrke folk og stat. Dette er det overordnede problem. Film skal underholde folket og bekræfte nationen og dens ledelse. De skal være positive. De skal sælge det tyske koncept. Ideen om Tyskland, eller for amerikansk film, idéen om USA. Det har de forstået i Hollywood og der ligger løsningen på det tyske problem.

Vejen ud af Der Untergang
Hvordan kommer tyskerne ud af ”Der Untergang” syndromet? Svaret er simpelt. Kopiér konceptet fra fx "We Were Soldiers". Amerikanerne kan det skidt. Få Spielberg til at hjælpe jer. Tag et militært nederlag. Tag Stalingrad fx. eller måske en af de mindre fiaskoer. Vær stolt over fiaskoen. Klæd jeres folk i de sejeste uniformer med de fedeste våben, I kan finde frem. Vis hvordan de tyske tropper var sammensat af alle mulige nationer, ligesom de gør med folk af forskellig oprindelse i "We Were Soldiers". Der lavede de en parade med asiater, afrikanere, irere, mexicanere osv. Lav en parade inden afgang til fronten, hvor der er rumænere, ungarere, danskere, franskmænd, hollændere, belgiere, nordmænd, italienere, kroater, bosniere, russere og ham englænderen, der meldte sig frivilligt til SS. Vis ham frem som om der bare var vildt mange englændere, der deltog på tysk side. Fremstil det hele fra tysk side og lad som om I også ser det fra den anden side. Ros modstanderne for at kæmpe flot og vis, hvordan det alligevel var jer, der bare sparkede røv. Og så lav sådan en afslutning, hvor en eller anden allieret officer går ind over og siger ”Ja, det kan godt være, vi er uciviliserede og megadårlige til at slås, men vi bliver bare ved med at angribe og vi er flest.”, sådan at tilskuerne rigtig kan forstå: Det var ikke rigtig et nederlag alligevel, og havde tyskerne ført den krig for alvor, så havde de vundet. Lav nogle serier. Zug B i Rusland. Det er hele konceptet fra USA, tyskerne ikke har forstået: ”Det kan godt være, vi slår en masse mennesker ihjel og bomber storbyer, men vores soldater er de seje.” Forstå nu det koncept! Der er langt endnu før tysk film forstår at slå bro til publikum som de kan i Hollywood. Endnu en fiasko fra Berlin har set dagens lys.

31/03-05wow
Wow de fleste herinde med lav intelligens skriver korte ligegyldige indlæg der er blottet for indsigt i film, men du har som den første valgt at lave dit indlæg langt. Stor dreng!

01/04-05Idiot
Anonym
Det var da noget af det længeste og mest idiotiske kværulanteri, jeg længe har læst.
Men hvis det er en spøg - og det må det være - er det sgu en meget sjovt anmeldelse!
P

01/04-05Griner
Nu lugter den jo også af en spøg og jeg morede mig da gevaldigt mens jeg læste den. Især over sammenligningen med forsvaret.

Samtidig tror jeg sgu, at han HAR gennemskuet plottet og at meningen var at gøre folk deprimerede. Det virker ihvertfald sådan, hvis man læser de to efterfølgende anmeldelser. *GG*

Spøg til side. Helt klart en film, som jeg skal se.

02/04-05Er det en joke?
Anonym
Jeg vidste altså ikke helt om jeg skulle grine eller blive forarget da jeg læste din \"anmeldelse\". På en eller anden måde tror jeg at det er en joke, for så dum kan ingen da være. Er du ikke klar over at filmen er autentisk? Ved du hvad autentisk betyder? Ved du hvad der skete under krigen? Ved du overhovedet at der har fundet en 2. verdenskrig sted? Hvad havde du forventet af en autentisk film om Hitlers sidste dage? Ved du hvem Hitler er? Jeg er målløs

03/04-05Force
Hehe.. Ja, det minder sgu egentlig meget om ham Laszlo's indlæg - og den efterfølgende vrede respons :-)
Har du for øvrigt tjekket tråden under "Commando" på IMDB?

http://www.imdb.com/title/tt008.../nest/13210857

Man kan lære meget af den film :-)

03/04-05Hmm..
Det er da noget af en af de dårligste anmeldelser jeg har læst i mit liv.. Ordentlig gang lort..vågn op.. filmen er sq noget af det bedste der er sket i langt tid i filmbranchen.

03/04-05hohoho!
Anonym
den sjoveste anmeldelse i nyere tid!! hoho, jeg grinede min røv i laser over sætninger som "... og ham englænderen der meldte sig frivilligt til SS"

Der er mange andre guldkorn og trænger man til et godt grin er dette "da place to be"... Scope, dette er månedens indlæg!!!

03/04-05Scope's fighter pokal!
Anonym
Fik for mange fadbamser igår; var helt smadret her til morgen. MEN så læste jeg denne anmeldelse og har grinet lige siden.

Det er den sjoveste tekst, jeg kan huske at have læst på Scope. Der er alt for mange, der tager sig selv og sine meninger alt for seriøst. Det er selvfølgelig også derfor de reagerer så aggressivt på din anmeldelsen

Godt gået ....

03/04-05Faust
Anonym
Griner.

Ja, sjovt nok havde jeg faktisk netop læst den tråd for ikke så lang tid siden (der var en, som henviste til den under en anden film derinde), men det er funny stuff. Nogle af mine venner og jeg har nemlig også altid grint af, at når Arnold vælter Porschen rundt igen og den er helt smadret på siden, så ser den efterfølgende helt ny ud.

Det er dog lidt skræmmende, hvor mange folk der bliver ved med at tage denne kommentar her seriøst. Nu er der heldigvis ved at dukke nogle op, som tager det, for hvad det er. ;o)

03/04-05For sjovt
Anonym
Jeg synes sgudda det er for sjovt. Ta dog en slapper istedet for at blive fornærmede, det er jo bare en tysk film?

03/04-05well...
Og lige som man troede, at den var ved at sive ind... :-)

03/04-05hehehe...
... good one there!!

04/04-05Phillip
Anonym
Meget enig. Indlægget er intetsigende, og burde faktisk også slettes, hvis du spørger mig, da indlægget er usagligt. Jeg kan næsten bedre lide de one-liners indlæg, end et laaangt indlæg, som alligevel intet siger en.

04/04-05Hmm
Anonym
Det kan godt være, at nogen ville finde det indlæg morsomt, som jeg i øvrigt absolut ikke kan. Det burde slettes FORDI, at indlægget er fejlagtigt, usagligt og provokerende på den absolut ufede måde. Det er lidt utroligt, hvad en velskrivende mand kan bilde folk ind??

PG - jeg er lidt forundret, at du vil have sådan et indlæg stående, da det klart er en tom omgang provokation uden konkret indhold eller fakta?? Sådanne tomme indlæg/brugere har vi alt for mange af, blandt andet min fanatiske fan, Lars....som har tænkt sig at bruge hele sit liv på, at brokke sig over mig. Jeg har endelig fået en, der vil bruge resten af livet på mig, det er herligt.

04/04-05hehe
Anonym
hehe jeg har endnu ikke fået min kaffe, så jeg venter med at sige, tak. Hehe.

Men man kunne nu sagtens skrive et sjovt og interessant indlæg, uden at lyde dum og usaglig som ham der, der fik skrevet det lange indlæg til denne film. Ikke nok med, at personen virker totalt hjerneskadet, så tror man et eller andet sted, at manden mente hvert ord. Kunne bare ikke se det sjove i det.

04/04-05Das
Nu er jeg en af dem, som morede mig over dette indlæg, så jeg vil da gerne komme med en kommentar til din kritik.

Du har helt ret i, at som ANMELDELSE kan man ikke bruge indlægget til noget seriøst og at det da måske burde have været oprettet som kommentar i stedet for.

Det ændrer dog ikke på, at indlægget er morsomt og faktisk ret genialt skruet sammen, men det kræver måske en vis kendskab til ordet "ironi" og påskønnelse af dette, før at man kan se det morsomme i det.

Indlægget er skrevet som en joke og skal da ikke tages alvorligt, men selvfølgelig ved vi ikke, om personen virkelig synes, at filmen var noget ged.

Nu får folk det til at lyde som om, at det er en uintelligent person der har skrevet det her og der går de forkert i byen. Jeg synes, at det er mere uintelligent eller rettere sagt "at være uden situationsfornemmelse", hvis man tror, at manden bag dette indlæg mener altsammen seriøst. Så misser man pointen.

Måden det er skrevet og sat sammen på er grunden til, at indlægget er morsomt. Feks. ironien omkring USA og deres måde at lave film på er meget rammende og det gør det morsomt.

Jævnfør evt. kommentarerne i sidste passage med amerikanske krigsfilm.
Tag f.eks. "We were warriors" (som han selv nævner) eller "Pearl Harbor" og kig så på sætninger som:

"Amerikanerne kan det skidt. Få Spielberg til at hjælpe jer. Tag et militært nederlag. Tag Stalingrad fx. eller måske en af de mindre fiaskoer. Vær stolt over fiaskoen."

og

"Fremstil det hele fra tysk side og lad som om I også ser det fra den anden side. Ros modstanderne for at kæmpe flot og vis, hvordan det alligevel var jer, der bare sparkede røv."

Det lyder jo unægteligt som "Pearl Harbor" og utallige andre amerikanske krigs-propaganda film.

Så indlægget er måske en usaglig latterliggørelse og en joke på "Der Untergang"´s bekostning (Har ikke selv set filmen, så skal ikke kunne udtale mig om den), men helt fejlagtigt er det da ikke (ironien i det) og det er deri det sjove ligger.

Selvom vi er enige om, at i det store hele er der mange useriøse indlæg, som det er svært at kunne bruge til en fis, så synes jeg dog, at nu hvor man ikke kan blive fri for dem, at det indimellem er en kærkommen oplevelse, at være vidne til et, som så i det mindste er intelligent skruet sammen og er morsomt.

Inde på IMDB er der masser af useriøse (men hylende grinagtige indlæg) under kommentarer. F.eks. det Faust og jeg snakkede om under "Open Water", hvor der var en, som var træt af alle de dybt seriøse indlæg fra dyreværnsaktivister omkring, at havet var hajernes domæne og at vi indvaderede deres territorier, når vi tog os en svømmetur.
Derfor lavede han en tråd, hvor han opfordrede alle til erklære krig mod hajerne med begrundelsen: "all sharks are bad" og han brugte film som "Dødens gab" og "Open water" som bevis for sin påstand.

Det var sgu humor, men folk troede at manden var seriøs og det gjorde det faktisk endnu mere morsomt.

Hvis man nu havde et sted til (uskyldige)kommentarer som disse, så var man også fri for, at folk blev irriteret over dem.

Så JA det er et useriøst indlæg og hører måske ikke rigtig hjemme i et seriøst forum, men jeg skal gerne indrømme at jeg morede mig gevaldigt over det og tager hatten af over måden det er sat sammen på. Jeg ville ikke selv kunne lave et indlæg som dette, som var så humoristisk gennemtænkt.

Hvis man ikke kan se (eller forstå) humoren og ironien i det, så er det selvfølgelig svært at gennemskue.

PS: Nu nåede jeg lige at se i dit sidste indlæg, at du mistænker personen bag dette indlæg for at være hjerneskadet og at du tror, at han mente hvert et ord. Deri ligger måske forklaringen.

05/04-05hold dig til WaltDisney
Anonym
Jeg tror du er gået helt forkert i byen min ven, håber virkelig den anmeldelse er en spøg, så dum kan ingen være

08/04-05God griner
Anonym
At nogen folk ikke fatter de dybt overlagte vittigheder i indlægget fatter jeg ikke...Give us more!

14/04-05månedens indlæg, please scope!
Anonym
hahahahahahah!!!!

der skal altså ikke en alt for lav intelligenskvotent til, for at få en så lang række af mennesker til at fremstå SÅ dumme (hahaha) udelukkende ved at lade dem svare på en plakat man hænger op i et forum.

=det var helt klart ligeså sjovt at læse svarene på NKS' indlæg, som at læse det selv. det mest übergeilede post-of-the- month.

umiddelbart kan jeg spørge dig, Chief, hvad der dog var i de popcorn. heh. god bedring.

16/04-05Et spørgsmål nager endnu _/\_
Anonym
Er det ikke lidt for mærkeligt, at forfatteren af det oprindelige indlæg (som angiveligt skulle hede "Niels Kristian Schmidt") ikke selv kommer med nogen opklarende informationer om hensigten? - nu når der er et dusin læsere, der har gættet på meningen.

Hvis det havde været tænkt som en joke - hvilket jeg først antog, da jeg morede mig helt hysterisk over det - så ville fristelsen til at håne dem, der havde taget indlægget alvorligt da været FOR stor. Den konklusion frister, at manden faktisk mente det alvorligt siden han opretholder total radiotavshed. MEN ER DET VIRKELIGT MULIGT ? Så er det jo en sag for psykoforsorgen.

16/04-05Joke
Det indlæg er da klokkeklart en joke og i den bedre og mere intelligente ende. På den måde får han jo på bedste vis udstillet Hollywood og deres historievridning, hvor de amerikanske soldater altid fremstår som helte uanset hvor mange bank de får (hvem sagde Pearl Harbor?). Om han kan lide "Der Untergang" skal jeg ikke kunne svare på, men sjovt var det og godt skrevet, og så klart en joke at man skal være ualmindelig d.. for at føle sig provokeret.

18/04-05hold kæft en gang gylle!!!
Anonym
Nej hvor er det en gang lort at lukke ud i en anmelelse. Det havde været okay, hvis du havde en holdning til skuespillet, tempoet eller andet teknisk i Der Untergang, men at brokke sig over at du bliver i dårligt humør af at se filmen, siger vist lidt om din manglende modenhed ang. film.
Hvad havde du da forventet om en film om Hitler.
Mel Gibson rendende rundt med et lille overskæg og sige one-liners, og Nicole Kidman forgifte sine børn mens hun halvnøgen tilfredsstiller Steve Buscemi i rollen som Goebbels. Hvis du kan brokke dig over at tyskere snakker tysk i en tysk film, synes jeg at du skulle vente nogle år med at se film. Hvis du tror at man kan få unge til at forstå fortiden og sande begivenheder ved at proppe sex og action ind i en film, er du vist helt der ude, hvor jeg ikke ved om jeg skal grine eller græde over dig. Alle dine argumenter om gamle film og nye film er så meget til grin, at du virker som en helt vildt virkelighedsfjern person som ikke vil konfronteres med noget virkeligt, men bare gemme sig i en underholdningsfilm.
Grow-up mand!!!!
Jesper

18/04-05Aha
Nu er jeg ved at forstå hvorfor folk som Finn Fæbygård kan have en karriere i Danmark. Visse folk har åbenbart BRUG for at tingene bliver skåret ud i pap.

Lad dette være en lektion for alle. Vov aldrig at være sarkastiske, da der stadig er en del som ikke fatter det og alle forsøg på humor vil ligeledes blive behandlet med samme foragt af disse mennesker.

Se det er sgu skræmmende. Man kan kun gisne om hvad disse mennesker herinde ville sige til, hvis man fortalte dem en fræk vittighed. Ville de råbe "blasfemi" og brænde en på korset? Tja man kan jo kun gisne, men skræmmende er det sgu.

Gad vide om disse mennesker også sad og kritiserede "Casper & Mandrilaftalen" for ikke at have nok med om aber.

18/04-05Ja...
Anonym
...nu må det da snart høre op. Indlægget var på ingen måde seriøst, så at diskutere hvorvidt det bør blive stående eller ej, er for så vidt i orden, men det er unægtelig svært at fratage indlægget dets underholdningsværdi. Jeg morede mig i hvert fald.

Er du også mandrilfan Force? ;o) Gud, hvor jeg savner det program.

18/04-05Emil
Ha ha. Inkarneret fan, Emil. Fik optaget de fleste afsnit dengang, men ville ønske at de udgav samtlige afsnit på dvd i stedet for udvalgte indslag, som de har gjort hidtil.

Men godt at høre, at der er flere af os herinde. ;o)

18/04-05Action-packed, pee wee! ;o)
Anonym
You and me both. En af mine absolutte favoritgæster er Claudius Mendelsohn, der går i panik, da han kommer til at slippe en vind under interviewet og stædigt begynder at påstå, at han aldrig nogensinde har slået en skid ("NEJ!!!"). En milepæl for dansk comedy.

Et par interessante lister du har stående i din profil i øvrigt, men kan det virkelig passe, at en så original filmskaber som Terry Gilliam ikke kan klemme sig ind blandt de bedste 45?

18/04-05Emil
Nå ja, der kan du bare se (Griner). Nok derfor jeg har cuttet flere af dem ned, da man alligevel ikke rigtig kan bruge det til noget, da der jo er så mange gode instruktører, skuespillere osv., at det var utopi at tro, at jeg kunne sætte mig ned og lave en top 10 af hver. Det er der simpelthen for mange til og når man kan glemme Gilliam, tja så kan du jo selv se hvad jeg mener.
(Dertil skal det lige siges, at film som "12 monkeys", "Fear and loathing in Las Vegas", "Brazil" & "The fisher king" alle er klassikere i min bog.)

Der dukkede faktisk flere op lige efter at jeg havde siddet og slået tid ihjel med det (Tror faktisk også jeg havde glemt Coen brødrene til at starte med) og i dagene efter blev der ved med at dukke flere op i hukommelsen, samtidig med at folk var flinke nok til at påpege hvem jeg havde glemt, hvoraf de fleste rigtig nok var forglemmelser og lige pludselig var det top 50 i stedet for top 10 og mere og mere begyndte min profil at vidne om al for megen tid til overs på det tidspunkt. *GG*
Så jo du har ret. Gilliam er en forglemmelse, men selv om man går og føler, at der f.eks. ikke er så mange instruktører, hvis film man virkelig forguder, så finder man ud af, at man tager fejl, ved at kaste sig ud i et så fjollet lille projekt, som jeg gjorde. He he.
Men jeg vil da stadig sige tak for reminderen og tilføje ham fluks.

På samme måde fandt vi jo også ud af, at der faktisk var flere gode skribenter herinde på Scope, hvis man først satte sig ned og tænkte sig om.

Hahahaha...Claudius Mendelsohn...ham husker jeg udmærket: "NEJ! JEG HAR ALDRIG FESET!....NU GÅR JEG!" og så slipper han selvfølgelig lige en på vej ud.

Kan også godt lide Lennart Berthelsen. Ham landevejsdrankeren som skal på blinddate og "liiiige have tømt dollarapparatet dernede for snot". *GGGGGGG*

Der er så mange gode, at man kunne blive ved i dagevis.

18/04-05Ja!
Anonym
Force, jeg elsker dig! ;o) det var sgu da pudsigt, jeg var netop ved at nævne Lennart Berthelsen før, men droppede det, da jeg ikke ville skrive en lang smøre. For som du rigtigt siger, vi kunne blive ved, så lad os bare stoppe mens legen er god! Tillad mig dog alligevel at give dig en varm mandril-hilsen ved at sige, "der var lige to kolde stifter med dyremotiv" ;o)

Jeg kan godt følge dig mht. til listerne - det er en endeløs opgave. Glæder mig i øvrigt, at du er vild med Gilliam, da han også er en af mine personlige favoritter. Men du har nu også de fleste med på listen, vil jeg sige. Størstedelen af mine yndlingsinstruktører er med, selvom jeg nu aldrig ville kunne lave en top 10 (altså rangere dem i forhold til hinanden), da en en filmskabers talent kan være stort på mange forskellige måder. Dog skal jeg blankt indrømme, at min all-time favoritinstruktør er Stanley Kubrick. En af de få der har revolutioneret filmmediet.

18/04-05Emilio
Enig. Om man kan lide Kubrick´s film eller ej, så er man som filmbuff nødt til at vise manden respekt. Nu hvor Hollywood aldrig nossede sig sammen til det med en statuette.

Det der er sindssygt i mine øjne er, at han næsten revolutionerede filmmediet (for at bruge dine egne ord) HVER gang han diskede op med en ny film.

Så vil jeg bare afslutte med at sige: "Altså nu ved jeg ik´ om jeg har været teltholder eller hva´, hvis du forstå sådan en lille hentydning!?".
(Eller noget i den stil *GG*)

18/04-05Korrekt
Anonym
Nemlig, og det er en af grundene til, at jeg forguder manden. Han udnyttede filmmediet til fulde og lavede mesterlige film i alle genrer og skikkelser. Lige fra science fiction- til krigsfilm, fra pompøs storfilm til smal krimi, fra humoristisk samfundssatire til psykologiske gys. Du ser ikke mange mesterinstruktører med en sådan alsidighed. Har du selv et favoritværk forresten?

18/04-05Hmmm
Jeg tror at jeg må sige "Rumrejsen 2001", "A Clockwork Orange" & "The Shining" skarpt forfulgt af "Full Metal Jacket", men det er nu svært, for jeg synes alle hans film (som jeg har set selvfølgelig) er fantastiske.

Jeg købte "Dr. Strangelove.." for nylig og glæder mig til at få den genset. Har ikke set den i hundrede år.

Hvilket minder mig om, at første gang jeg så "A Clockwork Orange" var jeg ikke mere end 10-11 år, så det var noget af en psykopatisk oplevelse, hvis du kan forestille dig det.
Jeg fandt den i min stedfar´s betamax samling og skulle lige tjekke hvad det var. I was in for a surprise!

Men ellers har jeg fået erhvervet mig de fleste af Kubricks film til samlingen. Udover de nævnte har jeg forlængst fået fingre i "Spartacus" (Se det kalder jeg en storfilm - så den adskillige gange i træk, da jeg var mindre), "Barry Lyndon", "Lolita" (Kunne faktisk for en gangs skyld også lide remaket af Adrian Lyne) og "Eyes wide Shut".

Jeg tror ikke rigtig, at jeg har set noget fra før "Spartacus". Er der nogen "must see" iblandt hans meget tidlige værker?

Ellers synes jeg faktisk, at det var efter Spartacus, at hans film begyndte at blive lidt mere vovede og at det var der hans storhedstid begyndte, men det er vel egentlig også den generelle holdning, er det ikke? (Griner).

19/04-05Force
Ville blot spørge dig om en lille ting - af ren nysgerrighed.

Du har John Carpenter på første plads i en af dine lister, som har givet dig nogle af de bedste oplevelser, "ren filmisk såvel som underholdende", skriver du. Men ingen af hans film ses på din top 10 liste over bedste film?? Hænger måske ikke sammen, men du har nok en forklaring??

19/04-05Force
Filmen han instruerede lige før "Spartacus", nemlig "Paths of Glory", også med Kirk Douglas er bestemt også værd at tjekke ud. Den kan jeg skarpt anbefale, også selv om jeg mener at have læst, at du ikke er så vild med de gamle S/H film.

19/04-05Das/Thomas
Som der også står, så skal min top 10 liste ikke tages bogstaveligt, da det jo er svært at indsnævre ens yndlingsfilm til bare 10. Hvis det var delt op i kategorier havde det måske været mere overskueligt og så var Carpenter helt sikkert dukket op en 3-4 gange under "gyser".

Selvom jeg kan finde mange film som er bedre end de bedste jeg har set af Carpenter, så har han lige siden jeg var helt lille været min yndlingsinstruktør. Jeg er simpelthen vokset op med hans film og selvom jeg kan komme i tanke om adskillige andre instruktører, som filmisk er Carpenter overlegne på alle punkter, så har jeg altid været vild med hans evne til at få utrolig meget ud af et snævert budget og det kræver alligevel talent.
Så han begyndte simpelthen at blive min yndling i takt med at jeg blev forundret over, at hver eneste film han diskede op med dengang, blev en klassiker i min ungdom og fordi han turde tage chancer.
Så selvom mange måske vil kigge med rynkede øjebryn over, at Carpenter rangerer højere på min liste end mesterinstruktører som Tarantino, De Palma, Kubrick, Scorsese osv., så har jeg smidt ham der alligevel, da han fortjener anerkendelse fra min side over al det han bidrog med af oplevelser i min barndom/ungdom, når jeg f.eks. fik sneget mig ind sammen med min bror i biografen i starten af 80´erne(selvom jeg ikke var gammel nok) til at se hans film. Så jeg kommer aldrig til at fornægte, at jeg elsker manden og hans film (fra "In the mouth.." og bagud) og derfor fortjener han min respekt og den har jeg hermed givet ham. I nostalgiens navn. ;o)

Det betyder dog ikke, at jeg efterfølgende ikke har set adskillige film siden 70´erne, som har været større oplevelser for mig.

Så det kan godt være, at der ikke lige er nogen af Carpenter´s film på min top 10 (det skal du igen ikke tage så bogstaveligt, da jeg kan se, at jeg f.eks. heller ikke lige har smidt nogen på af andre store instruktører jeg elsker som f.eks. Scorsese, Kubrick, Scott, Burton, Coen brødrene og jeg kunne blive ved), men lad os sige at man tog de 200 film jeg har haft størst fornøjelse af siden jeg forelskede mig i filmens forunderlige verden, så er der flere af instruktørerne på min top 10 liste pt., som måske kun ville have en enkelt eller to film repræsenteret, mens Carpenter ville være repræsenteret med 10 måske. Kan du følge mig?

Jeg tror også, at de fleste herinde har haft svært ved at skulle smide 10 film på og kalde dem for de 10 bedste. Så jeg har valgt også at smide nogen på, som indrømmet måske kunne blive erstattet med "Godfather trilogien", "Star Wars 4-6" eller "Rumrejsen 2001", men som jeg alligevel har valgt at smide på, fordi det er film jeg elsker og fordi jeg ikke helt føler, at de har fået den opmærksomhed, som de fortjener. Det er film som "Shadowlands", "Det skjulte ansigt", "Trappen til helvede" og "Nattens engle" og jeg må da indrømme, at jeg også var på nippet til at pille ved listen, efter at jeg så "Oldboy" her for en 3-4 måneder siden.


Thomas: Jeg har nu ikke så meget imod at film er i S/H. Der er bange film fra den gamle skole, som ikke rigtig sagde mig noget. Du ved ala. "It´s a wonderful life" og i den dur. Så den er da taget til efterretning.

Nu jeg har dig: Hvad sker der for dig, Thomas? Velkommen tilbage, amigo! Du er sgu da vendt tilbage som en anden Tazmanian Devil og bombarederet Scope med den ene anmeldelse efter den anden i den sidste uges tid. Ha ha.

Godt at se og velkommen tilbage. Var sgu ved at blive lidt nervøs for, at vi havde mistet dig. ;o)

19/04-05Korrektion
Der skulle selvfølgelig have stået "siden 80´erne" og ikke 70´erne, Das.

og du kan bare udskifte "bange" med et "bare", Thomas.

Har lige ligget syg med en eller anden forpulet influenza-virus-ting, som åbenbart har valgt at ramme hele min familie efter en familiefødselsdag i torsdags og jeg er først rigtig på benene i dag. Deri ligger forklaringen. *GG*

19/04-05Force
Anonym
Tak i har ikke helt mistet mig og godt at være tilbage, men har af flere årsager været væk, bl.a. har min pc været gået ned i længere tid og så er der de mere private grunde som jeg vel ikke burde nævne her, men den skønneste (indefra og ud) kvinde jeg har mødt er indvolveret :o)

Men nu min pc kører, benytter jeg skam gerne en lejlighed indimellem til at skrive på Scope, det nyder jeg jo. At jeg har mange indlæg med for tiden skyldes faktisk at nogle af dem er gamle (flere år endda) og derfor blot smidt ind (har dem liggende på pc og cd-rom). Jeg har vist nævnt før her på siden, men husker ikke for hvem, at oprindeligt begyndte jeg at skrive hvad jeg mente om de film jeg så, til en af mine bedste venner der flyttede til L.A. helt tilbage i 1996 og bor der den dag i dag og det er egentlig stadig grunden til at jeg skriver.

Nå, men nok hygge-snak, prøv at anskaffe dig filmen "Paths of Glory", der handler om en officer der efter et slag i første verdenskrig stilles for krigsdomstol. Indrømmer det er MANGE år siden jeg har set den, men mindes den som god og jeg kan se at den inde på IMDb har en flot høj rating også (hvis du kan bruge det til noget).P.S. Havde regnet ud, at "bange" stod for "bare" i din ordbog :o)

19/04-05Oki Forci
Anonym
Jeg kan godt følge dig.

Først og fremmest er det jo også pisse svært, at vælge de bedste film og alle de filmfolk, fordi man har altså haft mange oplevelser, og man ser jo mange film. Men jeg har nu valgt efter bedste evne, og så må det jo være det. Ofte glemmer man også, at tilføje en bestemt filmperson/film på sin liste, hehe - det er sku heller ikke sjovt.

19/04-05Das/Thomas
Das: Nemlig. Har selv glemt flere, som du kan høre.


Thomas: Det vil jeg så prøve og så er et "tillykke" vel på plads. :o)

"Thomas and ????? sitting in a tree, K-I-S-S-I-N-G"...fløjt.....fløjt....fløjt..... (Griner)

19/04-05Kubrick
Det er også meget svært for mig at fremhæve én Kubrick-film Force.

Mht. til hans ældre film så synes jeg også, at det først er efter "Spartacus", at han bliver rigtigt god, selvom Thomas med rette nævner "Paths Of Glory". "The Killing" er også en strålende lille krimi. Men "Spartacus" var vendepunktet, og det var herefter at Kubrick fik fuld kontrol over sine projekter.

Men hvor vellykket, imponerende og flot en film "Spartacus" end er, så skal du vide, at Kubrick selv betragtede den som bestillingsarbejde. Han havde ikke vetoret over manuskriptet, hvilket pissede ham godt og grundigt af, da han jo meget bekendt laver film helt efter eget hoved. Siden da har han altid sikret sig fuld kreativ kontrol over sine filmprojekter.

En skæg sidebemærkning vedrørende ”Spartacus” bør i øvrigt nævnes, da den siger alt om Kubrick som instruktør og om hans kunstneriske overbevisning. Under optagelserne var Kubrick oppe at tottes med cheffotografen Russel Metty, da Metty mente han blandede sig for meget i hans arbejde. Det endte faktisk med, at Metty forlod optagelserne midtvejs i vrede, og Kubrick lavede det meste af fotograferingsarbejdet egenhændigt, alt imens Metty brokkede sig. Ved den efterfølgende oscaruddeling vandt Metty oscaren for bedste fotografering” ;o)

19/04-05Emil
Griner. Ja det har jeg faktisk læst et sted. Jeg læste bare, at han havde bedt Metty om at sætte sig ned og bare lave ingenting. Vidste ikke han helt var skredet, men morsomt er det ihvertfald.

Han blev vist også hentet ind til den efter uoverenstemmelser med den oprindelige instruktør, gjorde han ikke? Det er også en ret atypisk Kubrick film, men den er stadig flot.

19/04-05Force
Anonym
Jo, det var Kirk Douglas (som jo havde arbejdet sammen med ham ved "Paths Of Glory"), der headhuntede ham til filmen efter lange diskussioner med den oprindelige instruktør.

19/04-05Og Emil og Force
Anonym
Den oprindelige instruktør var Anthony Mann, der blev "fyret" af Douglas, der så selv ville have Kubrick (hvis jeg husker rigtigt og historien passer).

19/04-05Thomas og Das
Thomas: Oki doki

Das: Nu har jeg ryddet lidt op og lavet nogle ændringer under min profil. Just for you. He he.

20/04-05TAK, hehe
Anonym
Hehehe det var straks bedre, super. Jeg har nemlig også fordelt det sådan, altså placeret alle de film under bestemte genre. Det er nemlig lidt mere overskueligt og giver bedre overblik - synes jeg. Håber du snart anmelder BHD og Phone Booth - lover jeg ikke kommer efter dig mht PB, hehe. Du har vel ikke anmeldt de to??

Har du i øvrigt set trailer til den nye Tony Scott film, Domino - han arbejder jo med Richard Kelly - den ser okay ud, uden at imponere, synes stilen minder om Man On Fire, også af Tony Scott.

20/04-05Jep
Jeg gælder mig til den. Meget imponerende cast.

Ja, der er såmænd masser af film, jeg ikke har fået anmeldt endnu. Så de er begge to på listen. Film som f.eks. Black.. er det svært at gå ind og sige noget nyt om, da det hele er blevet sagt, men jeg kommer til den på et tidspunkt.

Og apropos Joel Schumacher så er flere af grundene til at jeg godt kan lide mandens film, fordi han i 80´erne underholdt mig med film som "St. Elmo´s fire" (En af de bedste ungdomsfilm i 80´erne sammen med "Breakfast Club", "The Outsiders" og "Sidste år er længe siden"), ungdoms-vampyr-filmen "The lost boys" og filmen som forsøgte at besvare hvad der skete, når vi døde "Leg med døden". Har du fået set nogen af disse film? Ellers kan ihvertfald de to sidstnævnte anbefales. Ved ikke hvor meget du er til ungdomsdrama. *GG*

20/04-05Nej, sorry!
Anonym
Glæder mig til at se Keira Knightley, i en rolle der kan give hende lidt mere udfordring end tidligere. Har i øvrigt hørt, at man ser hende uden tøj i filmen The Jacket, som jeg faktisk ser frem til at se - ikke KUN pga. hende, men tror filmen er fed. Ideen lyder meget god, og castet er fremragende. Men for at vende tilbage til Domino, så skal den også ses - bestemt.

Jeg har desværre ikke set de Schumacher film du nævner. Jeg lagde mærke til ham i Falling Down, som er fed, og siden har jeg set alle hans film. Fra Falling Down til hans sidste, The Phantom.... Men lige det tidspunkt du taler om, har jeg desværre ikke set nogle af hans film. Men hvis muligheden kommer, skal jeg da nok, da han jo er en af mine favoritter. PB er nok den bedste for mig, men jeg elsker de fleste af hans film, altså dem jeg har set. Han har så også lavet et par dårlige film, men sådan kan det jo gå for alle.

Ungdomsdrama siger du?? Hmmm, jeg tænder nu ikke meget på den genre, men har da set par stykker.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.