Brazil: Welcome to Brazil

Brazil

08/04-05Welcome to Brazil
Langt om længe har jeg fået fat i Terry Gilliam's Brazil på DVD - og det skal hermed fejres med et tilbageblik på denne ekstraordinære film.
Igen skal der lyde en tak til både Forceoffive og Emil Schultz for rådgivning om anskaffelse af denne perle!!

For det første synes jeg, næsten, altid godt om Terry Gilliam's film, selvom han unægteligt er en instruktør hvis portræt af dystre universer, outrerede og sære karakterer og dystopiske stemninger kræver en vis portion åbenhed og tålmodighed fra hans publikum.
Det skal derudover også lige nævnes, at Gilliam er en af de absolut mest kompromisløse og visuelt bevidste instruktører i verden.
Gilliam har gang på gang vist, at han er i stand til at levere varen i form af meget æstetiske og overdådige billedflader, dog uden at negligere filmens historie og dens dialog på nogen måde.

Filmen Brazil er en besynderlige blanding af hi-tech, retro, humor og misantropi, der samlet set bliver hængende på nethinden længe efter filmens afslutning. Brazil er mørk, kompleks og personlig. Terry Gilliam's anti-autoritære holdning og hans tro på at bureaukrati er lig med ægte ondskab siver igennem hver scene i filmen.
Brazil er et vaskeægte visuelt mesterværk og efter selv at have set den 5-6 gange mener jeg, at filmen kræver da adskillige gennemsyn for at kunne værdsættes til fulde.

Det er samtidig en meget ambitiøs film af Gilliam, der er fyldt med en smittende humor, eller rettere; en tendens til sort humor.
Der er også åbenlyse referencer til Kafka-agtig paranoia og forfølgelsesvanvid og Orwell, i form af ironi og tragiske slutninger.
Alt i alt Brazil en vidunderlig film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.