Requiem For A Dream: ©Tilværelsens ulidel. barskhed

Requiem For A Dream

14/05-05©Tilværelsens ulidel. barskhed
Mens den amerikanske drøm kører på tv i baggrunden og langsomt smuldrer for vores 4 hovedpersoner, så er vi vidne til den barske virkelighed som langsomt eskalerer for dem, i stil med at stofferne tager over.

Jeg har set en del film forsøge at lave et portræt af stofmisbrug, men ingen har været lige så hård som "Requiem..". Min kæreste og jeg sad da også målløse tilbage, efter at filmens rulletekster tog sit indtog og min umiddelbare reaktion var, at det føltes som om, at jeg lige havde fået en knytter i ansigtet.

Det bliver en utrolig hård film i sit forsøg på at formidle sin historie, men samtidig alligevel en til tider smuk film visuelt, hvor Aranofsky eksperimenterer med det filmmediet, som var det sjældent set før.
Tilbage står man med en fantastisk visuel og utrolig stemningsfyldt (også pga. musikken) film, som formår at formidle sit budskab på en sådan måde, at der ikke sidder nogen tilbage og spekulerer på, hvad denne film egentlig ville.
Så kan man sige, at budskabet er set før, men det er aldrig slået ind med syvtommer søm, som det bliver her.
Hvor "Traffic" indimellem prøvede, der blegner den i forhold til "Requiem..".

Samtidig må man tage hatten af for skuespil præstationerne. Ikke mindst for Ellen Burstyn som jeg aldrig mindes at have set bedre end her.

En af filmens forcer er samtidig tempoet, da man i film om stofmisbrug tit har det med at udpensle visse scener, så tempoet i filmen dør og man sidder tilbage og keder sig en smule. Tempoet i denne film er samtidig med til at forstærke indtrykket og man bliver bogstavelig talt bombarderet med indtryk og i stil med at filmen skrider frem, så eskalerer det hele og det er velnok en af grundene til, at man sidder forpustet og forbløffet tilbage, når filmen er slut.

Samtidig er måden den tager misbrug op i mere end en forstand også med til at gøre denne film så interessant og mere aktuel end nogensinde.

Fantastisk film som jeg var på nippet til at give 5 stjerner, men i betragtning af at jeg ikke har set noget bedre indenfor sin genre, så har jeg ikke andet valg end at give den 6.

Fantastisk film som næsten burde være obligatorisk i skolen og indgå i undervisningen hos enhver 10. klasse rundt omkring i landet.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.