Secretary: Smæk for skillingerne

Secretary

02/06-05Smæk for skillingerne
”Secretary” er noget så sjældent som en sadomasochistisk romantisk komedie. Sjov og nuttet og sexet, men det hele falder lidt til jorden, når man har set Hanekes ”Le Pianiste”, hvor den type fantasier bliver pillet fra hinanden. Men hvis man ser den som den kunstige fantasifortælling, den er, så er det ganske god underholdning.

Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) er en ung og meget usikker pige, der skærer i sig selv, for at få den psykiske smerte ud. Hun er lige udskrevet af et hjem for psykisk syge, da hun kommer hjem til sin familie, hvor faren er alkoholiker, moren er usikker, og alle omkring hende ligner barbie-dukker. Hun får arbejde som sekretær hos advokaten Edward Grey (James Spader), der opfører sig meget perfektionistisk, ondskabsfuld og kontrollerende. Hans sidste sekretær bukkede under for hans tortur og røde korrekturpenne. Den usikre Lee tiltrækkes derimod af hans magt og kontrol. Da han får øje på hendes selvpåførelse af smerte, kommanderer han hende til at holde op. Det bliver erstattet af at han giver hende smæk, når hun laver skrivefejl. Dette forhold eskalerer. Hun nyder det. Men han føler efterhånden, at han er ond overfor hende.

De første to tredjedele af filmen er ganske spændende og interessante. Det hele er lidt et kunstigt og komisk univers. Hendes usikkerhed bliver vist som noget nuttet og sødt, og det hele er lidt endimensionelt. Henimod slutningen går der romantisk komedie kliche i den. Og det er lidt for sukkersødt i forhold til en film, der handler om forholdet mellem seksualitet og magt. Starten af filmen var også småkunstigt, men Hollywoodslutningen er lidt for meget af det gode med kærlighedspopsange og det hele. Sammenlignet med Hanekes ”Le Pianiste” er det utilgiveligt, at behandle emnet så let og falskt. Men sammenlignet med de fleste romantiske komedier er den vovet, anderledes og sjov. Så jeg vælger at se den som en romantisk komedie, og at få det bedste ud af filmen. For den er underholdende og sjov.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.